מרוץ Hill Climb או בעברית טיפוס גבעה הוא מרוץ המתקיים לרוב באירופה, במדינות כמו מונקו, פורטוגל, ספרד ועוד, והוא מושך אליו כמויות גדולות של קהל יחד עם חשיפה תקשורתית רבה. בניגוד למרוצי מכוניות שנערכים במסלול מרוצים מעגלי, במרוץ טיפוס גבעה כל נהג מוזנק בנפרד, בהפרשי זמן קבועים, על כביש ציבורי שנסגר במיוחד לרגל המרוץ. במסגרת המרוץ, המתחרים מתחילים מנקודה נמוכה, עולים במעלה הכביש, ומסיימים בנקודה גבוהה יותר, כאשר הנהג שסיים את המסלול הטכני, שכולל עיקולים רבים, שינויי גובה ושיקיינים שהוצבו על ידי ההפקה, בזמן המהיר ביותר הוא המנצח.
ביום שישי של ה-18 בנובמבר 2022, נערך בגולן מרוץ טיפוס גבעה תחת השם “היל קליים גולן” בהפקת קבוצת מיכאל חן מרוצים, ספארקו ישראל וההתאחדות לנהיגה ספורטיבית מכוניות וקארטינג בישראל תחת משרד הספורט ובעידוד מועצה אזורית גולן. ומדובר במרוץ הראשון מסוג זה שנערך באופן חוקי בישראל, אם כי בשנת 1990 כבר נערך מרוץ כזה באופן חצי רשמי בגבעת המורה עם מיטב נהגי התקופה שכיכבו בימי מרוצי אשקלון העליזים.
בחזרה להווה. קטע הכביש הנבחר לטובת המרוץ הוא פחות או יותר הפנטזיה הרטובה של חובבי הנהיגה בישראל: מקטע באורך של 3.6 קילומטרים, הכוללים שלל פניות, העולה מחמת גדר לכיוון מבוא חמה שבגולן. אותו קטע הכביש בו נהג ג’רמי קלארקסון לפני מספר שנים תוך כדי שהוא מציין שהוא מעוניין להתחתן עם הכביש הזה.
המתחרים, 32 במספר, העמיסו את רכבי המרוץ, שאינם מורשים לנסיעה בכביש, ועלו אל הגולן יום לפני המרוץ לטובת בדיקות טכניות ובדיקות בטיחות מחמירות. המתחרים חולקו ל-6 קטגוריות, לפי סוגי הרכבים, על מנת לייצר קבוצות שבהן היתרון היחסי של הרכב יהיה נמוך ככל האפשר: קטגוריית ספארקו 206 קאפ, קטגוריית פרודרייב, קטגוריית דריפט, קטגוריית 3A, קטגוריית גרופ N, וקטגוריה פתוחה.
בבוקר יום המרוץ המתחרים עלו את קטע הכביש בשיירה צבעונית בנסיעה מנהלתית על מנת להכיר וללמוד את המסלול. לאחר מכן עלו לארבעה מקצים נוספים: שני מקצי אימון ושני מקצים תחרותיים. קטגוריית הדריפט, שניכר כי נהגיה לא הגיעו לטובת טיפוס בזמן הקצר ביותר, הציגה מופע צבעוני במיוחד שכלל עשן רב שיצא מגלגלי רכביהם בזמן שעלו את קטע הכביש בהחלקה מצד לצד לקול תשואות בעלי התפקידים שנכחו באירוע. מצידו השני של המתרס ניתן היה לזהות את אדר מלמד, שנהג בפיג’ו 206 קאפ, כאשר קבע את הזמן הכי מהיר להנעה קדמית: 2:42 דקות ואת חמאדה עודה, שנהג במיצובישי איבו המשופרת שלו, וקבע את הזמן המהיר ביותר במרוץ (overall), כאשר סיים את המסלול בזמן שיא של 2:29 דקות.
שני אירועים חריגים נרשמו במהלך המרוץ, כאשר אחר הרכבים פגע קלות בגדר ההפרדה ורכב אחר שהתלקח וכובה על ידי רכב הכיבוי. שני האירועים טופלו במקצועיות על ידי בעלי התפקידים האחראים על המרוץ: יובל מלמד, רן שמולביץ ואביב קולן והסתיימו ללא כל פגיעה בנהגים.
מיכאל חן, מפיק האירוע: “המרוץ נערך בהגדרתו כפיילוט לאירוע בינלאומי בשיתוף ה-FIA, ובליווי ובפיקוח נציג מטעמם החל משלב התכנון ועד סוף האירוע. מטרת המפיקים היא לשלב מרוץ בישראל בסבבים הבינלאומיים הבאים אשר יגרום להגעתם של עשרות צוותי מרוץ וקהל גדול משלל המדינות המשתתפות. המרוץ יסייע בעידוד התיירות בישראל בכלל, ובגולן בפרט ויתרום משמעותית ליוקרה הלאומית-ספורטיבית, של מדינת ישראל. תודה גדולה לבעלי התפקידים: צחי אשכנזי, רוגי ואיציק קלדרון הטיגריסים שניהלו את הפיטס בצורה מושלמת, לישראל הג’ינג’י, למאיה אפרים, ליואב אבגר, לנועם חצור, ליובל לוי, לרז עוזר ההפקה, לנחמן, לשלמה ושלמה 2 וכמובן ליובל מלמד אבי הרעיון”.
תוצאות המרוץ
קטגוריית 3A
חמאדה עודה: 2:29 דקות
קטגוריית גרופ N
מקום ראשון: נדב ירון – 2:34 דקות
מקום שני: קובי כהן – 2:42 דקות
מקום שלישי: לאוי רבי – 2:45 דקות
קטגוריית דריפט
מקום ראשון: מור מגידיש – 2:56 דקות
מקום שני: ניר שוקרון – 3:10.1 דקות
מקום שלישי: שריף איסמעיל – 3:10.3 דקות
קטגוריית 206 קאפ
מקום ראשון: אדר מלמד – 2:42 דקות
מקום שני: ראם גרוס – 2:44 דקות
מקום שלישי: טל בן ארי – 2:47 דקות
קטגוריית פרודרייב
מקום ראשון: ניצן לוי – 2:43.3 דקות
מקום שני: גידי קרונין – 2:43.8 דקות
מקום שלישי: טל צורי – 2:57.5 דקות
קטגוריה פתוחה
מקום ראשון: מוטי נתן – 2:37 דקות
מקום שני: אורי אדיב – 2:59 דקות
תודות:
ההתאחדות למכוניות וקארטינג
הרשות לנהיגה ספורטיבית
משטרת קצרין
מועצה אזורית גולן
תיירות גולן והחברה הכלכלית גולן
דודו חג’ג’ בטיחות
חברת נתיבי ישראל
נותני חסות:
נאור שי יבואני רכב
ספארקו ישראל
פרישטה 4X4
חאלד איסמעיל ואחיו עבודות עפר
אביעד שייביץ