מסלול הנורבורגרינג בגרמניה נחשב ל-״מכה״ של עולם הרכב ונוצרה סביבו הילה של האתגר האולטימטיבי לנהג ולרכב. כמסלול שתוכנן עוד ב-1920, הוא ארוך מאוד (20.81 ק”מ), צר יחסית ולא מציע הרבה במובנים של מרווחי ביטחון.
שמות ענקיים שהצליחו להבין את המסלול הזה (מי אמר חואן מנואל פנג’יו), בעידן שלפני הפלייסטיישן, שמות ענקיים שגמרו שם את החיים שלהם או סתם נפצעו קשה, עצם קיומו במשך כל השנים האלו, יהיו הסיבות אשר יהיו הנורדשלייפה הוא מקום שממגנט אליו כל חובב רכב.

זה מסביר למה המוני בני אדם פוקדים את המסלול הזה וטועמים הקפות ממנו. גם לא מעט ישראלים כבר חוו את המסלול וצברו עליו לא מעט הקפות. אבל אחרי ביקור או שניים, אם מגבלות ימי התיירים של ההקפה הצפונית, יש לא מעט כאלו שרוצים לקחת את האתגר שלב אחד קדימה.
אז החלטנו לכתוב את המדריך למתחרה המתחיל ברינג. אולי זה הזמן לציין שאני מתחרה פעיל במירוצי ה-VLN בשנים האחרונות והצעדים הבאים יסבירו לכם איך אפשר להגיע לשם. יש לא מעט סוגי מירוצים בנורבורגרינג – אנחנו נתרכז כאן באפשרויות הזמינות והזולות (יחסית) שייאפשרו לך להתחרות על האספלט ההיסטורי הזה.
שלב 1: רישיון מירוצים
השלב הראשון הוא להנפיק רישיון מירוצים שיאושר בחו״ל. בשביל זה צריך ליצור קשר עם חברת ממסי, שהיא החוליה המקשרת בארץ ל-FIA – שהוא הארגון המפקח על מירוצים בעולם. ממסי ישלחו לך ערימת טפסים שתצטרך למלא, רובם בעצמך, אבל חלקם דורש אישורים מרופאים שונים. זה אומר שתצטרך סבלנות כי בלי כל האישורים, אין רישיון וחלק מהבדיקות לוקח זמן.

את הטפסים ביחד עם צילום דרכון ורישיון נהיגה ישראלי מחזירים לממסי, שמעבירים בעצמם את הטפסים ל-FIA. אחרי כשלושה עד ארבעה שבועות תקבל סופסוף את הרישיון. בארץ מקבלים רישיון מירוצים בינלאומי מסוג C (אלא אם יש לך ניסיון מירוצים בינלאומי) והוא מספיק בהחלט. עלות הרישיון היא 750 שקלים והוא תקף עד סוף השנה הקלנדרית, כשכל שנה תידרש להוציא רישיון מחדש.
שלב 2: ציוד
חובה בכל מירוץ! המטרה שלו זה להגן על הנהג במקרה של תאונה, שריפה או כל מקרה חירום אחר. הציוד כולל לא מעט פרטי לבוש: חולצה ארוכה, מכנס ארוך וגרביים בתור שכבה ראשונה. מעליהם סרבל מירוצים, כפפות ונעלי נהיגה. והגנה לראש וצוואר שכוללת כיסוי ראש (בלאקלבה בשמה המקצועי), קסדה והתקן HANS (למניעת פציעות צוואר). כל הציוד הנ״ל עשוי בעיקר מנומקס, שמעכב בעירה בניגוד לבדים רגילים. כל הציוד גם מחויב לעמוד בתקנים של ה-FIA ויש לו תוקף שבסופו חייבים להחליף את כל הציוד לחדש.

את הבגדים אפשר לקנות בארץ או להזמין מחו״ל כאשר את הקסדה והתקן HANS מומלץ למדוד לפני שקונים ולכן עדיף לעשות זאת בחו״ל. המחירים לא זולים ונעים מכמה אלפי שקלים עד עשרות אלפי שקלים לכל הציוד יחדיו. כמו בכל מקום אחר בחיים גם כאן איכות, מיתוג ונוחות עולים כסף.
שלב 3: בחירה של סבב מירוצים
זה אולי השלב הכי קשה בתהליך הזה. על פניו רק צריך להחליט באיזה רמה ואיזה סבב מעניין אותך להשתתף, אבל מאחר וכל סבב הוא ברמה שונה, עלות שונה וסוג המירוץ שונה, ההחלטה נהיית מסובכת למדי. בגדול ישנן ארבע ליגות מירוצים בנורבורגרינג שמתחלקות לשני סבבים שמיועדים למתחילים ושניים שמיועדים למנוסים ומקצוענים. אם אתה רק מעוניין בחוויה של מירוץ בחו״ל אמליץ בחום על הסבבים הנמוכים יותר, מאידך אם יש לך ניסיון במירוצים ומספיק הקפות ברינג (50-60 לפחות) אתה יותר ממוזמן להתנסות בסבבים הגבוהים.
שלב 4: GLP ו-RCN – ליגות למתחילים
שתי הליגות למתחילים הם מקום מצוין לצבור ניסיון מירוצים ובעיקר זמן מסלול, וכמו בכל מסלול ועל אחת כמה וכמה בנורדשלייפה, הניסיון הוא הכול.
הליגה הבסיסית ביותר היא ה-GLP. ניתן להתחרות כאן עם מכונית מירוץ או עם המכונית הפרטית, כאשר המטרה היא לא הזמן המהיר ביותר אלא העקביות. זמני ההקפה צריכים להיות כמה שיותר זהים אחד לשני על-מנת לנצח. לכן אין קטגוריות וגם סמארט יכולה לנצח פורשה. רישיון המירוצים הבינלאומי יותר ממספיק לסבב כזה ועלות ההשתתפות היא 160 יורו לכל מירוץ (נכון ל-2017) פלוס עלות הדלק והרכב(אם העדפת לשכור אחד).

