סובארו BRZ הזכירה לי שרובנו חיים בעולם של פשרות. אנחנו מתפשרים על איפה שאנחנו גרים, מתפשרים על חופשת הקיץ שלנו וכן, גם על הרכב שלנו אנחנו מתפשרים. ועוד איך מתפשרים. גם יצרני הרכב עושים פשרות על המוצר הסופי שמגיע אלינו הצרכנים.
בעבור חובבי הנהיגה נראה שהמכוניות החדשות מתפשרות בכל המקומות שחשובים לנו – הן מקריבות את החיבור בין אדם למכונה על מזבח השימושיות היומיומית. למזלנו עדיין יש פה ושם יוצאי דופן שמנסים להילחם בתופעה ולהתפשר על הדברים שמעניינים אותנו פחות. סובארו BRZ הייתה מרגע הצגתה, נושאת הדגל מהבחינה הזו וקיבלה את אהבתנו מיד.

מתרעננת
סובארו BRZ עברה ממש לאחרונה מתיחת פנים של אמצע החיים. סובארו הקשיבו ללקוחות שלהם והציגו מגוון שיפורים במטרה לענות על בקשות בנושא הופעה חיצונית, תא הנוסעים וגם כאלו מכאניות.
כבר כתבנו בעבר שאנחנו מאוד מתחברים לקווי העיצוב של ה-BRZ, יש לה מראה של קופה אגרסיבית עם מכסה מנוע ארוך עם כנפים תפוחות מ-2 צדדיו, תא נוסעים בעל גג נמוך המשתפל בהדרגתיות לאחור ופוגש ישבן קצר ושמנמן. בחזית בולטים פנסי הלד החדשים שמעתה כוללים את תאורת היום בתוכם, במקום בפנס שלישי נפרד. מהצד בולטים החישוקים החדשים שמתאימים מאוד לקו העיצוב של סובארו BRZ. עוד תוספת בולטת היא הכנף החדשה שקיבלה הגבהה קלה ומראה חדש. חוץ ממנה גם הפנסים האחוריים הוחלפו וקיבלו עיצוב חדש הרבה יותר מוצלח ותאורת לד.

פתיחת הדלת מגלה תא נוסעים שעבר טיפול חלקי בלבד. בבסיסו הוא עדיין עשוי מאותו פלסטיק קשה למגע (למעט זה שמעל הדשבורד) כאשר פה ושם נעטפו מספר חלקים בעור. ההגה עצמו הוחלף לאחד חדש עם כפתורי שליטה מגלגל ההגה על מערכת השמע והצג הדיגיטלי (שניהם גם חדשים) בלוח השעונים. אותו צג דיגיטלי יכול להציג מעתה גרפים של כוח, הספק, כוחות ג׳י – חבר’ה צעירים בטוח יאהבו את זה. לנו לא הייתה שום בעיה עם הסידור הקודם של סובארו BRZ – לוח שעונים פשוט (יחסית) יחד עם הגה ללא פקדים עליו. בשורה התחתונה יש שיפור קל בתא הנוסעים לעומת הדור הקודם אבל זה עדיין מרגיש פשוט יחסית.
בגזרת הברזל, שכל כך מסקרנת אותנו, אני יכול לספר לך שבארה”ב מקבלת סובארו BRZ שדרוגי מנוע ומיתלים קלים וגם יחס העברה סופי קצר. כל אלו לא עשו עליה. לא ממש נורא.

קחי אותי דרומה
שעת בוקר מוקדמת ואני משייט על כביש 6, הדי נטוש, מכוון את חרטומה דרומה והרחק ממרכז הארץ העמוס. רושם לעצמי שיש לא מעט רעשים שמציקים בעיקר מבתי הגלגלים כבר ממהירות דו-ספרתית שאליהם מצטרפים די מהר רעשים מהמראות וקורות A. עוד אני שם לב שיחס ההעברה המקורי עדיין קצר כשמחוג המהירות יציב על 100 קמ״ש שעון הסל״ד קבוע על 2,600 סיבובים לדקה שעולים ל-3,100 סל״ד די גבוהים במהירות של 120 קמ״ש חוקיים.
חוץ מרעשי החוץ והמנוע גם הורגשו לא מעט ויברציות מהדוושות, ידית הילוכים ואפילו קצת מההגה. מכונית ישירה. כן הפתיע לגלות של-BRZ נוחות נסיעה נעימה מאוד, גם אם עדין מורגשת נוקשות קלה.

