אינספור חובבי רכב ברחבי העולם החלו את אהבתם המוטורית מגיל ילדות, שהחוויה הראשונית שלהם הייתה כשהם שיחקו במכוניות צעצוע. אותם מיליונים חייבים את תודתם ל-matchbox, המותג שהמציא את מכונית הצעצוע המודרנית מותג שחוגג בימים אלו 70 שנה להולדתו.
כמו בתעשיית הרכב, גם מאצ’בוקס מצינת את המאורע עם סדרת דגמים מיוחדת לאספנים במהדורה מוגבלת. המהדורה המיוחדת כוללת כמה עשרות דגמים משבעה עשורים שונים חלקם קלאסיים כמו יגואר D Type, פורשה 962, דודג’ צ’ארג’ר ו-MGB GT, ומצד שני דגמים מודרנים כמו האמר EV, בוגאטי שירון וקורבט C8 לצד דגמי אוטובוסים ומשאיות. כל הדגמים יהיו עשויים מיציקות של מתכת ממוחזרת ויגיעו צבועים בצבעי פלטינה, כתום או בשילוב שניהם וייוצרו בכמות מוגבלת מה שיהפוך אותם למבוקשים בקרב אספנים.
בכלל, אספנים אוהבים מכוניות מאצ’בוקס והן מזמן לא רק צעצועים לילדים. הסדרות והדגמים המיוחדים שהוציא המותג מהלך 70 שנותיו יצרו שוק על של מבוגרים שאוספים אותם בקנאות ומוכנים לשלם מאות ואפילו אלפי דולרים עבור מכוניות נדירות, רצוי כאלו שלא שיחקו בהן כלל ונשמרו בקופסא המקורית. אגב, דגם ה-matchbox היקר ביותר שהחליף ידיים הוא משאית מנוף של מאגירוס דאוטז משנת 1961 שנמכר בלא פחות מ-13 אלף דולרים. כך שאם חשבתם להיפטר ממכוניות הצעצוע של הילדים, יתכן מאד שווה לכם לשמור אותן כי ביום מן הימים הן יהיו שוות הרבה כסף.
לכבוד חגיגות 70 השנה למאצ’בוקס החלטנו להביא לכם כמה אנקדוטות היסטוריות מעניינות על המותג, כי אחרי הכל הצעצועים שלנו נשארו אותם צעצועים מהילדות, רק גדולים ויקרים יותר.
1. את מכוניות matchbox המציא בשנת 1953 מהנדס בריטי בשם ג’ק אודל בעקבות איסור בבית הספר של ביתו להביא צעצועים שגודלם גדול מקופסת גפרורים. אודל היה מהנדס בחברת Lesney Products שהוקמה לאחר מלחמת העולם השניה ועסקה ביציקות מתכת לבניית צעצועים, מודלים ופריטים עדינים כמו למשל דיוקנאות מתכתיים של המלכה אליזבת’.
2. הדגם הראשון אותה בנה אודל בעקבות בקשת ביתו היה מכבש כביש ירוק עם גלגלי מתכת אדומים. מנהלי החברה בה עבד אהבו את הרעיון החליטו להתחיל לייצר את הדגם. לאחר מכן הצטרפו דגמים של מערבל בטון ומשאית לפינוי אשפה שהשלימו את הסדרה הראשונה של matchbox.
3. מכוניות צעצוע היו גם לפני מאצ’בוקס אבל פריצת הדרך הגיע בעקבות ההחלטה, לבנות דגמים שיהיו חיקוי של מכוניות פופולאריות. מעצבי החברה צילמו ואף הצליחו להשיג שרטוטים של דגמי מכוניות כמו פורד זודיאק, ווקסהול קרסטה, MG מידג’ט והחלו לייצר העתקים שלהם ברמת דיוק גבוהה ביחס לגודלן.
4.השם Matchbox הוענק למכוניות כיוון שגודלן היה כשל קופסת גפרורים, וגם כיוון שהם נמכרו באריזת קרטון שהזכירה קופסת גפרורים. גודלן של המכוניות אפשר למכור אותן במחיר זול, מה שתרם לפופולריות שלהן ביחס למכוניות צעצוע גדלות ויקרות והפכו את מכוניות מאצ’בוקס לצעצוע עממי ונגיש, על אחת כמה וכמה בתקופה שלאחר מלחמת העולם השניה.
5. בשנת 1956, לאחר שהיצע הדגמים כלל כמה עשרות דגמים פופולאריים כמו פולקסווגן, סיטרואן ומכוניות אמריקאיות שונות החלה החברה לשווק גם אביזרים משלימים להעצמת חווית המשחק. האביזר הראשון היה תחנת דלק עם משאבות ושלטים, ולאחר מכן הגיע קו שלם של אביזרים שהשתדרג מידי שנה.
6. לאור התחרות הגדולה החליטה חברת מאצ’בוקס להתרחב ולהתחיל לייצר גם דגמי מטוסים זעירים מיציקות מתכת.
7. matchbox שלטה בשוק מכוניות הצעצוע במשך שנים. רק בשנות ה-70 לאחר לא מעט ניסיונות הצליחה ענקית הצעצועים מטאל לייצר תחרות ראשונה עם סדרת Hot Wheels שהייתה מחווה למכוניות ההוט רואד. בניגוד לגישה הסולידית והנאמנה למקור של מאצ’בוקס, מכוניות Hot Wheels היו צבעוניות ו”משופרות” מה שמדך יותר את תשומת הלב.
8. התוצאות לא איחרו לבוא והמתחרה האמריקאית הצליחה לאט לאט להשתלט על שוק המכוניות הצעצוע, עד אשר בשנת 1997 רכשה מטאל את הבעלות על מאצ’בוקס.
9. בתחילת הדרך היה קנה המידה של מכוניות מאצ’בוקס 1 ל-75, אך לאחר שני עשורים הפך קנה המידה של רוב מכוניות החברה ל-1:64 שהפך להיות סטנדרט בתחום. עם זאת מידי פעם הוציאה matchbox סדרות קינג סייז בקנה מידה 1:43. לא תופתעו לדעת שגם סדרות אלו מבוקשות מאד בקרב אספנים.
10. כיום ממשיך המותג להתפתח וגם לצעוד עם הזמן. מעבר למתן דגש על העתקים לדגמים חשמליים, הציגה החברה השנה שעבר דגם של טסלה רודסטר שהודפס בתלת מימד מ-99% של מתכת ממוחזרת. עד סוף העשור הצהירו במותג שכל החומרים מהם ייוצרו מוצריה יהיו ממוחזרים או על בסיס ביו.