ה-RCN, היא השלב הבא. בליגה הזו מדובר בשילוב של דיוק בזמני הקפה וגם הקפות מהירות ולכן יש מגוון גדול מאוד של קטגוריות שבעיקר מתבססות על נפח המנוע, מנוע אטמוספרי או מוגדש ורמת השינויים שמותר לעשות ברכב. כל המכוניות כאן הן מכוניות מירוץ בלבד.
מירוץ RCN מורכב מ-15 הקפות כשהראשונה (חימום), האחרונה (קירור) ו-2 הקפות צמודות באמצע (אחת שבסופה נכנסים לפיטס לתדלוק והחלפת נהג ואחריה כשיוצאים מהפיטס) לא נספרות. רגע זה עוד מסתבך – מתוך 11 ההקפות הנותרות ב-9 הקפות נוהגים הכי מהר שיכולים וכל שניה נספרת כנקודה אחת. מעבר לזה שתי הקפות צריכות להיות כמה שיותר זהות, כך שכל סטייה מעל או מתחת לזמן שנקבע מוסיפה הרבה נקודות. המנצח הוא הרכב עם הכי מעט נקודות, כך שגם פה הקטגוריות משפיעות אבל לא תמיד. עלות לרכב במירוץ כזה מתחילה ב-2,000 יורו ועד מעל 10,000 יורו, תלוי בעלות הרכב שרוצים להתחרות איתו. לרוב העלות תתחלק בין 2 נהגים שחולקים את הנהיגה ולהשתתף בסבב מספיק רישיון המירוצים הבינלאומי מהסעיף הראשון.

שלב 5: VLN ו-24 השעות – שתי המקצועיות
המירוצים כאן נבדלים קודם כל בדרישות. על מנת להתחרות ב-VLN או ב-24 שעות, חייבים לעבור קורס של יום וחצי שבסופו מקבלים רישיון תחרות ברינג. לא כל אחד רשאי לגשת לקורס, לפני שנהג ניגש הוא חייב שיהיו באמתחתו מינימום 3 מירוצי RCN בהם הוא סיים ב-75% הראשונים של הקטגוריה בה התחרה או חייב בעל רישיון מירוצים בינלאומי בדרג A/B/C.
ה-VLN או בשמה המקומי ״אליפות גרמניה במירוצי סיבולת״, עונה מורכבת מ-10 מירוצים של 4 שעות כל אחד (חוץ מאחד שנמשך 6 שעות) וכל רכב מירוץ, שחולקים 2-3 נהגים, שייך לקטגוריה לפי רמת השיפור שלו. ב-VLN כל מירוץ מתחיל עם מקצה מקדים של מדידת זמנים ואחריו המירוץ עצמו, כשהמטרה היא להיות הראשון שחוצה את קו הסיום בסוף ה-4 שעות, לכן אין צורך להקפיד על עמידה בזמנים זהים או עקביים – מי שהכי מהיר ינצח.

העלות לרכב מתחילה בכ-8,000 יורו ומגיעה לעשרות אלפי יורו למירוץ בודד. הסבב זוכה לכזאת פופולריות שבקטגוריות הבכירות של ה-VLN משתתפים כל הנהגים הרישמיים של היצרנים השונים, נהגי DTM, פורמולה 1 וכו׳. בקטגוריות הבכירות האלו כבר לא ממש פתוחות לכל דיכפין. בשביל להשתתף צריך להצטרף לקבוצת מירוצים שתהיה מוכנה לקבל אותך על סמך יכולת נהיגה שמספקת אותה במבחני נהיגה וימי מסלול שהיא משתתפת בהם.
הטופ של התחרויות בגיהינום הירוק הוא מירוץ הנורבורגרינג 24, שקורה פעם בשנה. כשמו כן הוא, מירוץ 24 שעות, בדיוק כמו לה-מאן בצרפת. בשביל להתחרות בו, או במירוץ 6 שעות המקדים שלו שנערך חודש אחד לפני, נדרש רישיון תחרות ברינג משודרג שמקבלים רק אם מסיימים 3 מירוצי VLN ב-50% הראשונים בקטגוריה ומשלימים לפחות 18 הקפות במצטבר בזמן המירוצים הללו. את רוב המכוניות חולקים 4 נהגים שינהגו מקצים של כשעתיים רצוף כל אחד עד שיעביר את הרכב לנהג הבא. גם במירוץ הזה, אחרי 24 שעות הרכב שעבר את מספר ההקפות הגדול ביותר והמרחק הארוך ביותר מנצח. למקרה שתהית העלויות כמובן יהיו גבוהות ומתחילות בכ-25,000 יורו ומאמירות למאות אלפי יורו.

כן, מירוצי מכוניות זה לא זול ולא תמיד פשוט אבל זה יותר נגיש ממה שאולי חשבת לעצמך, בטח שבדרגות הנמוכות יותר. אין ספק שזוהי חוויה שלעולם לא תשכח וכל חייך תזכר באותו מירוץ/אותה עונה. ואם כבר בקרת כמה פעמים ברינג ואתה מרגיש שאתה בשל להגשים את החלום הזה – הוא כאן וזמין יחסית. אם עדיין לא הקפת את הרינג, עזוב הכול עכשיו, עלה על מטוס וצא להגשים את החוויה הזו. פשוט חובה.