לא משנה את מי שואלים ברחוב, סמארט מתקשרת אוטומטית למכונית הקצרצרה שאפשר להחנות בניצב למדרכה בזמן שכל הרכבים האחרים חונים במקביל. כן, אותו דגם דו-מושבי שכונה גם פורטו (ForTwo). רענון קצרצר (כמו הדגם המקורי) למי ששכח. סמארט הוקמה כמיזם לרכב עירוני ורסטילי ואופנתי על-ידי מרצדס בשיתוף חברת שעוני סווטש השוויצרית, שהחליטה ברגע האחרון לנטוש את הפרויקט. כך נולד עוד מותג תחת מרצדס שיועד להוות פתרון תחבורה אישית עירונית.
הדגם המפורסם שלהם זכה ל-2 דורות, האחרון בשיתוף פעולה עם רנו-ניסאן. מה שפחות זוכרים שסמארט ייצרה כבר מ-2003 דגמים גדולים ו/או ארוכים יותר שנועדו להיות פרקטיים יותר כמו הפורפור (ForFour)- גרסת ה-4 מושבים ודלתות, כמו גם הרודסטר שכמה חתיכות ממנה עדין מסתובבות בארצנו. למרות כל זאת עדין מפתיע שאנשים מרימים גבות כשסמארט חושפת את הרכב החדש שלה – #1, רכב פנאי קטן במונחים של עולם הרכב אבל ענק במונחי המותג.
סמארט #1 יא הדגם הראשון של המותג לאחר שזה עבר לבעלות משותפת של קבוצת ג’ילי הסינית. הוא מבוסס על פלטפורמת SEA וחולק אותה עם עוד שני דגמים נוספים שעשו לאחרונה עליה לישראל – וולוו EX30 (אותה פגשנו לאחרונה) וזיקר X. כל אחד מהשלושה מצליח לבדל את עצמו ויזואלית הן בתא הנוסעים והן חיצונית באופן שקשה לזהות את הקשר המשפחתי שלהן.
במקרה של סמארט #1 התוצאה בהחלט ייחודית. אתחיל ואגיד שבמפגש פנים מול פנים העיצוב נראה הרבה יותר מוצלח והומוגני. כאילו האוטו לא פוטוגני מול העדשה, ויעידו על כך מספר חברים וקרובי משפחה ששינו את דעתם כשעמדו לצד הרכב. העיצוב הייחודי מקנה לרכב אופי. לא עוד עיצוב עגול וביצתי שכל כולו מכוון להפוך את האוטו להכי אווירודינמי שניתן. במקרה של הסמארט דאגו לעיצוב מאוד דומה ליחידות תאורת המטריקס הקדמיות והאחוריות עם מראה נקי מאוד הן מקדימה והן מאחור. מהפרופיל נראה כאילו לרכב עיצוב מרובע גם כשאין פינה אחת ישרה ברכב. אפקט הגג הצף מודגש עוד יותר בזכות צבע שונה לגג משאר הרכב וקורה C “מנותקת” מהכנף האחורית.
חלק מהעיצוב המיוחד נובע מהפרופורציות. סמארט #1רחבה כמעט כמו ג׳ילי גאומטרי C או BYD אטו3, אבל גבוה מהן בכמה ס״מ מצד אחד, ובעיקר קצרה מהן בכמעט 20 ס״מ. ל-#1 ישנם רק 427 ס״מ בסך הכל בין הפגושים. עם אורך קצרצר שזה נשאלת השאלה מה הוקרב, והתשובה היא תא המטען. הדלת חשמלית והמבנה שלו שימושי, אבל הנפח עשוי לאתגר משפחה עם 273 ליטר. טרולי משפחתי שתפס כמעט את כל המקום. לפחות ישנו הרבה נפח אחסון מתחתיו, המספיק לכבלים ותיק גב גדול ועמוס. מעבר למושבים האחוריים מגלה מרווח מרשים בכלל המדדים, כל עוד מדובר על זוג נפשות. לשלישי כבר יהיה צפוף מאוד ביניהם. אפשר להטות את המושבים והם גם זזים על מסילה לטובת יותר נפח אחסון, עד 411 ליטר לפי סמארט, אבל זה לא מרגיש ככה ונראה עדין מוגבל.
