תצורת הקרוסאובר הפכה בעשור האחרון לכל כך דומיננטית, שיצרניות הרכב מציעות מגוון נרחב וגדול של רכבי קרוסאובר, כשלא פעם נשאלת השאלה “למה צריך עוד אחד כזה?”
פולקסווגן היא דוגמה טובה למציאות הזו. בהיצע שלה ניתן למצוא את T רוק, טאיגו, T קרוס, טיגואן וטוארג, לצד דגמי ID.4 ו-ID.5 החשמליים. שבעה דגמי קרוסאובר המוצעים בשוק האירופאי ואצלנו, וזה לפני שכללנו בספירה דגמים עבור השוק האמריקאי וסיני. ואלו רק הקרוסאוברים שיש עליהם סמל פולקסווגן, המחזיקה כידוע בעוד כמה מותגים בארסנל.
לכאורה השאלה “למה צריך עוד קרוסאובר?” עם היצע כזה נרחב היא ברורה. אבל זה לא מפריע לפולקסווגן להשיק קרוסאובר נוסף בשם טיירון (Tayron), אותו פגשנו בשבוע שעבר בהשקה הרשמית בדרום צרפת. מסתבר שהיה מקום לעוד קרוסאובר בהיצע הצפוף של פולקסווגן, והטיירון נכנס בדוק לשם. אם אנשי השיווק של הקבוצה מצאו חלל פנוי לעוד דגם, תהיו בטוחים שפולקסווגן לא תשאיר אותו ריק.
הטיירון מחליף את הטיגואן אולספייס בהיצע הדגמים האירופאי של פולקסווגן. למרות הפופולאריות הגדולה של הטיגואן, בחברה בחרו שלא להמשיך עם השם “אולספייס” ולהציג את הדגם כגרסת 7 מושבים של הטיגואן רב המכר. במקום זאת, רצו בפולקסווגן ליצור דגם נפרד מבחינה מיתוגית שממוקם גבוה יותר, ובמידת מה לגשר על הפער מהטוארג הגדול והיקר (שבאופן מעניין לא מוצע עם שורת מושבים שלישית). אחרי ההחלטה הזו נותר להחליט על שם ראוי שחייב להתחיל באות T, כמו כל דגמי הקרוסאובר האירופאים של פולקסווגן. לבסוף נבחר השם Tayron שמעשית הוא שם חסר כל משמעות או פירוש, אבל מצלצל טוב וכבר נמצא בשימוש עבור דגם קרוסאובר בגודל דומה של פולקסווגן בשוק הסיני. כך אפשר לחסוך ולהשתמש באותן אותיות בשם שעל דלת תא המטען.
כמו הטיגואן, וכמעט כל דגמי אמצע הדרך הלא חשמליים של פולקסווגן, גם טיירון מתבסס על ואריאציה של פלטפורמת MQB Evo המודולארית. זה גורם לחשוד מיד שהטיירון הוא בעצם סקודה קודיאק עם סמל שונה. המכלולים והפלטפורמה משותפים לצד בסיס גלגלים זהה של 279 ס”מ מחזקים זאת. אם כי היצור של פולקסווגן טיירון נעשה במפעל בוולפסבורג ולא לצידו של הקודיאק בצ’כיה.
המידות גם הן דומות. עם אורך של 479 ס”מ הטיירון ארוך ב-4 ס”מ מהקודיאק, כהשרוחב העומד על 186 ס”מ זהה. לעומת זאת, חיצונית הם שונים בתכלית. גם פולקסווגן טיירון משדר מראה סולידי, עם צללית קוסאובר אופיינית בשילוב החזית המשפחתית העדכנית של החברה הכוללת את פס הלד הרוחבי בהשראת משפחת ה-ID. העניין העיקרי לעין מגיע מכיוון קו חלונות הצד העולה כלפי מעלה, בשילוב של תפיחה מובלטת בכנפיים האחוריות ופס כרום תוחם את הקורה האחורית. הטיירון נראה נעים לעין גם בגלל מינימום של מאפייני קרוסאובר מוחצנים, המסתכמים בעיקר בחיפוי פלסטיק סביב בתי הגלגלים הרבועים. עם זאת, על הסמל המואר והמצועצע מאחור היינו מוותרים.
