סקודה אוקטביה היא כידוע המכונית הראשונה בעידן החדש של סקודה שפותחה על בסיס פלטפורמה של פולקסווגן, כאשר גם כיום עם המעבר הגורף לתצורת הקרוסאובר אפילו באירופה, היא נחשבת לאחת המכוניות הפופולריות ביותר של המותג הצ’כי. בישראל ההצלחה של האוקטביה קיבעה אותה כמכוניות האירופאית הנמכרת ביותר גם בשוק הפרטי וגם בשוק ציי הרכב.
את ההצלחה הזו ממשיך הדור הרביעי של האוקטביה שהושק בשנת 2020, כשהוא נאמן למסורת של האוקטביה כמכונית המציעה מרחב פנימי נדיב, שימושיות גבוהה ותמורה כוללת טובה למחיר. בשנה שעברה הדור הנוכחי זכה למתיחת פנים מתונה של אמצע חיי הדגם, כמקובל בתעשייה, במטרה לשמור על הרלוונטיות של בשוק המכוניות המשפחתיות שהופך לאחרונה לתחרותי במיוחד. זאת הודות לכניסת ההיברידיות מסין שמתחרות בעיקר על הקהל בציי הרכב.
לישראל מגיעה סקודה אוקטביה המחודשת עם מנוע 1.5 ליטר טורבו המוכר שזכה למערכת תגבור היברידי, ומוצע בשתי רמות הספק: 115 כ”ס המחליפה את מנוע ה-1.0 ליטר שהוצע בעבר ו-150 כ”ס כתמיד. וכן, גם גרסת ה-RS הספורטיבית עדין בסביבה עם 265 כ”ס, אבל פחות סביר שתקבלו אותה כאופציה לרכב צמוד ממקום העבודה.
נקודת מבט
מתיחת הפנים לא הביאה שינוי משמעותי בעיצוב האוקטביה, בטח שלא בצללית המוכרת. החזית זכתה לעדכון הפגוש הקדמי, שכולל כעת מסיטי רוח לכיוון קשתות הגלגלים ועדכון ליחידות התאורה. מבט מהצד מציג חישוקים חדשים ואת הצללית המוכרת של האוקטביה, מכונית בעיצוב סדאן עם דלת חמישית נסתרת ושימושית. מאחור מוצגות יחידות התאורה החדשות עם תאורת לד דינאמית והכיתוב S K O D A על דלת תא המטען, המיישר קו עם הדגמים הנוכחיים של המותג.
גם בתא הנוסעים אין הפתעות מבחינת העיצוב. הסביבה מוכרת, העיצוב שמרני ואיכות החומרים, הגימור וההרכבה ברמה הגבוהה המקובלת בקטגוריה. הבשורה העיקרית היא, איך לא, מסך גדול יותר וממשק מולטימדיה עדכני. מול הנהג גלגל הגה בעל שני חישורים הכולל פקדים נוחים לשליטה, ומאחוריו לוח מחוונים דיגיטלי עם מספר אפשרויות תצוגה. בסקודה שמרו על מספר פקדים פיזיים לטובת גישה מהירה למצלמה האחורית, להגדרות הרכב ולמערכת בקרת האקלים, הנשלטת רק באמצעות המסך. נציין כי עצמת השמע נשלטת באמצעות פס מגע שאינו נוח לשימוש.
על מסגרת לוחית הרישוי של האוקטביה ממשיך להתנוסס בגאווה הסלוגן ‘Simply Clever’, ואכן סקודה ממשיכה לספק פתרונות פשוטים וחכמים: שקע הטעינה בבסיסה של המראה המרכזית, התא למטריה בדופן דלת הנהג והנוסע, תאי האחסון משמאל להגה ובגג הם דוגמאות לכך. מנגד, תאורה בסוככי השמש חסרה לנו ברמת המחיר הזו.
