איך שזמנים משתנים. לפני קצת יותר מ-3 עשורים פורד אקספלורר הביא איתו בשורה רעננה של רכב עם יכולות שטח ושימושיות של סטיישן, מבלי לשלם מחיר במגושמות ותחושה של נהיגה בטנדר. קראו לזה SUV. אמריקה התאהבה וההמונים הסתערו על סוכנויות פורד. דבר שלא קרה שנים ארוכות. כמו כל הצלחה, גם לאקספלורר קמו חיקויים, ומהר מאד נולדה אופנה חדשה שבה הישיבה הגבוהה והשימושיות של ה-SUV נשמרו תוך ויתור על יכולות השטח והתבססות על מכוניות נוסעים רגילות.
שלושה עשורים חלפו והרכב שהביא איתו בשורה הפך פתאום לדינוזאור חריג בנוף. וזה לא שהאקספלורר קפא על שמריו. גם הוא טיפח מנהגי כביש מעודנים יותר על חשבון יכולת השטח, תוצאה של ויתור על שלדה נפרדת לטובת מרכב אחוד, מתלה נפרד מאחור ואפילו ויתור על מנוע V8 בשם הקדמה ואיכות הסביבה לטובת מנועי טורבו קטנים ויעילים. אפשר להגיד שהאקספלורר הפך לסוג של קרוסאובר, אבל בגדול. העיצוב הקובייתי, שורת המושבים השלישית ואורך של 5 מטרים נשמרו ועוזרים לו לשמר DNA נחוץ של SUV. גם אם הוא כבר לא אותו להיט כמו בימי צעירותו, עדין מדובר באחד מהדגמים היותר נמכרים של פורד בצפון אמריקה.
פגישה מחודשת עם גרסת ה-ST של האקספלורר רק מדגישה עד כמה הוא חריג בנוף המקומי, בטח בשנים האחרונות בהן הכבישים הפכו להיות מוצפים בשכפולים גנטים חסרי זהות של קרוסאוברים חשמליים מסין. פורד אקספלורר הוא פורד אקספלורר. מעבר למידותיו הנדיבות אין בו משהו שיסובב ראשים ועדין יש לו נוכחות. קווים רבועים כאמור, שבכה גדולה מלפנים כשגרסת ה-ST מוסיפה נגיעות ספורטיביות מתבקשות כמו חישוקי 21 אינץ’ שנראים נהדר גימורים חיצונים מושחרים וארבעה ספי פליטה מאחור שהם גם הצהרת כוונות.
מאזן כוחות
אז נכון, לא תמצאו כאן מנוע V8 קיוטי ברוטלי שהגיע מהמוסטאנג, אבל כמתבקש מהאותיות ST יש לאקספלורר הזה שרירים. מנוע V6 כפול מגדשים בנפח 3.0 ליטר המספק 400 כ”ס. בלי עזרה היברידית, בלי להתנצל בפני הירוקים. אוקי, 400 כ”ס הם כבר לא הספק כזה נדיר בימנו, וישנם לא מעט קרוסאוברים חשמליים בגרסאות פרפורמנס שמתהדרים בהספקים גבוהים יותר ותאוצות מרשימות יותר, אלא למנוע הזה יש את מה שאין לשום חשמלית. זה נקרא אופי.
לגרגור ה-V6 יש נוכחות ברקע, אם כי הוא נשמע מעט חנוק מכפי שהיינו רוצים. אם תהיו במוד יום-יומי נינוח תוכלו להתגלגל על גבי המומנט בפחות מ-2,000 סל”ד חרישיים ובלתי מתאמצים הודות לתיבת עשרת ההילוכים שתשמור אתכם בהילוך גבוה יחסית. דריכה אגרסיבית על המצערת או שימוש בשיפטרים מאחורי ההגה, לתיבה ידרשו שתי שניות להוריד שנים או שלושה הילוכים (לא תמיד בעידון מופתי) והג’מוס המגודל יתחיל לשעוט קדימה. מ-3,500 סל”ד מתקבלת דחיפה משמעות שהופכת את התאוצה להחלטית ומתמשכת, עם עוד ועוד הילוכים בקנה שיובילו למחוזות שיסדרו לכם בארה”ב לילה במעצר אצל השריף המקומי.
בפורד לא נוקטים בנתון תאוצה רשמי, אך על פי דיווחים בחו”ל מדובר על כ-6 שניות ל-100 קמ”ש שמרגישות אמיתיות למדי ואף מועצמות בזכות תחושת המאסה הגדולה שמתגלגלת קדימה. כמו תאו השועט בערבות ילוסטון. תחשבו על ה-ST על מעין SUV עם אופי של מכונית שרירים ותבינו את העניין. אל כך מצטרפת גם צריכת הדלק שתזכיר מכונית שרירים, כאשר הנתון הממוצע הוא באזור 6.5 ק”מ לליטר ואף פחות מכך, כשבשיוט נינוח אפשר לחלץ כ-8 ק”מ לליטר. דינוזאור כבר אמרנו?
