ישנם כמה דברים שאי אפשר לפספס כאשר נוהגים ברחובות הצרים ועמוסי התנועה של רומא. מצד אחד האתרים ההיסטוריים והמונומנטים בני אלפי השנים, מצד שני הארכיטקטורה המגוונת והנפלאה ובין לבין מתרוצצות אינספור מכוניות קטנות מכל סוג, מין ותצורת הנעה. משלל מכוניות מיני מוכרות יותר או פחות, ועד למגוון של רכבים זעירים המוגדרים כאופנוע ארבע גלגלי.
המציאות הזו קיימת לא רק ברומא. ההעדפה המוטורית הלאומית באיטליה נוטה למכוניות קטנות ועממיות באופן מסורתי לאורך עשרות שנים יותר מכל מדינה אחרת ביבשת. לאור זאת טבעי ומתבקש ש-BYD בחרו להשיק את מכונית המיני החשמלית שלה, דולפין סרף, דווקא בבירה האיטלקית כשהם בטוחים בעצמם לשלוח עקיצה במסע הפרסום לפיאט פנדה השולטת ברחובות.
אלא שמדובר כאן הרבה יותר מהשקתה של מכונית עירונית קטנה. BYD דולפין סרף מגיע לשוק שבו דווקא רוב היצרניות האירופאיות פרשו ממנו עקב הקושי להישאר רווחיות בעידן של תקנות זיהום אוויר מחמירות שמייקרות את המכוניות. מן העבר השני, הרגולציה האירופאית דוחפת לכיוון החשמלי ויצרניות הרכב האירופאיות עובדות שעות נוספות כדי לפצח את הנוסחה שתאפשר להן להציע מכונית קטנה וחשמלית במחיר הגיוני. לפיאט זה לא הצליח עם ה-500e אבל היא ושאר היצרניות מנסות להיכנס למעגל החשמלי עם מכונית עירונית במחיר של פחות מ-25 אלף יורו. ובדיוק לשם מכונת גם BYD.
אז בזמן שהאירופאים מנסים, הסינים נוחתים עם התשובה שלהם ומורידים את רף המחיר אפילו נמוך יותר. BYD דולפין סרף מגיעה לאירופה במגוון גרסאות עם מחיר התחלתי של 19 אלף יורו, וזה כבר כאב ראש רציני עבור האירופאים. למרות השם, דולפין סרף אינה גרסה מוקטנת של הדולפין שכבר מוכרת לנו, למרות שהיא משתמשת בטכנולוגיה ורכיבים משותפים מפלטפורמת 3.0 של BYD (סוללת להבים ברצפת הרכב, יחידת מנוע וממיר מתח משולבת ועוד..)
מדובר בגרסה האירופאית של BYD סיגאל (Seagull) שנמכרת בהצלחה בשוק הסיני וכבר מכרה בשנתיים האחרונות כמעט מיליון יחידות. בדרך לאירופה עברה המכונית מספר שינויים, בהם תוספת של 21 ס”מ לאורך על מנת להכיל מבנה מחוזק בקצוות תחת פגושים שונים על מנת לעמוד בתקני הבטיחות הנדרשים. זה אומר שעם אורך של 399 ס”מ הסרף נמצאת בטווח של מכוניות הסופרמיני, עם בסיס גלגלים של 250 ס”מ שהוא ברף התחתון של קטגוריה זו.
היא אמנם מיועדת לארבע נוסעים כולל נהג, אך הודות לרצפה השטוחה לחלוטין ומימד גובה של 158 ס”מ היא אפשרה למהנדסים לבצע אריזה יעילה עם מרחב פנים מפתיע לטובה, לצד תא מטען של 308 ליטרים שהוא גדול יותר ממה שיש גם ללא מעט מכוניות סופרמיני להציע. ממד הגובה הנדיב יחד עם קו החלונות העולה והחרטום הקצר יוצר פרופיל מעט מוזר שבו גלגלים עם חישוקי 16 אינץ’ נראים מעט קטנים. אך קווים זוויתיים ומודרניים מעניקים לדולפין סרף מראה עדכני ורענן, בטח בצבע הצהוב לימון אה-לה למבורגיני.
