אני אלך אחורה ברשותך לתחילת שנות ה-2000, לתקופה טרום מכשירי אנדרואיד ואייפון, כשהשוק הישראלי היה היה מחולק בין דגמי מיול לדגמי ריינג׳ר. שניהם היו בעלי אופי חלקאי מובהק הן בתנוחת הישיבה, יכולת הנשיאה בארגז האחורי וגם ביחידת ההנעה. ואז הגיע התומקאר והראה שאפשר אחרת, עם תנוחת נהיגה נמוכה, מרכז כובד נמוך ומהלך מתלים ארוך במיוחד הוא שם לנו מראה מול הפנים והראה שעם כל הכבוד אנחנו בסך הכל ילדים מגודלים שרק רוצים לרדת לשטח, לתת בגז ולמרוח לעצמנו את החיוך הכי גדול שניתן.
חזרה לישראל של 2019 ושוק הצל״צים נשלט ביד רמה על-ידי מאבריק X3 של קאן-אם עם כ-75% מסך המכירות בקטגוריה לפי היבואן, עופר אבניר. הדומיננטיות של הכלי ממחישה שבאמת כל מה שאנחנו רוצים לעשות זה לתת בגז ולהרגיש כמו ילדים מגודלים.
למרות הדומיננטיות נראה שהקנדים לא יודעים שובע, אחרת מה הסיבה להוציא עדכון נוסף שנה אחרי העדכון הקודם שהגיע בעצמו שנה אחרי שהושק ה-X3 בארץ. בשביל להבין מה בדיוק השתנה לכבוד השנה הנוכחית יצאנו ליום עמוס על הדגמים החדשים.

מה חדש?
לדגמי מאבריק X3 הקיימים כבר בהיצע הצטרף אח קטן בדמות מאבריק X3 טורבו. הוא מתבסס בדיוק על אותה שלדת צינורות כמו שאר הדגמים וגם חולק לא מעט מהמכלולים כמו הבלמים המאסיבים (262 מ״מ קדימה ו-248 מ״מ מאחור, כולם מאווררים). אבל הוא מתוכנן להיות דגם הכניסה להיצע המאבריק וקאן-אם עשו מספיק בשביל לבדל אותו ככזה. החל ממנוע הרוטקס בנפח 0.9 ליטר שמוותר בגרסת הטורבו על האינטרקולר ועל 52 כ״ס בהשוואה לאחיו הגדולים מה שמשאיר אותו עם 120 כ״ס ״בלבד״.
הטורבו קיבל גם קיצוץ במימד הרוחב של המתלים (162.5 לעומת 182.9 בגרסאות הרגילות) ובמהלך המתלים שירד ל-50.8 ס״מ קדימה ואחורה. גם הגלגלים ירדו למידה 28 אינץ׳ ורוחבם ל-9 אינץ׳. יחד עם כל הקיצוצים הללו גם המשקל של הכלי ירד ל-666.9 ק״ג (54 ק״ג פחות מהדגם הבא בהיצע) לא מבוטלים. כל עוד אנחנו דנים בגזרת הפחות נספר שגם מערכת ההנעה הכפולה פחות מתוחכמת עם שליטה בין הנעה אחורית לכפולה בעלת נעילת דיפרנציאל קדמי ויסקוזית אוטומטית. כל אלו עוזרים ל-X3 טורבו להנגיש במעט את החוויה עם מחיר התחלתי של 151,950 שקלים, או 7,000 שקלים הנחה נוספת במחירי ההשקה.
דגמי ה-XRS וה-XRC הבכירים יותר זכו גם הם למספר שדרוגים קטן לכבוד שנת המודל הנוכחית. הראשון הוא שדרוג למערכת ההיגוי ה-DPS שמציעה עתה 3 מצבי תגבור להיגוי עצמו בעיקר כשמערכת ההנעה הכפולה משולבת (תקף גם לגרסת הטורבו הזולה). כמו-כן, גל דגמי הטורבו זכו לדיפרנציאל קדמי משודרג מסוג Smart-Lok המאפשר בחירה בין מצבעי נהיגה שונים (דיונות, שבילים, טכני) לשיפור האחיזה ובעיקר לשיפור תגובת הנעילה שלו, שלא מצריכה לחכות לאיבוד אחיזה באחד הצדדים לפני שהדיפרנציאל ננעל.