בכבישי הדרום
אם עד עכשיו לא הבנת מה הרעש סביב סובארו BRZ הכבישים שלפנינו יפילו את האסימון. סובארו עשתה פשרה. היא תכננה את ה-BRZ למטרה ספציפית במחיר ספציפי ולעזאזל כל שאר הפרמטרים. אנחנו, באוברדרייב, מדברים לא מעט על חיבור של אדם למכונה ופה אנחנו מקבלים בדיוק את זה – רכב נהיגה טהור. כשזה ששם התנהגות כביש לפני כל סעיף אחר.
קח אותה לכביש הנהיגה האהוב עליך ופתאום כל הרושם שגיבשת עד עכשיו לגביה נזרק לפח, נשרף ומושמד. זה מתחיל מתנוחת הנהיגה (זה חייב להתחיל משם) עם מושב שיורד נמוך ודורש ממך לשלוח את הרגליים הרחק קדימה והגה שמתכוון ב-2 הצירים ומאפשר להוציא אותו קרוב ככל האפשר לחזה, שמצידו נשאר מקובע במקום בזכות תמיכה מעולה של אותם מושבים. זאת תנוחת הישיבה הקרבית והנכונה ביותר שתוכל לקבל עד לכ-400 אלף שקלים. גם הידית הילוכים ממוקמת בדיוק איפה שאתה מצפה לה עם מהלך קליקי ונחמד. שלב להילוך הבא ותדביק את דוושת הגז ודי מהר תשים לב ל-3 דברים עיקריים בנוגע למנוע. הראשון הוא רעש היניקה שלו שמוקרן לתא הנוסעים בשביל לחבר אותך גם דרך האוזניים למכונה הזאת. השני הוא שלמרות הרעש אתה לא מאיץ כל-כך מהר כמו שנראה לך, והשלישי הוא האופי של המנוע, שמרגיש מת מתחת ל-2,500 סל״ד, ומתחיל לחיות באמת רק כשאתה עובר את קו ה-4,600 סל״ד בדומה למנועים אטמוספריים של פעם. ההבדלים עד כדי כך מוחשים שבתאוצות ביניים (80-120 קמ״ש) ה-BRZ האיץ ב-7.4 שניות בהילוך רביעי לעומת 5.3 שניות בשלישי כשהוא בתוך רצועת הכוח.

סובארו הקשיחה במספר מקומות את השלדה של ה-BRZ בשביל לשפר גם את מה שהיה מעולה לפני. היא חיזקה את הגשר של תיבת ההילוכים ואת אזור תושבות בתי הבולמים הקדמיים, וקשה לומר שאפשר להרגיש זאת על הכביש. מה שכן ניתן להרגיש זה את הכיול החדש של בקרת היציבות לה מספר אפשרויות. גם במצבה המרסן ביותר, עם כל המערכות דולקות, היא עדיין תיכנס לפעולה רק כשהיא זיהתה התחלה של החלקה וזה יחסית מאוחר למה שאנחנו רגילים ממכוניות אחרות. שים אותה במצב הביניים שלה, מצב track (בעבר נקרא ספורט), ותגלה שהיא תיתן לך חופש כמעט מלא כולל מעבר למגבלות הרכב, כך שהיא תתערב רק מזווית החלקה מאוחרת יחסית. ניתן גם לבטל את הבקרות לגמרי ואז לחפש את המגרש/מנחת/מסלול הקרוב אליך ביותר, כי על כבישי הנהיגה תשאיר אותה במצב track וזה יספק מספיק שעשוע.
בוא נשאיר אותה עוד רגע עם בקרות מנותקות ותגלה מכונה שאוהבת היגוי-יתר. שמור אותה בטווח של ההילוכים הראשון והשני וכל מה שנשאר לך לעשות זה רק לבחור את זווית ההיגוי הנגדי שתרצה. הזנב יצא להחלקה בכל דרך שתבחר, בין אם במכת גז מוקדמת בפניה, העברת משקל, בלימה בכניסה לפניה או אפילו דאבל-קלאץ’. כל-כך קל. כל-כך ממכר.

