עוד מבחן דרכים לעוד מכונית חשמלית שמגיעה מסין. הינו בסרט הזה די הרבה בשנתיים האחרונות, ומידי מספר שבועות נערכת ה”הקרנה” נוספת. בין שלל המותגים והדגמים מסין שמציפים את השוק הישראלי, שוכחים בקלות ש-MG הייתה שם קודם. MG הוא אמנם מותג בריטי בעל היסטוריה מפוארת, אך ב-2005 לאחר שקבוצת רובר התפגרה סופית עברה MG לבעלות SAIC.
באותם ימים לא ממש רחוקים, מכוניות סיניות היו במקרה הטוב העתקים לא ממש מוצלחים, ברישיון או שלא, של מכוניות מערביות. ההשתלטות של SAIC על MG אפשרה לסינים גישה לטכנולוגיה מודרנית בזמנו וגם לרשת הפצה מבוססת באירופה. כשהיא כבר חברה סינית הייתה MG למותג הראשון מהרפובליקה העממית להגיע לישראל כבר בתחילת העשור הקודם, אך המוצרים הסתמיים, במקרה הטוב, לא זכו להצלחה.
התפנית של MG הגיעה עם תחילת עידן החשמל. ZS היה קרוסאובר סביר למדי בגרסת הבנזין שלו, אך הגרסה החשמלית שלו כבר הפכה ללהיט על אף הטווח המוגבל ופרצה את דרכו אל המינסטרים הישראלי. מאז זרמו הרבה קילוואטים בתחנות הטעינה ואחרי שמותגים כמו ג’ילי וב-BYD מוכרים חשמליות באלפיהן מגיעה MG לסיבוב נוסף.
MG4 היא חוד החנית בכניסה המחודשת של מותג לאירופה וגם לישראל. נכון שקרוסאוברים השתלטו כמעט על כל נישה בעולם הרכב, אבל באירופה עדין מכוניות האצ’בק קומפקטיות נמכרות היטב, למרות שחלק מהיצרניות כבר הודיעו שינטשו את הז’אנר. MG4 היא האצ’בק חשמלית ששמה את הכוונת בדיוק על פולקסווגן ID.3 הסופר מצליחה שעדין לא מגיעה עקב כך אלינו. המידות בהתאם. אורך של 423 ס”מ, רוחב של 184 ס”מ ובסיס גלגלים נדיב יחסית של 270.5 ס”מ מייצרים את הפרופורציות הנכונות.
גובה של 150 ס”מ הוא קצת חריג עבור האצ’בק קומקפטית, כי אפשר להיות נמוך מידי היום בעידן הקרוסאובר, ואכן MG4 נמוכה רק ב-6 ס”מ מגי’לי גיאומטרי C, אבל היא נטולת סממני קרוסאובר מצועצעים בעיצובה. העיצוב עצמו מוצלח. לא משהו שלא פורץ דרך אבל החזית הקדמית המחודדת עם יחידות התאורה הצרות מקנה מראה ספורטיבי, והחלק האחורי שבו יחידת LED הממשיכה את קו המרכב והמתניים כמעין ספויילר מקנה נוכחות. דווקא במצב מהצד המראה מעט כבד מידי, תוצאה של שילוב בין קו חלונות גבוה לקורה C עבה.
הקו העיצובי הספורטיבי הוא רק הכנה להצהרה של MG כי ה-4 תוכננה כדי לספק הנאה לנהג ולשחזר את המורשת של MG. אנחנו בהחלט יכולים להבין את ההצהרה הזו כשמדובר על הסייברסטר המדליקה שנחשפה לא מזמן, אבל כשמדובר במשפחתית האצ’בק חשמלית? טובי היצרנים האירופאים כבר מזמן לא שמים את הנהג בראש סדר העדיפויות, ואם ישנם עדין אנשים שזוכרים את MG בגדולתה סביר להניח שהם כבר מתניידים בחשמלית מסוג אחר לגמרי.
אז מותר לנו להיות סקפטיים (עוד באירופה), אבל לפחות נתוני הפתיחה של MG4 מעודדים. פלטפורמה חשמלית ייעודית שמה את הסוללות ברצפת הרכב ומורידה את מרכז הכובד, המנוע מותקן באופן לא שגרתי בחשמליות עממיות מאחור ומניע את הגלגלים האחוריים ,ישנו גם מתלה אחורי רב חיבורי וגם משקל של 1740 ק”ג הוא סביר יחסית למכונית חשמלית. אם זה לא מספיק, אז מדובר במכונית ההנעה האחורית הזולה ביותר בישראל היום (אך למחיר עוד נתייחס בהמשך). לא נרחיב את יתר הפירוט הטכני על הגרסאות שכבר הופיע בידיעת ההשקה המקומית.