כניסה לתא הנוסעים מגלה שאמנם לטיירון יש שם שונה ובידול מיתוגי מהטיגואן, אבל המעצבים אימצו את מאפייני הקוקפיט שלו בשמחה. לא שיש בזה משהו רע, להפך. המראה תכליתי ומעניק תשומת לב למסך המרכזי שבו ממשק התפעול העדכני של פולקסווגן שהוא אחד ההגיוניים והפשוטים יחסית לתפעול בעידן המסכים. בורר ההילוכים עבר למנוף מאחורי גלגל ההגה ופינה מקום בקונסולה המרכזית לחוגה השולטת במצבי הנהיגה ובעוצמת השמע, וגם משטח הטעינה לטלפון עם המדף המתקפל כמו בטיגואן. יש גם מקום לכוסות במרכז הקונסולה, אך הם במיקום מעט לא נוח שמאלץ לבחור בין משקה זמין או משענת יד. גם על התעקשות של פולקסווגן על סליידרים עבור טמפרטורת בקרת האקלים היא מיותרת. זה פשוט לא נוח.
מעבר לכך, בתא הנוסעים זו פולקסווגן במיטבה עם שילוב של מראה נעים, איכות חומרים גבוהה ורמה גבוהה של בידוד רעשי כביש ורוח, בין היתר בזכות שימוש בחלונות צד מזכוכית תלת שכבתית. מרחב הפנים טוב מלפנים ומאחור, אלא אם יש שימוש בשורת המושבים השלישית שכדי לאפשר בה מקום סביר או לקפלה לחלוטין כדי להרוויח את תא המטען הנדיב צריך להסיט את שורת המושבים האמצעית לפנים כדי ולפגוע במרווח הרגליים.
המשמעות של שימוש בבסיס מוכר ומוכח הוא שפולקסווגן טיירון יוצע עם מגוון מנועים מהליין העדכני של הקונצרן. בבסיס ישנו מנוע 1.5 ליטר בנזין בעל תגבור היברידי המספק 150 כ”ס, מעליו מוצע מנוע 2.0 ליטר טורבו בשני רמות הספק (204 ו-265 כ”ס) ובנוסף ישנן שתי גרסאות פלאג-אין היברידיות עם טווח חשמלי של עד 126 ק”מ. במפתיע, עדין תציע פולקסווגן גם מנוע טורבו דיזל בשתי רמות הספק. גרסת ה-1.5 תהיה הגרסה העיקרית עבורנו, כאשר גם גרסת ה-2.0 ליטר החלשה גם היא צפויה להצטרף אליה. גרסאות הפלאג-אין היקרות לא צפויות להגיע בשלב ראשוני וגרסאות דיזל ישארו עבור לקוחות אירופאים שעדין לא מתרגשים מתקנות זיהום האוויר. הנעה כפולה היא אופציה עם רוב יחידות ההנעה וישנן 3 רמות גימור עיקריות, בהן רמת גימור R Line בעלת סממני עיצוב ספורטיביים מבפנים ומבחוץ.
אם כבר נגענו בענייני השלדה, אחד הפריטים בהם מתגאים בפולקסווגן עם בטיירון הם מתלים בעלי שיכוך אדפטיבי המבוססים על בולם בעל שני תאים, שבו הפרדה בין פעולת שיכוך ההחזרה לשיכוך הכיווץ. בולמים הללו נשלטים באמצעות מחשב המאפשר לשנות את הכיול באופן רציף בהתאם לתנאי הנהיגה, כאשר גם אם נמצאים במצב “נוחות” מתבצעת הקשחה של הבולמים בצד הסופג את עומס הפניה בהתאם לזווית ההפניה של ההגה. כלומר, יותר הקשחה לתמיכה במרכב בפניות חדות בעלות עומס. זה נשמע מורכב, אבל לפחות בתנאי הנהיגה במסלול ההשקה בכבישים המפותלים והצרים של דרום צרפת המערכת עבדה היטב.