חזרה לכביש, תרים מבט וחפש את הפניה הבאה, בחר נקודת בלימה לפניה ורד על הבלמים 2-3 מטרים מוקדם יותר. זה לא שה-BRZ לא עוצרת, היא כן. הבלמים שלה גם כמעט ולא דועכים גם תחת שימוש אגרסיבי, תגובת הדוושה חדה וישירה רק היינו שמחים לעוד טיפה עוצמה. אבל גרור את הבלימה לתוך הפניה ותוכל להרגיש בדיוק כמה אחיזה היא מספקת לך בזכות ההגה עצמו שלמרות היותו חשמלי מצליח לדבר אל הנהג ולהציע את האלמנט החמקמק והנדיר ברכבים מודרניים שנקרא פידבק. ערוץ תקשורת פתוח מהצמיגים הקדמיים לידיים שלך. ואותם צמיגים הפתיעו מאוד ברמת האחיזה שסיפקו כשלוקחים בחשבון שבסך הכול מדובר במישלין פרמסי HP נטולי יומרות ספורטיביות. כנראה שבזכות הזויות גלגול המורגשות ה-BRZ מוצאת כזאת כמות אחיזה עליהם.

אלסיבוני: כן…
דין: אין שינוי, זה עדיין אוטו בן-זונה.
אלסיבוני: יש אלוהים!!! יו-הו!!!
דחוף אותה חזק יותר ויותר לפניות ובסופו של דבר תגלה נטייה קלה לתת היגוי שמרים את ראשו בשיא הפניה. דווקא בהפניה הראשונית ה-BRZ מציגה התנגדות מרשימה לאותו תת היגוי בזכות כיול טוב בין הציר הקדמי לאחורי. תן לה ליטוף לברקס או עזיבה חלקית מהגז ותראה איך היא חוזרת לניטרליות גם בשיא הפניה, כשחזרה אגרסיבית מידי ומוקדמת לגז אפילו תוציא אותה להיגוי יתר פרוגרסיבי ואלגנטי ביציאה מהפניה. מנגד יותר דיוק במינון הגז ותרגיש איך היא מסתובבת ומתיישרת על ציר דמיוני, מוכנה לשיגור מוקדם לישורת הבאה. המתלים מצדם ממשיכים לגהץ את השברים בכביש גם תחת עומס ולא מוציאים את ה-BRZ מהקו הנבחר. יש הרגשה תחת עומסים גבוהים מאוד שהבולמים מאחור מעט רכים מהקדמיים בעיקר הכיווץ שלהם והייתי שמח לאופציית הקשחה קלה שלהם.

עושים חושבים
סובארו BRZ היא רכב מסוג אחר. גם היא עושה פשרות, מהסוג שמקריב את מנעמי היומיום לטובת התנהגות כביש, את איכות הבידוד תמורת פידבק מהגלגלים או את המרווח (הלא קיים) במושב האחורי לטובת תנוחת נהיגה. כן היא מרגישה רועשת בנהיגה היומיומית וביצועי המנוע זמינים רק בתקרת הסל”ד והיא גם עולה סכום לא מבוטל של 230,000 שקלים. אם מלאכת הנהיגה היא הדבר שמסב לך הנאה, תגלה שה-BRZ מציעה חוויה שמעט רכבים יודעים להציע, גם במחיר כפול ממנה. רכב ששווה בשבילו להתעורר מוקדם בסופ״ש בשביל לפנק את עצמך בנהיגה כמו שאתה אוהב ושהיא יודעת לתת לך. אנחנו, באוברדרייב, אהבנו את הסובארו הקטנה עוד כשהוצגה. ועכשיו אחרי מתיחת הפנים, היא בדיוק אותו דבר רק מעט טובה יותר. מכונית נהיגה עם נשמה אולדסקולית ברורה ואחריות ל-5 שנים.

נתונים: 1,998 סמ”ק, 200 כ”ס ב-7,000 סל”ד, 20.9 קג”מ ב-6,400-6,600 סל”ד, 1,258 ק”ג, 9.5 ק”מ לליטר (במבחן), מחיר: 230,000 שקלים
עזר בהכנת הכתבה – גל מילמן