מה שמרשים לא פחות הוא שהטיפול לו זכה פורד אקספלורר ST מאפשר לו להיות מהיר לא רק בקו ישר. אל תפתחו אשליות לניהוג ספורטיבי או תקשורת אדוקה ברכב ששוקל 2.2 טון. אלא שהטיפול ב-ST שכלל הקשחת המתלים והנמכת המרכב יוצרים תחושה הדוקה למדי, מגובה בהגה עם מעט שטח מת במרכזו, תגובה ראשונית טובה ומשקל נכון. ההנעה הכפולה דואגת לרמת אחיזה גבוהה למרות שימוש בצמיגי All Season. זה לא הופך את פורד אקספלורר ST לפרטנר לכבישי נהיגה טכניים צרים, בטח עם רוחב של משאית חלוקה. אך באופן מפתיע, ה-ST לא נלחץ אם מלחיצים אותו ומספק תחושת ביטחון למרות שהמשקל שלו מורגש בכל פניה והבלמים נעדרים רגש מספק. בשיוט מהיר הוא מצטיין הרבה יותר בזכות השילוב בין הנינוחות לקצב המהיר שהוא מסוגל לפתח. באופן מפתיע בפורד בחרו לחסוך ולא לצייד את האקספלורר במתלים אדפטיביים, מה שגובה את מחירו בעיקר בסביבה עירונית שם השילוב של המתלים המוקשחים עם צמיגים בחתך 45 לא מצליח להתמודד היטב עם כל סוגי המפגעים.
מעבר לכל אלו האקספלורר גם בגרסת ה-ST הוא בדיוק מה שניתן לצפות מ-SUV אמריקאי גדול. הוא מרווח למדי, שורת המושבים השלישית שלו לא מיועדת רק לילדים ואפילו נותר תא מטען הגיוני בשימוש מלא. רשימת האבזור נכבדת, ובמסגרת מתיחת הפנים אותה עבר לכבוד יום הולדתו החמישי הוא קיבל מסך מולטימדיה עדכני וגדול עם ממשק מגע לתפעול בקרת האקלים שמרגיש עדכני, ועדין פחות מסורבל מהמקובל כיום. בגרסת ה-ST תא הנוסעים קיבל גם הוא את הנגיעות הנחוצות. מושבים ספורטיביים מצוינים עם תגי ST בשילוב של עור ואלקנטרה, תפרים אדומים בדיפון הדלתות, לוח המכשירים וגלגל הגה הבשרני שהוא בקוטר הנכון. זה עוזר להעניק את האווירה הנדרשת, אלא שעדין יש לא מעט עדויות בתא הנוסעים למוצא האמריקאי. זה אומר מתגים פשוטים, גימור פלסטיק דמוי אלומיניום זול ואיכות הרכבה פחות מוקפדת ממה שהייתם מצפים מרכב שעולה 400 אלף שקלים. מצד שני, זו תזכורת לכך שבארה”ב האקספלורר הוא בסך הכל רכב משפחתי עממי.
דיל אקספרס
מכוניות כמו פורד אקספלורר קונים קודם כל מבחינה הגיונית בגלל השימושיות שהם מציעים. מי שלא זקוק לה ורוצה ביצועים פשוט קונה מוסטאנג במחיר דומה. מההיבט הזה פורד אקספלורר ST הוא יוצא דופן גם בפלח השוק המצומצם של רכבי פנאי גדולים בעלי 7 מקומות ישיבה. הוא כבר לא צעיר, ובקטגוריה שלו ישנם מתחרים שיספקו לא פחות שימושיות בתחושה מודרנית ומעודנת יותר, וחלקם עם תצרוכת דלק עדיפה בהרבה הודות ליחידות הנעה היברידיות.
פורד אקספלורר מיועד למי שרוצה SUV אמריקאי קלאסי לטוב ולרע. הייחודיות של גרסת ה-ST היא דווקא בגלל שהיא מצליחה לשלב בין אותה שימושיות לביצועים עם מנוע שהיום כבר נחשב לסוג של אויב הציבור. תחשבו על אקספלורר ST כעל SUV גדול עם אופי של מכונית שרירים. לא משהו שמתאים לכל אחד, ולא משהו שהוא פוליטקלי קורקט במיוחד. מה שמעניין הוא שמחירו של פורד אקפלורר ST עומד על 430 אלף שקלים, שהם 40 אלף שקלים מאקספלורר סטנדרטי בעל הנעה כפולה שמגיע עם מנוע ה-2.3 הצנוע יחסית. רמת האבזור דומה, אבל הביצועים העדיפים והלוק הקרבי לא משאירים הרבה התלבטות. באופן נדיר דווקא הגרסה היותר ספורטיבית מעניקה תמורה טובה יותר באופן יחסי, במידה ש-400 כ”ס לא שכנעו אתכם מלכתחילה.
פורד אקספלורר ST – תעודת זהות
מנוע: 2,956 סמ”ק, V6 טורבו-בנזין, הספק: 400 כ”ס ב-5,500 סל”ד, מומנט: 57.3 קג”מ ב-3,500 סל”ד, תמסורת: אוטומטית 10 הילוכים, הנעה כפולה, בסיס גלגלים: 302.5 ס”מ, משקל: 2,235 ק”ג, מהירות מרבית: 235 קמ”ש, צריכת דלק ממוצעת (יצרן): 8.5 ק”מ לליטר, מחיר: 430 אלף שקלים