״יש פער מאוד גדול בין מה שלקוחות חושבים שהם רוצים לבין מה שהם צריכים לקבל מהמכונית״. ככה מספרים לי בשיחה אישית ג׳ין קלקט, מנהל חטיבת רכבי הספורט ברנו ספורט, ולורן הורגון, אחראי פיתוח השלדה ברנו ספורט והנהג שקבע את שיא ההקפה להנעה קדמית סדרתית הן בספא והן בנורבורגרינג. ״בהרבה מקרים הלקוח חושב שאם נכייל את הרכב באופן מסויים נקבל אופי מסויים, כאשר בפועל נקבל את ההפך הגמור״. הם ממשיכים להעמיק ולספר.
מאוד הרשים לגלות את הכנות והפתיחות של שניהם בשיחה, בהחלט לא משהו שנתקלים בו בכל יום בתעשיות הרכב. מבחינתי כל הזדמנות למפגש שכזה מבורכת, ולכן לא יכולתי לסרב להזמנה של רנו לבוא להתרשם מהמגאן RS Cup במסלול מוטורסיטי בבאר שבע.
הדור הרביעי של רנו מגאן RS עשה חישוב מסלול מחדש ביחס לקודמו. לא עוד מרכב קופה 3 דלתות עם עיצוב שונה מהגרסה הרגילה. מעכשיו גרסת 5 דלתות בלבד שזוכה לפגושים עמוקים ואגרסיביים יותר מעוטרים בדיפיוזר אחורי קטן, ניפוחי מרכב בצדדים, 60 מ״מ מקדימה ו-45 מ״מ מאחור לטובת צמיגים רחבים יותר והנמכה של 5 מ״מ. יחד (ובעזרת צבע ההשקה הכתום) הם מעניקים למגאן RS החדשה מראה פשוט נכון. שרירי וספורטיבי מבלי להיות מוגזם. אבל לא בשביל לדבר על עיצוב הגעתי למסלול.
לורן אמנם לא ציטט מספרים אבסולוטיים אבל טוען שמגאן RS החדשה לא מייצרת כוח הצמדה שלילי, זאת אומרת שהיא מאוזנת בהיבט של אפקט ההצמדה או ההתנתקות מהקרקע עם התגברות המהירות. במילים אחרות מגאן RS החדשה לא מייצרת ליפט ולא הצמדה. בקטגורית המשפחתיות החמות רק ההונדה הצליחה להשיג זאת הרנו מגאן מגיעה לנתון ללא צורך בכנף ענקית ובולטת מאחור. מעבר למרכב המשפחתי השימושי יותר המגאן מגיעה לישראל עם תיבת EDC כפולת מצמדים, כאשר בחו״ל ניתן לבחור גם בתיבה ידנית. זהו עוד סממן לכיוון אליו רנו ספורט כיוונו כשפיתחו אותה. ״בסופו של דבר מעל 90% מרוכשי הרכב ישתמשו בו ליומיום, ואחוז קטן מאוד מהק״מ יהיה על מסלולי המירוצים.״ מספר ג׳ין.
לארץ מגיעה המגאן RS עם כיול Cup לשלדה שהיא יותר מכוונת מסלול בהשוואה לגרסת ספורט (שנמכרת רק בחו״ל). זה אומר הקשחה של 10% למערכת המתלים ודיפרנציאל מוגבל החלקה חדש שביחס לדור הקודם מעביר פחות כוח בין הגלגלים הקדמיים בתאוטה (25%) ומעביר יותר כוח בין הגלגלים בתאוצה (45%).
בכניסה למגאן RS פוגשים זוג מושבים קדמיים עמוקים ותומכים מאוד שמאפשרים תנוחת ישיבה נמוכה דייה ויחד עם אפשרויות הכיוון של ההגה אין בעיה למצוא תנוחת ישיבה טובה. סופסוף רכב ספורטיבי של רנו בלי תנוחת נהג של אוטובוס עם הגה אופקי. לא היה לי זמן להתרשם משאר התא, נשאיר את זה למבחן המקיף שנעשה לרכב בעתיד.
עכשיו אני לבד על המסלול המהיר בארץ אז אני משלב למצב הידני של התיבה וקובר את דוושת הגז. המנוע דוחף קדימה בקצב מהיר עם משיכה ונשימה טובה ממרכז קשת הסל״ד ורק לקראת המנתק הורגשה ירידה קלה באורך הנשימה. מבט בהמשך בדף הנתונים מאמת את ההרגשה עם שיא המומנט של 39.8 קג״מ בטווח של 2,400-4,800 סל״ד. המנוע עצמו חדש לחלוטין בנפח 1.8 ליטר. המגאן חולקת אותו כרגע רק עם אלפין A110 החדשה. כאשר דווקא במגאן הוא מציע הספק גבוה יותר של 279 כ״ס.
