כלי רכב עם שלושה גלגלים הם לא המצאה חדשה. מהונדה ג’יירו הקטנטן דרך הטרקטורונים הראשונים וכלה במכוניות של חברת רילאנט הבריטית. אם אפשר לקרוא להן כך. בארץ התופעה הזו נפוצה פחות, הייתה בכל אופן. לאחר שנים בהן לא היה ברור איך להתמודד עם האופנועים התלת-גלגליים במשרד התחבורה, הם קיבלו סוף סוף אישור ותקינה ישראלית, כשהדרישה היא לרישיון נהיגה על אופנוע. עם הסרת המחסום הבירוקרטי, חברת ‘עופר אבניר’ מיהרה להביא לארץ את הדגמים העדכניים של קאן אם. בניגוד לדוגמאות שצוינו מעלה, לחברה הקנדית יש רזומה אורך על שלושה גלגלים. את היכולת של אלו היא משייפת ומקדמת ללא הרף.
לקאן אם ישנן כיום שלוש סדרות עיקריות של אופנועים תלת-גלגליים, והסדרות הפופולאריות ספיידר ורייקר (Ryker) זמינות כעת בישראל. קאן אם ספיידר הוא הדגם הבכיר והוותיק ביותר של החברה בתחום. מדובר בתלת-גלגל גדול, המציע שילוב של אופי ספורטיבי ויכולת לתיור זוגי ברכיבות ארוכות. הספיידר מצויד במנוע רוטקס תלת-צילינדרי בנפח 1,330 סמ”ק המפיק 115 כ”ס, תיבת הילוכים חצי-אוטומטית עם שישה יחסי העברה והינע סופי באמצעות רצועה. הוא מצויד בבולמי זעזועים מתכווננים של זאקס מלפנים ומאחור, חישוקי 15 אינץ’ ומערכות בטיחות מתקדמות כמו ABS ובקרת משיכה.
ישנן מספר רמות אבזור לבחירה, כאשר בדגם הבסיסי תמצאו תאורת לד בחזית ומערכת מולטימדיה מקורית. ברמות האבזור הגבוהות יותר קיימים תוספות כמו מיגון רוח מתכוונן, מזוודות צד עם נפח כולל של עד 177 ליטר, מערכת שמע, חימום לידיות ולמושבים ועוד. המחיר בישראל מתחיל ב-200 אלף שקלים ויכול להגיע עד 300 אלף שקלים לגרסה המאובזרת ביותר.
עולה לשלוש
בעוד הספיידר מוכר וותיק יחסית, הכלי שמגיע לצידו מסקרן אפילו יותר. זהו הקאן אם רייקר, כלי בעל אופי ספורטיבי יותר ומידות קטנות יותר מהספיידר, עם משקל נמוך משמעותית (החל מ-290 ק”ג). הרייקר מצויד במנוע תלת-צילינדרי בנפח 900 סמ”ק המפיק 82 כ”ס, תיבת הילוכים רציפה והינע סופי באמצעות גל הינע יש כאן בין השאר חישוקי 16 אינץ’ מלפנים ו-15 אינץ’ מאחור, ומערכות ABS ובקרת משיכה כסטנדרט. מחירו של קאן אם רייקר בישראל מתחיל ב-110 אלף שקלים לגרסה הבסיסית, ומעליה ישנן שתי רמות אבזור נוספות עם מתלים מתכווננים של קאייבה. הגרסה הבכירה, המכונה “ראלי”, במחיר של 140 אלף שקלים, כוללת גם מערכת פליטה של אקרפוביק, חישוקי אלומיניום מחוזקים ועוד תופינים.
