סקודה אוקטביה 1.0 ליטר ׳אמבישן׳
בעד: מרווחת, אבזור ומערכות בטיחות מתקדמות
נגד: נוחות נסיעה, עידון מערכת הנעה
סיכום: מהטובות בקבוצתה
נתונים: 999 סמ”ק, 115 כ”ס בין 5,000 ל-5,500 סל”ד, 20.3 קג”מ בין 2,000 ל-3,500 סל”ד, 1247 ק”ג, 13.1 ק”מ לליטר (במבחן)
למרות היחלשותה של קטגורית המשפחתיות הקומפקטיות עדין מדובר בקטגוריה ממנה נמכרות הכי הרבה מכוניות בשנה. בניהן סקודה אוקטביה היא אחת השחקניות הדומיננטיות בשוק הקומפקטיות ועכשיו, 4 שנים אחרי שהוצגה, הגיע הזמן לריענון אמצע החיים.

גרסאות, אבזור, מחירים
לקחנו למבחן את גרסת הכניסה, עם המנוע הקטן ורמת הגימור הבסיסית, זאת כנראה תהיה הגרסה הנמכרת ביותר של האוקטביה (כן, ציי רכב). לגרסה זאת מנוע 1.0 ליטר מוגדש טורבו המפיק 115 כ״ס, בהשוואה ל-110 כ״ס ממנוע 1.2 ליטר, ומומנט של 20.3 קג״מ (2.5 קג״מ יותר). מעליו יוצעו 2 מנועי טורבו-בנזין נוספים בנפח 1.4 ליטר ו-1.8 ליטר המפיקים 150 כ”ס ו-180 כ״ס בהתאמה. לשניהם אגב אותו שיא מומנט, 25.5 קג״מ.
רמת הגימור ׳אמבישן׳ (הנמוכה מבין 3 רמות אבזור) מגיעה מאובזרת למדי וכוללת בקרת אקלים מפוצלת, בקרת שיוט, מערכת מולטימדיה עם מסך 6.5 אינץ שכוללת 8 רמקולים ודיבורית, קיפול אוטומטי למראות, יציאת מיזוג למושב האחורי, פנסי ערפל ומערכת עצור-סע. רמת הגימור ׳סטייל׳ מוסיפה בין היתר חישוקי סגסוגת בקוטר 16 אינץ’, כיוון תמיכה לגב תחתון ומערכת שמע משודרגת עם מסך 8 אינץ’ ואופציה להתממשק לטלפון הנייד. מעליהן יש את רמת האבזור ׳אקסקלוסיב׳ שמוסיפה מצלמה לנסיעה לאחור, כניסה ויציאה ללא מפתח, חישוקי 17 אינץ’ ומשוטים להעברת הילוכים על ההגה. כבר מגרסת הגימור ׳אמבישן׳ מקבלים מערכות בטיחות שכוללות מערכת בלימה אוטונומית ובקרה אקטיבית לסטייה מנתיב. ה׳אקסקלוסיב׳ מוסיפה גם יכולת זיהוי שטחים מתים לאבזור הבטיחותי. מחירה הרשמי של האוקטביה מתחיל ב-128,000 שקלים שמגלמים ירידה של 4,000 שקלים, ומגיע עד ל-153,000 שקלים לגרסת ה-1.8 ליטר טורבו בגימור ׳אקסקלוסיב׳.

מה השתנה?
במבט ראשון קשה מאוד לראות את ההבדלים לפני ואחרי מתיחת הפנים, על אחת כמה וכמה בפרופיל ומאחור שם ההבדלים זניחים מאוד. ההבדל העיקרי מבחוץ הוא בקדמת האוקטביה, שקיבלה גריל שונה והפנסים בכל צד נחצו וכעת מזכירים בסגנונם את האלו של מרצדס E-Class שהייתה במשך הרבה שנים מזוהה לפי צמד הפנסים מכל צד של הגריל. בנוסף קווי המתאר והקימורים החדים שרצים לאורך חלקי הפח השונים, עודנו מעט וכעת נראים פחות מחודדים מבעבר. בתא הנוסעים בולטת לעין (בעיקר עם התא נוסעים השחור ברכב המבחן שלנו) מערכת מולטימדיה חדשה וגדולה יותר בעוד שבשאר התא ישנם פה ושם שיפורים לאיכות החומרים וההרכבה אבל התחושה מוכרת למי שמגיע מדגמי פולקסווגן למיניהם, וחסרת מעוף עבור אחרים. מה שבטוח – סקודה אוקטביה היא עדיין מכונית מאוד מרווחת, החל מהמושבים הקדמיים, עובר באחוריים ומסתיים בתא המטען העצום.