הכניסה למושב האחורי נוחה בזכות מפתח דלת נדיב. המושב מציע מרחב נדיב הן לרגליים והן לראש. האבזור מקובל לקטגוריה וכולל בין היתר שקעי טעינה, פתחי מיזוג, תאורה אישית ומשענת יד המכסה על פתח לתא המטען. אותו תא מטען, שנפתח ונסגר באופן חשמלי, הוא כרגיל גולת הכותרת של האוקטביה. עם דלת חמישית שימושית, פתח הטענה רחב, נפח אחסון עצום ואפילו שני תאי אחסון בצדדים. כנראה שמדובר בתא המטען השימושי בקטגוריה. לא ברור איך נותר עוד מקום לגלגל חלופי בגודל כמעט מלא (המאפשר נסיעה ללא הגבלת מהירות). פשוט חכם.
בקצב תנועה
רכב המבחן הגיע בגרסת ה-150 כ”ס אשר מתקבלים בטווח שבין 5,000 ל-6,000 סל”ד, עם מומנט של 25.5 קג”מ הזמינים כבר מסל”ד נמוך. יחד עם התיבה כפולת המצמדים הזריזה, מתקבלים ביצועים טובים בנסיעה בעיר וגם מחוצה לה. מתלי האוקטביה מכוילים לצד הנוקשה יחסית, מה שאומר שנוחות הנסיעה משתפרת ככל שמהירות הנסיעה עולה. בכבישים המתפתלים האוקטביה מתגלה כשותפה נאמנה ואפילו מהנה באופן יחסי. הביטחון מאחורי ההגה גבוה, ההיגוי מדויק, משוטי העברת ההילוכים מאפשרים לשלוט על יחסי ההעברה והשלדה צייתנית להעברות משקל במידה ותרצו להדק או להרחיב את קו הפניה. חבל שמהנדסי סקודה בחרו שלא לספק לנהג אפשרות בחירה בין מצבי נהיגה שונים.
בשיוט בכביש המהיר, לטובת חסכון בדלק, האוקטביה מכבה את מנוע הבנזין לטובת “גלישה”, ומתניעה אותו שוב בעת בלימה או חזרה לדוושת התאוצה. הפעולה נעשית באופן חלק ורק מד הסל”ד מסגיר את פעולות הכיבוי וההתנעה של המנוע. התכונה הזו, יחד עם המערכת המיקרו-היברידית, הביאו לצריכת דלק ממוצעת של כ-13 קילומטרים לכל ליטר בנזין במהלך מבחן הדרכים. טוב, אבל עדין לא מתחרה בצריכת הדלק של דגמים היברידים על מלא.
מאזן ורווח
גם אחרי מתיחת הפנים סקודה אוקטביה מציעה חבילה מרווחת עם תא מטען שימושי, ביצועים טובים ויכולת דינאמית גבוהה. למעשה, היא כמעט חפה מחסרונות מהותיים, חוץ מחסרון אחד: המחיר. במחיר בו האוקטביה מוצעת, שיש לציין שהוא לא חריג במיוחד למכונית משפחתית בקטגוריה שלה, היא עומדת בפני תחרות קשה מול להיט המכירות של השנים האחרונות בישראל: רכבי הפנאי. דווקא עכשיו כשהיא טובה מתמיד היא צריכה להתמודד מול דגמי פלאג-אין היברידיים שמגיעים מסין. במציאות הזו האוקטביה היא המכונית הנכונה עבור מי ששורת המאזן והרווח בסוף החודש היא לא חזות הכל עבורו.
סקודה אוקטביה 1.5 אמבישן – תעודת זהות
מנוע: 1,498 סמ”ק, טורבו-בנזין. תגבור היברידי, הספק: 150 כ”ס ב-5,000-6,000 סל”ד, מומנט: 25.5 קג”מ ב-1,500-3,500 סל”ד, תמסורת: כפולת מצמדים, 7 הילוכים. הנעה קדמית, בסיס גלגלים: 267 ס”מ, משקל: 1,431 ק”ג, מ-0 ל-100 קמ”ש: 8.5 שניות
מהירות מרבית: 229 קמ”ש, צריכת דלק ממוצעת (יצרן): 19.6 ק”מ לליטר, מחיר: 178.5 אלף שקלים