אירוע ההשקה המקומי כלל את כל גרסאות הספיידר והרייקר האמורות. אם לגעת רגע בשורה התחתונה אפשר לאשר מספר דברים שרלוונטים לכל אחד מהכלים האלו. קודם כל הם נראים טוב מאוד, שונים מאוד בנוף אבל לא רק. גם בבחינה קרובה הם בנויים היטב, מגומרים עם הרבה מחשבה ומציעים הרבה אבזור ואפשרויות או תוספות שונות. הם גם מהירים מאוד ומרגישים חזקים בכל סיטואציה. ואם לדעת במה שמעניין יותר – הם מרגישים בטוחים מאוד על הכביש. וזה עניין לא פעוט. אנחנו מדברים על כלי רכב כבדים, שאינם נוטים לתוך הפנייה כמו אופנוע, שצריכים להתמודד עם כוח צד לא מבוטלים.
לכאורה זהו שילוב שאמור לייצר התנהגות כביש מעוררת חשש, שלא לומר מסוכנת ומעייפת. גם הספיידר וגם הרייקר, מגיעים עם מערכת בקרת יציבות ששומרת על הרוכב מהשטויות שהוא עלול לבצע. כניסה מהירה מדי לפניה ואפילו הרמת גלגל פנימי קדמי, ובקרת המשיכה מטפלת בכוח המנוע, בקרת היציבות דואגת למשוך לכיוון הנכון וזהו. אולי תרגיש מעט תת היגוי, אולי נגיעת היגוי יתר במהירות נמוכה. זה הכל. כוון ושכח. העובדה שאין כאן מנופים או ידיות לתפעל הופכת את הרכיבה לפשוטה מאוד עבור כל אחד. ידית גז, בלם ברגל וזהו. סע לשלום.
את רוב זמן הרכיבה העברתי על הרייקר, שלטעמי הוא המעניין יותר מכמה סיבות. דגמי הספיידר מרשימים מאוד, מתוחכמים להפליא ובעלי נוכחות אדירה. הם חזקים יותר, מרווחים יותר ומתאימים לרכיבות ארוכות. ארוכות מאוד אפילו. דגמי התיור של הספיידר מגיעים עד 300,000 שקלים וזה לא זול, אבל מציעים חווית-תיור שאי אפשר למצוא במקום אחר. כל זה בשילוב מהירות והמון אבזור שתורם לחוויה הזו. למרות זאת, מצאתי את עצמי נהנה הרבה יותר על גבו של הרייקר. דגם הראלי עם מצבי הרכיבה השונים שלו מרגיש קל יותר, זריז ומראה ש-82 כ”ס הם יותר ממספקים כאן. גם כאן צריך להשקיע לא מעט כוח בכידון בכדי להפנות מהר וחזק. מצד שני, גם כאן אפשר לרכוב המהירות שפויה ולהנות מהדרך. כל זה במחיר נגיש הרבה יותר של 109,000 שקלים לגרסת הכניסה.
הדרך השלישית
צריך לזכור שקאן אם הספיידר והרייקר לא יהיו ברוב המקרים כלי הרכב הראשון בבית. זה סוג חדש של פנאי, כזה שעומד בחנייה לצד המכונית המשפחתית, ואולי האופנוע. זה לא יהיה אופנוע להגיע איתו בשעות העומס למשרד העירוני, זה לגמרי מה שצריך בשביל להעביר שעות פנויות עם סט תחושות שונה מאוד מהמוכר. וכן, חלק מהסיפור כאן הוא להיראות וזה לא הז’אנר שמתאים לנחבאים אל הכלים. היכולת ההנדסית וההתקדמות בתחום מערכות הבטיחות המתקדמות, הופכים את הרכיבה על אלו לקלה ובטוחה מאוד. מנגישות למעשה את עולם שלושת הגלגלים של קאן אם, לכל אחד.
קאן אם רייקר – תעודת זהות
מנוע: 900 סמ”ק, 3 צילנדרים. קירור מים, הספק: 82 כ”ס ב-8,000 סל”ד, מומנט: 8.1 קג”מ ב-6,500 סל”ד, תמסורת: אוטומטית רציפה, גל הינע בסיס גלגלים: 171 ק”ג, משקל: 280 ק”ג, מיכל דלק: 20 ליטר, גובה מושב: 59.9 ס”מ, מחיר: 110 אלף שקלים