נראה כאילו פורד הלכה עד הסוף עם הקומפקטית הלוהטת החדשה שלהם, הפוקוס RS. זו בלי ספק אחת המכוניות המעניינות ביותר שהוצגו בתקופה האחרונה.
זו ה-RS המהירה ביותר אי פעם:
בפוקוס RS החדשה יש מנוע מסדרה L של מאזדה, זה אומר שאפשר למצוא אותו בכל מיני מכוניות של מאזדה, פורד ומרקיורי (וגם גרסה משופרת שלו ב-BAC מונו). גם את תיבת ההילוכים אנחנו מכירים זוהי אותה תיבה שנמצאת בפוקוס ST.

אבל שם פחות או יותר נגמר הדמיון. 2261 סמ”ק של ה-RS נתמכים במגדש טורבו, אינטרקולר גדול ומערכת פליטה ליברלית (עם שסתום כוונון ועד כמה שהחוק מתיר כמובן) והנתונים בהתאם – 350 כ”ס ו-44.7 קג”מ. כבר בסל”ד סרק מייצר המנוע הזה כ-20 קג”מ. התאוצה ל-100 קמ”ש אורכת 4.7 שניות והמהירות במירבית היא 266 קמ”ש. לפי פורד זו ה-RS המהירה ביותר שהם ייצרו אי פעם. עם משקל של 1,599 ק”ג היא גם כנראה הכבדה ביותר שהם ייצרו אי פעם.

סוג של הנעה כפולה:
מי שחשב שפורד ייקחו את את מערכת ההנעה הכפולה ממכוניות הראלי שלהם ויניחו אותה ב-RS, התבלבל. ההנעה הכפולה בפוקוס RS חדשנית מאוד ומתבססת על על שתי חבילות מצמדים על הציר האחורי. האלדקס למתקדמים אם תרצו. אז איך ההנעה הכפולה והמדוברת של ה-RS החדשה עובדת? הכוח עובר באופן קבוע לגלגלים הקדמיים וליחידת ההנעה האחורית. זו למעשה מחליטה מתי להעביר כוח לגלגלים האחוריים (עד 70 אחוז מהמומנט).

משני צידי היחידה הזו – על הציר האחורי – מותקנים שני מצמדים נשלטים אלקטרונים שיכולים בינם לבין עצמם להעביר את הכוח בין שני הגלגלים האחוריים ואפילו את כל הכוח לגלגל אחד. כל השישו ושימחו הזה אוסף מידע מחיישנים שדוגמים את מצב הרכב 100 פעם בשניה וזמן התגובה של כל הסיפור הזה עומד על 0.6 שניות.
משחקי מחשב:
כצו האופנה גם ה-RS מגיעה עם ארבעה מצבי נהיגה שונים לבחירת הנהג: רגיל וספורט המיועדים לכביש הציבורי, מסלול ודריפט למסלולים סגורים. בחירה בכל אחד מהמצבים הללו תשנה בהתאם שורה של מכלולים (ההנעה הכפולה, הבולמים, בקרת היציבות, ההגה, המנוע ואת מצב השסתום במערכת הפליטה) בכדי להתאים למצב הנבחר.

במצב דריפט שכל העולם מדבר עליו, מערכת ההנעה הכפולה אמורה לעזור לנהג לייצר החלקות כוח נשלטות. אני לא מתכונן להרחיב על זה את הדיבור – צריך להיכנס כאן להתפלפלות פילוסופית על מהו דריפט. אני אסתפק בתירגום המילה מלעז למקור – סחיפה – ואני בהחלט חושב שבפורד קצת נסחפו עם העניין הזה. האוטו יוצא להיגוי יתר תחת כוח – את זה ניתן לראות בהרבה מאוד סרטונים ותמונות של ה-RS, אבל דריפט הוא הרבה יותר מזה. פורד, שחתומים על כמה מכוניות הנעה אחורית אגדיות, צריכים לדעת את זה.

הקשחה הכרחית:
השלדה ורכיביה זכו לעיבוי משמעותי לעומת אלו שב-ST. הקפיצים קשיחים יותר (ב-33 אחוז מלפנים ו-38 אחוז מאחור) והבולמים ששודכו להם, נשלטים אלקטרונית וכוללים מצב המקשיח אותם ב-40 אחוז לטובת שימוש מסלול. פורד ביצעו עבודה נרחבת על כל מנגנון ההגה (המתוגבר חשמלית) שאמור לייצר תגובות משופרות ופידבק טוב יותר מהמוכר לנו ב-ST. בכדי לשפר את התגובות והתחושה פורד הקשיחו גם את השילדה, זה אומר שה-RS שיפרה את העמידות שלה בפני פיתול ב-23 אחוזים לעומת פוקוס מהשורה.

גם בתחום הבלמים מקבלת הפוקוס הזו רכיבים שהופכים אותה ל-RS עם הכי הרבה יכולת מאז ומעולם. דיסקים מאווררים בקוטר 350 מ”מ מלפנים עם קליפרים מונובלוק בעלי ארבע בוכנות של ברמבו. למרות הצמיחה במימדים הבלמים של ה-RS החדשה קלים יותר ב-4.3 ק”ג (בכל גלגל!) לעומת ה-RS הקודמת. זה מה שקליפרים מאלומיניום יכולים לעשות.

על הנייר הפוקוס RS נראית כמכונית מלהיבה מאוד. מישהי שיכולה להזריק הרבה מרץ לשוק הקומפקטיות החמות, עם ביצועים ופוטנציאל להאפיל על הקטגוריה הזו ולאיים על אחרות. כרגע לא ידוע מתי תגיע ה-RS לישראל ואם בכלל.