העברות הילוכים במצב ידני מתבצעות דרך פדלים קבועים מאחורי ההגה. זאת אומרת שהם לא זזים יחד עם חישוק אלא נשארים במקומם בדומה לפרארי. בשיחה עם לורן הוא מספר לי שהם מאוד התלבטו לגבי זה. האם שיזוזו עם ההגה או יישארו במקום. הם אפילו ערכו סקרים בנושא וגם אז לא קיבלו תשובה חד משמעית מה הציבור אוהב. בסוף החליטו שכך עדיף כי לפי סגנון הנהיגה של לורן הוא משאיר את הידיים שלו ב-9 ו-3 גם באמצע הסיבוב וכך גם בפניות הדוקות הוא יודע בדיוק איפה הפדל הנכון נמצא.
אני בדיוק הפוך ממנו ושאלתי מדוע לא האריכו את הפדלים כך שמי שמשאיר ידיים על ההגה יוכל להחליף הילוך באמצע פניה? ״בגלל קופסת השליטה על מערכת המולטימדיה״ הייתה תשובתו. יחידת השליטה מאחורי ההגה שרנו אוהבים להשתמש בה במקום פקדים על ההגה עצמו, היא זאת שמכתיבה את מבנה הפדלים. וכך מצאתי את עצמי מספר פעמים רץ על ההגה עם היד בשביל לחפש את הפדל להעלות להילוך הבא. התיבה עצמה עובדת חלק ונעים גם אם לא מהירה מיוחד, וכל הורדת הילוך מלווה בגז ביניים מדויק.
בפניות הראשונות המגאן RS מגיבה מעט מוזר בעיקר בכניסה לפניה עם מעין נכונות מוגזמת לפקודת ההיגוי, ואז אני נזכר שהיא מצוידת במערכת היגוי ל-4 הגלגלים. לראשונה ברכב משפחתי ספורטיבי. המערכת יודעת להפנות את הגלגלים האחוריים נגד כיוון הקדמיים עד 2.7 מעלות במהירויות של עד 60 קמ״ש או עד 100 קמ״ש במצב מירוץ בבורר מצבי הנהיגה. ובמהירויות גבוהות יותר הגלגלים האחוריים פונים יחד עם הקדמיים עד לזוית של מעלה בודדת.
לדבריו של לורן המערכת הנ״ל הייתה האתגר הגדול ביותר בפיתוח המגאן החדשה וגם הגאווה הגדולה ביותר עם הצגתה. עוד באותה נשימה לורן מספר כי זוהי גם המערכת המיותרת ביותר מבחינתו, מה שמחזיר אותנו לפסקה בהתחלה. לורן מסביר ״המערכת מדהימה, ונותנת לנהג תחושה של רכב הרבה יותר זריז ומגיב מצד אחד ומנגד נוסחת בו ביטחון במהירויות גבוהות. זאת מערכת שפותחה עבור חובב הנהיגה הממוצע על מנת שיוכל ליהנות עם רכבו גם בנהיגה על הקצה באופן בטוח. המערכת נועדה לתת את אותן תחושות של ישבן שובב כמו בדור הקודם מבלי להיות טריקית לשליטה כמו שהיה אותו דור.״
לוקח זמן להתרגל למערכת ולאופן שבו היא עוזרת לפנות. היא מפצה עבור הנהג החובב על הצורך בכניסה לפניה עם העברת משקל נכונה שתעזור להכניס את האף פנימה ואת התחת החוצה, וכך להתיישר כמה שיותר מוקדם ליציאה. ההגה עצמו בסך הכל מדויק וחד תגובה. יחד עם מערכת ההיגוי ל-4 הגלגלים נדרש כיול מחדש לקצב הפקודות של הנהג. כאילו הכל צריך להתבצע 20% לאט ורגוע יותר. גם הבלמים חרף העינוי שעברו לאורך יום שלם במסלול עדין סיפקו יכולת בלימה טובה ומעט מאוד דעיכה.
אחרי אחד ממקצי הנהיגה ניגשתי ושאלתי את לורן האם לחץ האוויר מאחור גבוה בכוונה. הרי במסלול נהוג דווקא להוריד לחץ. והוא ענה לי שוב, יש את מה שחובבי הנהיגה חושבים שצריך להיות ומה שהם רוצים להרגיש. ובשביל לגרום למגאן לצאת אפילו יותר מהרגיל להחלקות הם העלו את הלחץ מאחור. אין ספק שרכב כמו המגאן RS הוא אתגר לא קטן לפתח. רכב ליומיום אבל גם כזה שיודע לעלות על המסלול ולתת לנוהג בו זריקת אדרנלין ישר לוריד. מסיבוב הכרות קצר במסלול נראה שהצליח להם בצד הדינמי. עכשיו רק נשאר לגלות איך הוא מתפקד משאר הבחינות.
נתונים: טורבו, 1,798 סמ”ק, 279 כ”ס ב-6,000 סל”ד, 39.8 קג”מ ב-2,400-4,800 סל”ד, 1,535 ק”ג, 13.1 ק”מ/ל’ (יצרן), 5.8 ש’, 250 קמ”ש, 235,000 שקלים