המושבים הקדמיים מרווחים מאוד ונוחים עם אפשרות לכיוון חשמלי. גם במצב הנמוך ביותר עדין יש תחושה אוורירית וראות מצוינת קדימה בזכות דשבורד נמוך, שרק מערכת המולטימדיה (12.8 אינץ׳) בולטת מעליו. נראה שמעצבי סמארט לקחו את עצמם חצי ברצינות ועיצבו את מסך הבית של המערכת בהשראת מיינקראפט. גימיקי? כן, אבל מקליל את התחושה בתא הנוסעים. ניכר ניסיון להעניק תחושה חצי יוקרתית, עם שימוש בחומרים נעימים ברובם למגע למעט הפלסטיק המעוצב לרוחב הדשבורד שהרגיש זול. יש מספר אפשרויות אחרות ואולי הן ירגישו טוב יותר. נקודת ציון לטובה היא כמות תאי האחסון והמסך הקטן מול הנהג שנותן בדיוק מה שצריך ברזולוציה גבוה.
תחילת נסיעה עשויה קצת להרתיע תחילה את מי שלא רגיל. אין כפתור ״התנעה״, רק רגל על דוושת הבלם. שלבו הילוך מהידית הימנית הקטנה מאחורי ההגה וסע. גם בסוף הנהיגה כל מה שצריך לעשות זה לשלב ל-P ופשוט לצאת מהאוטו. אחרי שמתגברים על המשוכה הזאת ויוצאים לדרך אפשר להרגיש כבר מההתחלה שהסמארט #1 מכוילת לצד הרך, עם ספיגת מהמורות ובמפרים טובה למרות צמיגים די גדולים – 235/45-19. הכיול הרך מורגש בכיכרות או על כבישים גליים מחוץ לעיר שם הסמארט רוכנת ומתקשה לרסן את עצמה, ויש תחושת חוסר איזון הכיול בין הציר הקדמי לאחורי. אבל זה לא רכב ספורט, ולמעט רעשים מבתי הגלגלים שרגישים בעוצמתם לסוג האספלט בשאר הזמן התקבלה תחושת שיוט נעימה ונוחה. מערכת השיוט האדפטיבית קצת אגרסיבית כשהתבקשה לבלום בעדינות אבל זה נובע מהבלימה הרגנרטיבית של ה-#1 שהיא על הצד החזק של הסקאלה הן במצב העדין והן בחזק שלה.
גרסת הפרימיום שבחנו היא בעלת מנוע חשמלי בודד המפיק 272 כ״ס ומניע את הציר האחורי. יש גם גרסת בראבוס בעלת צמד מנועים והספק של 428 כ״ס, אך גם הגרסה שבחנו הרגישה מהירה ונמרצת מספיק. הכוח לא מתפרץ והתאוצה מהמקום מרגישה נעימה וזריזה. לבטריה קיבולת של 66 קוט״ש וטווח מוצהר של 440 ק״מ. בפועל קיבלנו 410 ק״מ ועם נסיעה יותר עירונית או בינעירונית פקוקה הנתון הזה יהיה קרוב יותר להצהרה.
סמארט #1 הוא רכב-פנאי מוצלח שמציע עיצוב ואופי ייחודיים שעוזרים לו לבלוט בעולם של רכבים חשמליים שמרגישים כמו העתק-הדבק אחד של השני. תא הנוסעים כיפי ומרווח (ל-4 נוסעים), ומגיע כבר מגרסת הבסיס מאובזר בשלל מערכות הבטיחות ופינוקים. גם המחיר שלו די אטרקטיבי במיוחד עבור גרסת בראבוס שעולה קצת יותר ונותנת הרבה יותר ביצועים. השאלה היא עבור מי הוא באמת מיועד? תא המטען הקטן מונע ממנו להיות תחליף משפחתי מלא לשאר רכבי הפנאי-שטח. אם זה לא מהווה עבורך בעיה, ועיצוב מוצא חן בעיניך אז הסמארט החדשה בהחלט יכולה להיות אופציה מוצלחת לרכב שני עם ערך מוסף והרבה אופי.
סמארט #1 פרימיום – תעודת זהות
מנוע: חשמלי אחורי, הספק: 272 כ”ס, מומנט: 35 קג”מ, תמסורת: ישירה, הנעה אחורית, בסיס גלגלים: 275 ס”מ, משקל: 1875 ק”ג, מ-0 ל-100 קמ”ש: 6.7 שניות, מהירות מרבית: 180 קמ”ש, צריכת אנרגיה ממוצעת (מבחן): 18.4 קילוואט ל-100 ק”מ, מחיר: 190,000 שקלים