נכון, זה עדין קרוסאובר לא קטן עם מרכז כובד גבוה יחסית, אבל היכולות של פולקסווגן טיירון לתקוף פניות בלי להתבלבל מרשימות ולא רק ביחס לאופי השימוש. בשילוב היגוי מדויק בעל משקל טוב ותגובה ראשונית טובה להפניית ההגה מתקבל רכב משפחתי שיכול לספק מענה מספק במגבלות הז’אנר לאב המשפחה המתרפק על העבר בו הייתה לו גולף GTI בחניה. היעילות הזו לפחות בכבישי צרפת, לא באה על חשבון נוחות הנסיעה, אלא אם תבחרו בגרסת ה-R line שלה חישוקי 20 אינץ’ מוגזמים שלא חיבבה שברי כביש קטנים.
גם בגרסת ה-1.5 הרגילה עם מתלים סטנדרטים הופגן אותו איזון מרשים. אמנם עם קצת פחות דיוק ויותר תנודות מרכב, אבל עדין עם תחושה מלוטשת אופיינית לפלטפורמה ולא רחוקה, אם בכלל, מהטיגואן הקטן והקל יותר. מה שמעיד רמת ההתמקצעות שהצליחו להפיק מהנדסי פולקסווגן מהפלטפורמה הוותיקה. גם הביצועים, על אף שלא יהיו יוצאי דופן בגרסה זו, אמורים לספק כל שימוש הגיוני. תיבת ההילוכים החרוצה מצליחה למצות את מלוא התפוקה של המנוע ותחושת מאמץ אמיתית תורגש רק בכביש הררי בעומס מלא. אבל בתנאים כאלו רוב הסיכויים שהנהג יוטרד יותר ממחאות היושבים בשורה השלישית.
פולקסווגן טיגואן אולספייס הגיע לישראל בערוב ימיו במחיר תחרותי במצב שוק בעייתי, מה שהעניק לו הצלחה נקודתית מרשימה. המציאות אליה יגיע פולקסווגן טיירון לישראל במהלך הרבעון האחרון של השנה היא אחרת. המתחרים העיקריים בקטגוריית הקרוסאוברים בעלי 7 מקומות ישיבה, מהסינים בעלי אופציית הפלאג-אין ועד לאח החורג מבית סקודה, יהיו זולים יותר ב-15 עד 20 אחוזים. זה אומר שמלכתחילה פולקסווגן טיירון מכוון למשפחות נרחבות שמחפשות איכות, יודעות להעריך אותו ומוכנות לשלם בהתאם. המשמעות היא שטיירון לא יככב בציי הרכב, אלא יספק עבור משפחות נרחבות את המתכון שבו פולקסווגן מתמחה, שילוב של איכויות גבוהות, שימושיות וסמל סטאטוס סולידי. מבחינה הזו פולקסווגן טיירון הוא בהחלט חלק מהמשפחה מוולפסבורג.
הכותב היה אורח חברת פולקסווגן בצרפת
פולקסווגן טיירון 1.5 eTsi – תעודת זהות
מנוע: 1,498 סמ”ק, טורבו-בנזין. תגבור היברידי 48V, הספק: 150 כ”ס, מומנט: 25.5 קג”מ ב-1,500-3,500 סל”ד, תמסורת: כפולת מצמדים, 7 יחסי העברה. הנעה קדמית, בסיס גלגלים: 279 ס”מ, משקל: 1,682 ק”ג, מ-0 ל-100 קמ”ש: 9.4 שניות, מהירות מרבית: 204 קמ”ש, צריכת דלק ממוצעת (יצרן): 16.1 ק”מ לליטר, מחיר משוער: 250 אלף שקלים