הרגולציה המחמירה באירופה דחפה בכוח את יצרניות הרכב לבצע מעבר מהיר לטכנולוגיית הנעה חשמלית שלוו בהצהרות יומרניות על איסור מכירת רכבי בעירה פנימית בתחילת העשור הבא. אלא שבפועל, דו”ח של איגוד יצרני הרכב האירופאי שפורסם לאחרונה, מצביע על קושי רב בעמידה ביעדי הפחתת פליטת ה-Co2 מכלי רכב באירופה. על פי הדו”ח, אירופה חייבת לעשות הרבה יותר כדי להעביר את תעשיית הרכב החשמלי שלה לנתיב המהיר, בדרך ליעד של מכירת רק רכבים חשמליים בשנת 2030.
בעבר התחייבה תעשיית הרכב להשקיע מעל 250 מיליארד אירו בחשמול לקראת 2030 – יותר מהתמ”ג של כמה מדינות חברות ביחד, אך בחודשים האחרונים נדמה שיותר מדינות מראות סימנים שניתן להחזיר את השעון לאחור, ובמיוחד בתקופה בה אירופה עסוקה יותר בבחירות ויצרניות הרכב משנות מסלול בהתאם ומסיטות תקציבים בחזרה לפיתוח דגמים בעלי מנועי בעירה פנימית (למשל פולקסווגן).
אל קצב התקנת עמדות הטעינה האיטי מצטרפות גם גזירות כלכליות הכוללות הפחתת התמריצים הנדיבים שהוצעו לרוכשי רכב חשמלי עד לאחרונה בחלק ממדינות אירופה. במצב הזה נבלם הגידול במכירות הדגמים החשמליים באירופה, כאשר בחודש מאי האחרון רק 12.5% מסך מכירות הרכב החדש היה של רכב חשמלי מלא (BEV) ובסך הכל 13.4% מתחילת השנה, כאשר נרשמת נדידה מהירה של הלקוחות לעבר שלל הדגמים ההיברידיים ודגמי הפלאג-אין.

ומה בישראל? בניגוד לאירופה לשוק הרכב הישראלי תמיד היו חוקים משלו. מתחילת השנה ולמרות עליית מס הקניה מ-20% ל-35%, מכירות מכוניות חשמליות הוסיפו לטפס ובסיכום חצי שנתי הגיעו כיום לנתח שוק של 25.3% מסך מכירות הרכב החדש, כלומר כמעט כפול מאשר נתח השוק של מכוניות חשמליות באירופה. בתרגום למספרים מדובר ל-39,236 מסירות של מכוניות חשמליות במחצית הראשונה של 2024. עם הנתונים המרשימים הנ”ל, מקדימה למעשה ישראל את מרבית מדינות אירופה בשיעור החדירה של המכוניות החשמליות לשוק, למרות שבתחילת העשור המגמה הייתה הפועה לגמרי.
ההסבר לצמיחה במכירות נעוץ בכניסתם של דגמים חדשים רבים לשוק הגורמים לתחרות וירידת מחירים, לצד הרחבה משמעותית של כמות עמדות הטעינה הציבוריות הפזורות ברחבי הארץ, אמנם עדיין רחוקה מלנטרל את חרדת טווח הנסיעה, אולם בהחלט מצמצמת את התופעה. גם לא מעט דגמים חשמליים הגיעו לראשונה לשוק ה-0 ק”מ במחירים נמוכים יחסית, במהלך שהפך אותם לנגישים יותר לקהל.
בניגוד לאירופה שם ניתן למצוא שלל דגמי בנזין זולים שנותנים פייט לחשמליות היקרות, בארץ מחירי הדגמים המונעים בדלק ממשיכים לטפס בעקביות, והפערים בין דגמים חשמליים לדגמי בנזין/דיזל הופכים להיות שוליים. חשוב גם לזכור שישראל היא מדינה קטנה ומרבית החשמליות שנמכרות כיום מציעות טווח נסיעה של לפחות 400 ק”מ, מה שהופך את המכוניות לאידיאליות לשימוש ל-90% מהנהגים. בארץ נרשם גם שיא במספר המותגים שמייבאים רכבים חשמליים, העומד כיום על 43 מותגים וישנם עוד כמה שבדרך…

במצב הנוכחי, בשעה שהדגמים החשמליים סובלים מירידה בביקוש באירופה, ולאחר שאשתקד היתה טסלה מודל Y המכונית הנמכרת ביותר שם, מתחילת השנה פחתו מכירותיה ובסיכום חודש מאי 2024 הדגמים הנמכרים ביותר באירופה הפכו להיות פולקסווגן T-ROC וגולף, דאצ’יה סנדרו, רנו קליאו וסקודה אוקטביה, כאשר טסלה מודל Y צנחה למקום ה-18 עם ירידה של 46% במסירות מול מאי אשתקד, ולמעשה הייתה החשמלית היחידה שנכנסה לרשימת 20 הדגמים הנמכרים ביותר באירופה.
בישראל לעומת זאת, המכונית הנמכרת ביותר מתחילת השנה ממשיכה להיות BYD אטו 3 (7,264 מסירות) וברשימת 20 המותגים הנמכרים ביותר מופיעים 4 מותגים חשמליים לחלוטין (BYD, MG, טסלה וג’ילי). טסלה אגב, מאבדת רק 8% מהמסירות מתחילת השנה ביחס לאשתקד ולמרות התחרות העזה והיעדר דגמים זולים בהיצע.
ומה יקרה בעתיד הקרוב? בשבועות האחרונים החלה כניסתן של החשמליות הקטנות והזולות (סביב ה-25,000 אירו) שאמורות להפוך את הרכב החשמלי לנגיש עבור קהל גדול מבעבר באירופה. מצד שני, הטלת מכס בשיעור של עד 40% על דגמים סינים חשמליים עשוי לצמצם משמעותית את כוונות כניסתם לשוק האירופאי ולמנוע מלחמת מחירים שבה המותגים האירופאיים לא יוכלו לעמוד, ונדמה שכיבוש הכבישים האירופאיים על ידי דגמים חשמליים יקח עוד כמה שנים מעבר ליעד המקורי.
בארץ לעומת זאת, לפחות עד סוף השנה הביקוש לדגמים חשמליים לא צפוי להצטמצם, וייתכן שרגע לפני שמס הקניה יעלה שוב בחודש ינואר 2025, אז גם תתבטל הטבת אגרת הרישוי המוזלת, יש סיכוי שנשבור כאן עוד שיא בנתח השוק של החשמליות. כדי לשמור על היקף מכירות גבוה גם בשנה הבאה, יצטרכו יבואני הרכב החשמלי להתאים את עצמם לסביבה הכלכלית החדשה, לצמצם ברווחים (בהחלט יש לרובם מהיכן לקצץ) ולייבא יותר דגמים עממיים וזולים שיצמחו על-חשבון הדגמים היקרים. לשמחתם של יבואני החשמליות, גם הדגמים המונעים בדלק ימשיכו כנראה להתייקר לרמות מחיר לא הגיוניות שכבר היום מאפיינות את מרביתם.