רכב המבחן הגיע אלינו ברמת הגימור הבכירה. לתא הנוסעים אין תחושה ספורטיבית, למרות גלגל הגה רבוע בחלקו (אולי הומאז’ לאוסטין אלגרו) ומושבים מוצלחים בריפוד משולב דמוי עור עם תפרים כחולים. העיצוב מינימליסטי, עם סידור מוכר של לוח מחוונים דיגיטלי 7 אינטש ומערכת מולטימדיה עם מסך 10.25 רוחבי, שניהם סובלים מתצוגה וגופנים קטנים מדי. הפריט העצובי הייחודי ביותר הוא המגש עליו ממוקמת חוגת בורר ההילוכים. בחירת הצבעים קודרת, אבל ניתן לקבל גם תא נוסעים בגוונים בהירים יותר. איכות ההרכבה טובה והפלסטיקה מרגישה מוצקה, אם כי למעט חלקו העליון של לוח המחוונים רוב הפלסטיקה היא מהזן הקשיח והפחות נעים למגע.
בסך הכל מדובר בתא נוסעים מרווח לארבעה נוסעים, כשהרצפה השטוחה מאחור תקל לדחוס גם נוסע שלישי. אבל מי שמחפש תחושת עושר כמו בסיניות אחרות לא יימצא אותה ב-MG שבמפתיע מחסירה תאורת אווירה או פרטים חיוניים כמו ידיות אחיזה לנוסעים ויציאות מיזוג למושב האחורי. כפיצוי, המזגן מתפקד מצויין גם בימים שרביים. את שלב הפרקטיות משלים תא מטען בנפח ממוצע של 350 ליטר בעל רצפה שטוחה, פתח הטענה רחב ונוח ופתיחה חשמלית.
אחרי הפרקטיקה צריך להתייחס לדינמיקה וכאן זה כבר יותר מורכב. 204 כ”ס בגוף קומפקטי וזינוק ל-100 קמ”ש בפחות מ-8 היה שם את MG4 לפני עשור וקצת בהגדרה של הוט האצ’. בעידן החשמל מדובר בנתונים ממוצעים למדי. MG4 לא מעניקה תחושה של כוח מתפרץ, אבל היא זריזה דיו כמעט לכל סיטואציה ויודעת להוריד את הכוח היטב לכביש, מה שלא מעט חשמליות מתקשות בו. טווח הנסיעה הריאלי מעט רחוק מהצהרת היצרן (435 ק”מ) כשעם צריכה ממוצעת של 17 קילוואט ל-100 ק”מ מתקבל טווח מציאותי של כ- 360 ק”מ. בתנאים יום יום מתונים יותר עם בלימה רגרנטיבית מקסימלית (ישנם 3 מצבים אבל לא פעולת “דוושה אחת”) אפשר גם לגרד את רף 400 הקילומטרים המיוחל מלמטה. במהירויות נמוכות MG4 מתגלה כמעט קופצנית, אך כשעולה המהירות כושר הספיגה משתפר משמעותית.
ההפתעה האמיתית היא בסעיף ההתנהגות. אף אחד לא מצפה מרכב חשמלי להיות מהנה במיוחד, אבל MG4 לא רק מכוונת לאירופה, היא גם פוגעת. השלדה התגלתה כמאוד מאוזנת ובשילוב עם כיול מתלים קשיח מתקבלת מכונית צייתנית, מרוסנת היטב עם יכולת מרשימה של האחוריים להדק את קו הפניה. את ההתלהבות מצננת תחושת הניתוק מהבלמים וההגה, אך זה מצליח לאזן בחזרה עם תגובה מהירה ופעולה מדוייקת ומתבקשת מאד כאשר MG4 יוצאת על הצד. כן, החשמלית הזו יודעת לספק פסיעה מדודה ונשלטת של האחוריים תחת עומס, ואם תמצאו את פונקציית ניתוק בקרת האחיזה תוכלו די בקלות לצאת לזוויות שמשאירות חיוך על הפנים וגומי על האספלט.
MG4 מכוונת כאמור לאירופה אך עדין לא חפה מבעיות אופייניות למכוניות מסין כמו שגיאות בהנדסת האנוש והתפעול ופעולה לא רהוטה מספיק של מערכות הבטיחות האקטיביות. אלא שלמעט אלו (ואולי גם נוחות נסיעה לא מושלמת) היא לא מאבדת נקודות בסעיפים משמעותיים. להפך. נוסף להיותה משפחתית חשמלית מאובזרת ונעימה לשימוש היא מוסיפה נקודות בונוס בדמות יכולת דינמית נאה עם אפשרות להנאה.
הגרסה המאובזרת ביותר של MG4 גם עולה כעשרת אלפי שקלים פחות מהקורסאוברים הסיניים הפופולריים, כך שמי שלא מחפש גימיקים עיצוביים או אופנתיים מקבל כאן משפחתית חשמלית יעילה שגם יודעת לגרום לחייך כשרוצים. וזה ממש לא מובן מאליו בימנו.
MG4 תעודת זהות
מנוע: חשמלי אחורי, הספק: 204 כ”ס, מומנט: 25.4 קג”מ, תמסורת: ישירה, הנעה אחורית, בסיס גלגלים: 270.5 ס”מ, משקל: 1,740 ק”ג, מ-0 ל-100: 7.9 שניות, מהירות מרבית: 160 קמ”ש, צריכת אנרגיה ממוצעת (מבחן): 17 קוט”ש, מחיר: 156 אלף שקלים