איך זה מרגיש?
מצויידים בחששות וסטיגמות עתיקות יומין מבית אבא, תהינו אם המנוע איננו קטן מדי על מנת להניע את המרכב הגדול. האם היא תסחוב בעליות מזדמנות? האם מדובר בירידה לעומת הגרסה הבסיסית היוצאת בעלת המנוע הגדול יותר ומרובע הצילנדרים?
ובכן, האוקטביה החדשה מצליחה להפתיע עם כושר סחיבה ונסיעה מרשים למדי, לולא היינו מודעים ליחידת הכוח הקטנטונת היינו מנחשים שמדובר במנוע גדול יותר, גם היעדר צילינדר איננו מורגש תכופות ורק נסיעה בתנועה עמוסה ופקוקה או בתוואי אורבני תחשוף רעידות שעוברות אל תא הנוסעים. אפשר לשכוח את הקלישאות, שיוט במהירויות תלת ספרתיות נעשה ללא מאמץ גם כאשר המזגן נקרא לדגל.
המנוע בעל זמינות טובה ובעל רצועת כוח גמישה וארוכה, שימוש במצב ידני או ספורט מקצרים את זמן התגובה ומסייעים לו בהאצות ביניים ועקיפות. תומכת בו תיבת ההילוכים, רובוטית כפולת-מצמדים בעלת 7 מהירויות שעובדת באופן רהוט ושקוף לרוב. בתנועה צפופה ועמוסה היא מעט מתבלבלת ולעיתים מורגשת העברת הילוך מלווה בחבטה קלה.

האוקטביה מבודדת היטב את רעשי המנוע והרוח, אך רעשי הכביש לא מבודדים כהלכה. ואם בתלונות עסקינן המושב לא תמך בגב התחתון באופן מספק. נוחות הנסיעה היא לא נקודת החוזק של האוקטביה בייחוד על כבישי העיר המצולקים שם היא מעבירה כל פרט אל תא הנוסעים. במהירויות שיוט על כבישי ארץ ישראל הלא מושלמים, היא לא מצליחה לשדר נינוחות. מהצד השני ההתנהגות בוגרת ונוסכת בטחון רב בנהג.
אבזור הבטיחות שהתווסף משמעותי למדי. מערכת שמירת נתיב אקטיבית אשר מזהה את הנתיב ושומרת עליו. כמו מערכות אחרות כאלו, חשוב לזכור, שהן מסתמכות על סימוני כביש תקינים וכשאלו אינם התפקוד אינו מושלם.

שורה תחתונה
גרסת הבסיס החדשה של האוקטביה היא מכונית מרשימה למדי. המנוע דל הנפח והגלילים מעניק ביצועים טובים. גם לאחר מתיחת הפנים ממשיכה האוקטביה להציע מרחב מחיה טוב מאוד לנוסעים שלה ועכשיו היא גם שומרת עליהם טוב יותר, עם מערכות הבטיחות המתקדמות.
לשלילה נציין את הנוחות הבינונית על כבישים משובשים וגם את המחסור התמוה בחיישני נסיעה לאחור. אבל גם עם טרוניות כאלו ואחרות ברור לחלוטין שסקודה לקחה מוצר עובד ומוכר וליטשה אותו. יותר מזה – היא מוצעת כעת בגרסה נגישה ומוזלת, כזו שבוודאי תקרוץ ללא מעט שחקנים בשוק הזה.
כתבתם של דין אפפל וגל מלמן