עוד הפתיע לגלות שקאן-אם אשכרה ציינו את הצורך להרחיב את דוושת הברקס בשביל לאפשר נהיגה ב-2 רגלים (ימין גז, שמאל ברקס) – נקודה זאת לא מובנת מאליה וראויה לציון.
איך זה מרגיש?
המסלול שתוכנן לנו בהשקה מתחיל באיזור רוחמה, משם דרך נחל גרר, נחל הבשור ועד חולות ניצנה וחזרה דרך ציר הנפט. על פניו מסלול קליל זורם עם מגוון מספק של סוגי שטח הנפרשים על כמות ק״מ סבירה, למרות שזה אף פעם מספיק – תמיד רוצים לנהוג עוד.
מבט על כל אחד מהכלים שעמדו מולי כבר מכניס אותך למצב קרבי – הם פשוט נראים נכון. כאילו הרגע סיימו להתחרות בפריז-דקאר קיבלו שטיפה זריזה והנה הם מחכים לנו, קבוצת ילדים מגודלים תאבי גז וחרמני מצערת.
התנעה קצרה דרך הכפתור והכלי ניעור לחיים, מווברץ מעט על 3 הצילינדרים שלו, משדר לך הנהג שהוא שם בשבילך. עוד לפני שיוצאים לדרך כבר מרגישים את ההבדל שתנוחת הנהיגה הנמוכה ביחס לכלי צל״צ מעניקה, התחושה של ישיבה בתוך הכלי עם מושב תומך וראות טובה קדימה ולצדדים. גם המרווח לנהג ולנוסע טובים ויש לא מעט אפשרויות אחסון שונות ברחבי תא הנוסעים. עוד לפני המנוע דווקא ההיגוי מצליח לתפוס אותי בהפתעה. אני מניח שזה בעיקר כי טרם חוויתי תגבור להגה ברכבי צל״צ, הוא מרגיש קליל על סף הספק אם הוא מחובר לגלגלים הקדמיים, עוד כמה קמ״שים מעבר לתמרון חניה והמשקל שלו כבר מרגיש טבעי יותר.

נגיעה בדוושת בגז והכלי מגיב, ומגיב חד. זה לא ברור למי שמכיר רכבים אחרים בקטגוריה עם תגובות מצערת מאוד קהות. פה רצית 30% מצערת קיבלת בדיוק מה שרצית, ובינינו לא צריך הרבה יותר מזה. עם 172 כ״ס ל-X3 בגרסת XRS יש כל כל הכוח שצריך ועוד 100 כ״ס נוספים. המנוע הזה ממכר כמו סם חזק. כזה שרק עצירת תדלוק על-יד מוסד גמילה יגרום למישהו לשלוף אותך ממושב הנהג. שמור אותו מעל 4,500 סל״ד ותרגיש כאילו הכוח לא נגמר בין אם זה ב-70 קמ״ש או בדרך לסגור (בפעם המי יודע כמה) סקאלה ב-140 קמ״ש בשטח. בכל סוגי השטח. מערכת מתלי הפוקס QS3 2.5 קדימה ו-3.0 אחורה (בדגם הטורבו כל הפינות עם דגם ה-2.5) מגהצים את הדרך כאילו הייתה סלולה אספלט. אינספור פעמים הכנתי את הגוף לזעזוע עם מפגש של שבר מזדמן רק בשביל לתהות האם הוא כבר מאחוריי. המתלים האלו על מהלכם הנדיב (55.9 ס״מ קדימה ו-61 ס״מ מאחור) אוכלים הכל – כולל קפיצות! בקטע שביל במהירות של 80 קמ״ש שכלל לא מעט קפיצות, כל פעולת מתלה הסתכמה במהלך אחד מדויק.
קשה לי לתת דעה בנוגע למערכת הנעילה האלקטרונית החדשה לדיפרנציאל הקדמי. בשביל זה הייתי מעדיף לעשות הלוך חזור מקטע מסוים. אני כן יכול לספר שה-X3 אוהב לנסוע על הצד. גם שיפועי צד הוא אוכל יפה, אבל אני מתכוון לסחיפות צד. עם 182.9 ס״מ בין ימין לשמאל יש לכלי יציבות כיוונית טובה. תשאיר רק את ההנעה האחורית מחוברת וכל מכת גז קטנה לא משנה אם בסיבוב או בקו ישר תוציא את המאבריק לדריפט פרוגרסיבי ונשלט. גם במצב של הנעה כפולה כל מכת גז בסיבוב תגרום לך לחפש את המשך השביל דרך חלון הצד.
ההבדל בין גרסאות ה-XRS ו-הXRC לעומת הטורבו הזולה ניכר כבר ממכת הגז הראשונה. לא בגלל ההפרש בהספק, אלא בתחושת האין משקל. הטורבו מרגיש הרבה יותר קטן קומפקטי וקליל מאחיו החזקים – מעין גרסת ספורט נמרצת. הרוחב הצר יותר יחד עם גלגלי 28 אינץ׳ (לעומת 30) יוצרים כלי מגיב יותר לכל תגובה, בין אם זאת מכת גז או פקודת היגוי. פשוט כיף.

בשבילים טרשיים יותר אפשר היה לחוש את ההבדל שמהלך המתלים הקצר יותר יחד עם גלגלים קטנים עושה. והטורבו בפירוש נוח וסופג פחות, למרות שבפני עצמו עשה עבודה לא רעה.
שורה תחתונה
הנורה של מיכל הדלק עוד לא נדלקה אבל המסלול שתוכנן לנו כן נגמר. מחשבה כזאת גורמת להבין מה באמת אנו חושבים על מאבריק X3 המעודכן.
למרות מחיר של 204,950 שקלים לגרסת ה-XRS זאת הגרסה שהייתי לוקח הביתה. ה

, המתלים והבולמים הם האחראיים העיקרים לכך. תוסיף לחבילה מנוע עם כוח שלא נגמר שדוחף אותך להתנהגות על סף הפושעת ותבין שבמחיר הזה מעטים המזרקים שידעו לספק את אותה אותה מנת אדרנלין.
נתונים: טורבו-בנזין, 900 סמ”ק, 172 כ”ס ב-7,250 סל”ד, 17.15 קג”מ מ-6,500 סל”ד, 720 ק”ג, 4.4 ש’, 141 קמ”ש, מחיר: 205,000 שקלים