כשנכנסים לתא הנוסעים האווירה הופכת לקצת פחות עליזה. מי שיגיע מדגמי BYD אחרים ירגיש בבית עם אותם קווים גליים לרוחב לוח המכשירים ושילוב של מסך קטן ורוחבי עבור לוח המחוונים עם מינימום המידע הדרוש, ומסך מרכזית גדול יחסית, עם הממשק המוכר של BYD שכמובן בעל יכולת להסתובב על צירו. ישנה גם קונסולה מרכזית צפה בין המושבים עם משענת יד ומשטח טעינה אלחוטית מובנים. החומרים פשוטים יחסית, אבל רחוקים מלהעניק תחושה זולה. עם זאת ישנם כמה הקרבות על מזבח העיצוב, כמו למשל המתגים הפיזיים שבגלל צורתם המעוגלת לא נוחים ללחיצה, ידיות הדלתות המוזרות והמיקום הנמוך מידי של פתיח המיזוג המרכזיים שמכוונים לספק גם קירור למשטח הטעינה, אבל גם למרפק של הנהג.
כאמור למורת המיצוב והתמחור BYD דולפין סרף רחוקה מלהעניק תחושה זולה, בטח כשהיא מצוידת במערך מערכות בטיחות אקטיביות נדרשות ופיצ’רים טכנולוגיים נדרשים יותר (תמיכה באנדרואיד אוטו ו–NFC) או פחות (אפליקציית קריוקי). מה שמעורר את השאלה היכן חסכו כאן?
ובכן, לגרסה הבסיסית יש טווח צנוע של 220 ק”מ, אך זו לא תגיע ארצה וטוב שכך. במקום זאת אנחנו נקבל את שתי הגרסאות שמעליה. ‘בוסט’ שלה 88 כ”ס ו’קומפורט’ בעלת הספק של 156 כ”ס. לשתיהן סוללת 43.2 קוט”ש שאמורה לספק טווח של 310 עד 322 ק”מ. לא הרבה, אבל אמור להספיק עבור רוב השימושים העירונים וגם מעבר לכך, כשישנו גיבוי של טעינה מהירה בקצב של 85 קילוואט וטעינה ביתית תלת פאזית.
אנחנו נהגנו במהלך ההשקה על הגרסה החזקה, שמשדרת תחושת זריזות המתורגמת ל-9.1 שניות בזינוק ל-100 קמ”ש. התגובה הראשונית למצערת חדה, ולא פעם הצמיגים מתקשים להתמודד עם הורדת הכוח לכביש. תוסיפו לתגובה הראשונית הנמרצת הגה מהיר יחסית ובסיס גלגלים קצר ותקבלו מכונית שיודעת להשתחל היטב בתנועה הצפופה. המתלים מעט נוקשים, מה שפחות התקבל בברכה על הכבישים המרוצפים של רומא, אך מעבר לכך יכולת הספיגה הפתיעה לטובה. גם במעבר על בורות עמוקים שטופלו פחות טוב BYD מרגישה מוצקה, לא מתרסקת ולא רעועה. גם בידוד רעשי הכביש הפתיע לטובה. לצד זאת היינו שמחים לקבל בלימה רגנטיבית מורגשת יותר.
לצערנו ההתרשמות נעשתה בכבישים עירוניים בלבד, כך שאי אפשר לספק תובנות לגבי היכולות הדינאמיות של דולפין סרף. אם כי אלו דברים שפחות יעניינו את קהל היעד העירוני אליו היא מכוונת.
BYD דולפין סרף נחתה בישראל במקביל להשקה האירופאית. היא מתומחרת בטווח שבין 115 אלף שקלים לגרסת הכניסה, שקצת יותר יקרה מקיה פיקנטו מאובזרת, ו-124 אלף שקלים לגרסה בה נהגנו, שכבר מגרדת את הרף התחתון של מכוניות הסופרמיני בעלות מנועי בנזין. בפועל יש לה נכון לעתה רק מתחרה חשמלית אחת, דונגפנג בוקס, וקטגוריית מכוניות המיני דלילה מתמיד. כך שלמרות תמחור גבוה יחסית, דולפין סרף מצליחה להציע חבילה שימושית, מאובזרת, עם טווח ראוי שמבצעת היטב את מטלת התנועה העירונית. זה אמור להספיק כדי לקרוא תיגר על ההגמוניה של הפיקנטו כמלכה העירונית.
הכותב היה אורח חברת BYD ברומא
BYD דולפין סרף “קומפורט” – תעודת זהות
מנוע: חשמלי קדמי, הספק: 156 כ”ס, מומנט: 22.4 קג”מ, תמסורת: ישירה, הנעה קדמית, בסיס גלגלים: 250 ס”מ, משקל: 1,465 ק”ג, מ-0 ל-100 קמ”ש: 9.1 שניות, מהירות מרבית: 150 קמ”ש, צריכת אנרגיה ממוצעת (יצרן): 16 קילוואט ל-100 ק”מ
מחיר: 125 אלף שקלים