לא חלף הרבה זמן מאז יצאה קופרה לדרכה כמותג ספורט-יוקרה עצמאי בקבוצת פולקסווגן. להקים מותג מאפס שימצב את עצמו באופן ייחודי זה לא עניין פשוט, אבל נראה שבקופרה מצאו את הכיוון שלהם. מצד אחד, הם עדין נסמכים על דגמי סיאט המוכרים (לאון, אטקה) בשדרוגים מתבקשים ובגרסאות ספורטיביות. מצד שני, המותג מבסס קו דגמים ייחודי משלו. במקביל משקיעה קופרה גם במעבר לעידן החשמל. ההזדמנות לשלב חשמל וספורט בצורה שתבסס גם את המותג הובילה את קופרה לקחת חלק באליפות הפורמולה E.
בינתיים זה עובד לא רע. קופרה ייצרה במשך חמשת שנות פעילותה מעל 300 אלף רכבים, 46 אלף מתוכם יוצרו ברבעון הראשון של שנת 2023, מה שהכתיר את קופרה כמותג הצומח ביותר באירופה. המותג החל להרחיב את פעילותו לאוסטרליה ודרום אמריקה כשגם השוק האמריקאי עומד על הפרק בעתיד.
כמותג שצמח מתוך סיאט לקופרה יש DNA ספרדי, אבל את אירוע Exponential Impulse (הדחף האקספוננציאלי) שבו חשפה קופרה את הטווסקאן היא קיימה דווקא בברלין. לצד המכונית, שעוד נגיע אליה, דובר גם כיוון העתידי אליו צועדת החברה: את דגם הקונספט Urban Rebel (המורד העירוני) שחולק בסיס עם פולקסווגן ID.2 העתידית, את הקו העיצובי אליו צועדת החברה באמצעות הדמיית מחשב של דגם ה-Black Rebel (המורד השחור), את עולם המטה-וורס החדש של קופרה ואת החוויה של נהיגה ברכב עם משקפי מציאות מדומה הנקראת Exponential Experience (החוויה האקספוננציאלית).
אירוע החשיפה לעיתונאים נערך יום לפני מרוץ הפורמולה E, בו מתחרות מכוניות פורמולה קאפ חשמליות וביניהן גם שתי מכוניות של קבוצת קופרה. במהלך החשיפה, ווין גריפית’, מנכ”ל קופרה, אמר כי “בקופרה מאמינים שניתן לקבל ריגוש גם בנהיגה ברכבים חשמליים”. זו חתיכת הצהרה כיב סופו של דבר, קרוסאובר חשמלי הוא לא מכונית פורמולה E.
קופרה טווסקאן אינה המכונית החשמלית הראשונה של המותג הספורטיבי. הסנונית הראשונה שהונעה באמצעות חשמל וענדה את סמל קופרה היא הבורן, שעד היום לא זכתה לעלות לישראל ביבוא רשמי. קופרה טווסקאן, שמבוסס על רצפת ה-MEB של קבוצת פולקסווגן, עוצב ופותח בברצלונה אבל הייצור יעשה דווקא בסין. שורשים ספרדיים אבל גישה גלובלית עפי שכבר היה ניתן להבין (הרי הגענו לברלין, לא?).
טווסקאן הוא קרוסאובר קופה במידות משפחתיות. אורכו הוא 464 ס”מ, רוחבו 186 ס”מ וגובהו 1.60 ס”מ. המידות כמעט זהות לאלו של סקודה אניאק קופה, אבל הוא ארוך ב-20 ס”מ וגבוה ב-10 ס”מ מהפורמנטור. שפת העיצוב החדשה המיושמת בטווסקאן מציגה פנסי לד הכוללים שלושה משולשי אור בכל פנס, מכסה מנוע עם בליטה במרכזו וסמל בחזית המואר באמצעות תאורת לד. מבט מהצד חושף קולקציית חישוקים בגדלים הנעים בין “19 ל-“21. בסיס גלגלים של 277 ס”מ, אבל לא עצום כמו ביונדאי איוניק 5 או קיה EV6. קורות A ו-C, נמתחות קדימה ואחורה בהתאמה ומייצרות צללית קופה-ספורטיבית ביחס לרכבי פנאי אחרים. החלק האחורי זכה לחתימת אור ייחודית המשתלבת עם לוגו החברה, שגם הוא, כמו הסמל שבחזית הרכב, כולל תאורת לד.

תא הנוסעים מציג עיצוב חדש למותג קופרה, זאת הודות ל”גשר” המחבר בין הדשבורד לקונסולה המרכזית ותאורת אווירה ייחודית שהותקנה בדלתות ועל גבי הדשבורד. כמיטב האופנה בתעשיית הרכב, בטווסקאן מותקן מסך מגע ענק בגודל “15 במרכז הדשבורד. לאוהבי הגימיקים נוכל לספר כי את הקופרה תוכלו להכניס ולהוציא מהחניה באמצעות המכשיר הסלולארי שאתם מחזיקים כרגע בידכם.
רכב הפנאי-קופה החדש של קופרה יוצע בשתי גרסאות הנעה. גרסת האנדורנס בעלת מנוע אחד המותקן מאחור, מספק 282 כ”ס, ומניע את זוג הגלגלים האחוריים. גרסת VZ הבכירה היא בעלת ההנעה הכפולה ושני מנועים חשמליים המספקים יחד 335 כ”ס, המסוגלים להזניק את הטווסקאן מ-0 ל-100 קמ”ש תוך 5.6 שניות. טווח הנסיעה, על פי תקן WLPT, יעמוד על עד 550 ק”מ זאת הודות לסוללה בקיבולת 77 קוט”ש. טעינה מ-10% ל-80% תתאפשר תוך 30 דקות ונסיעה למרחק של 100 ק”מ תתאפשר באמצעות טעינה של 7 דקות בלבד. מאחורי ההגה מותקנים פקדים המאפשרים לבחור בין ארבע רמות שונות של טעינה רגנרטיבית.

ליכולת והאופי הספורטיבי אמורים לתרום על פי קופרה מתלים העצמאים שמאחור, חלוקת משקל הקרובה ל-50:50, מרכז הכובד הנמוך וההיגוי הפרוגרסיבי. עד כמה זה מורגש בפועל? את זאת נוכל לבחון בהשקה הדינאמית של קופרה טווסקאן, שתערך ככל הנראה בסוף שנת 2023, לקראת שיווק הדגם.
קופרה טווסקאן יהיה זמין למכירה באירופה ובישראל במהלך שנת 2024 וקופרה צופה לייצר כ-70,000 יחידות בשנה. המחיר? עדיין מוקדם בשביל לדעת אבל ככל הנראה יהיה בטווח של ID.5 – הקופה קרוסאובר החשמלי של פולקסווגן.