מה ההבדל בין סתם מכונית למכונית ספורט? ומה ההבדל בין מכונית ספורט למכונית ספורטיבית. הרי בבסיסו של הספורט עומד שיפור יכולת כזו או אחרת במטרה תחרותית. אם זה קפיצה לגובה, קליעה למטרה, או ראלי, ספורט בסוף היום הוא סוג של תחרות. האם מכונית ספורט היא מכונית שבנויה לתחרות? אם זו ההגדרה אז כל קרטינג ארבע פעימתי עם 5 כ”ס סוס דלוחים הוא מכונית ספורט יותר מכל המכוניות ה”ספורטיביות” הנמכרות בישראל גם יחד. הרבה מחשבות עוררה בי אודי RS3 הזו, אבל אני אפסיק להטריד אותך עם פילוסופיה מוטורית ואגש לעניין.
ספורט, ספורטיבית או קומפקטית לוהטת, אודי RS3 עושה את כל הצעדים הנכונים בשביל למשוך את חובב הרכב. זה מתחיל מבחוץ. מכונית המבחן הגיעה בצבע לבן – פשוט לכאורה – אבל בדיוק הצבע הנכון עבורה. הוא מבליט את פתחי האוורור הגדולים בחזית, את בתי הגלגלים הרחבים יותר. הוא גם נותן לה נופך מאוד תכליתי – שחובר אל הצמיגים מכובדי המידות, הכנף האחורית, הדיפיוזר ושני האגזוזים האובאליים מאחור – וגורם לך להימשך אליה אוטומטית. כשתתקרב תראה את סימולי ה-RS ואת הכיתוב קוואטרו מתחת לגריל הקדמי, את הדיסקים הענקיים מלפנים ותרצה באופן טבעי להיכנס לתא הנוסעים.

וכמו מבחוץ גם מבפנים, זו A3 אבל אחת כזו שמושכת אותך לגלות עוד. המושבים הגדולים והתומכים עם תפרי העור האדומים, כיתובי ה-RS, ההגה עם נגיעות האלקנטרה ומד המהירות שמגיע עד 320 קמ”ש. אודי RS3 משתמשת בכל טריק בספר בשביל למשוך אותך והיא מוציאה לפועל כל אחד מהטריקים הללו בצורה איכותית ואלגנטית מאוד.
על האוזן
הנעה וה-RS שולפת קלף ווקאלי, כזה שיתגלה כאחד החזקים שלה (תרתי משמע). אי אפשר לטעות בזיהוי. התצורה הייחודית עם סידור ההצתה המסורתי, 1-2-4-5-3, מייצר טביעה ווקאלית ברורה, גרונית, חד-משמעית. כל מנוע כזה נבנה ביד על ידי קבוצת פועלים קטנה (במפעל של אודי בהונגריה) ואתה יודע שהבלוק הזה מגלם בתוכו את כל הטכנולוגיה והידע שיש היום באודי. זה כולל הזרקת דלק ישירה וטורבו מצד אחד וגם חומרים מתקדמים מאוד בבלוק עצמו (גרפיט לדוגמא) מצד שני. ובעיקר אתה יודע, שהמנוע הזה מפיק 367 כ”ס ו-47.3 קג”מ. מספרים יפים.
למרות הורדת משקל של כ-55 ק”ג לעומת הדור הקודם, 1520 הק”ג של האודי הזו הם לא משקל נמוך. אז דבר ראשון על מסלול הניסוי שלנו – מבחן תאוצה. אודי טוענים ל-4.3 שניות במיאוץ הקלאסי ל-100 קמ”ש. נתון פנטסטי שצריך לאשר. מכשיר המדידה מחובר, מצב קומפורט (באודי דרייב סלקט), תיבה על מצב D ומזנקים. ה-RS רושמת נתון מאכזב למדי של 6.1 שניות. עם לחיצה על מצב דינאמיק ותיבה במוד S הנתון השתפר מעט ל-6 שניות. מה קורה כאן?

בשביל להוציא את ה-RS הזו כמו שצריך מהמקום צריך להתגבר על ההיסוס הראשוני של מערכת ההנעה והדרך היחידה לעשות את זה הוא להפעיל את בקרת הזינוק. בשביל להפעיל אותה, צריך לבטל את בקרת היציבות לחלוטין (לחיצה ארוכה על הכפתור הנכון), לבחור במצב דינאמיק (ולשים את התיבה על מצב S) ואז ללחוץ על דוושה הבלם ועל דוושת הגז. המנוע עולה לכ-3.5 אלף סל”ד וזה הזמן לשחרר את הבלם ולהיבעט קדימה. מכשיר המדידה מסמן 4.8 שניות למאה. שיפור משמעותי וזה כבר נתון הגיוני ביחס לנתון היצרן.
אבל ניסינו לשפר אותו. תפעול ידני של התיבה, בשילוב בקרת הזינוק, הביא אחרי כמה נסיונות לתוצאה זהה, 4.8 שניות, אבל לא לשיפור. בכל מקרה, את פרק הביצועים מסיימת אודי RS3 בהצלחה. לא רק תאוצה מצוינת מהמקום (בלי שום איבודי אחיזה על אספלט בינוני ומעלה) אלא גם תאוצות ביניים מרשימות מאוד ומהירות מירבית מוגבלת מחשב של 250 קמ”ש. אודי ד”א מציעים מטעמם אופציה להזיז את המגבלה הזו ל-280 קמ”ש.

מה שמרשים במנוע הזה לא פחות מהכוח זה הצליל. הוא מרעיד, ממלא את התא באופן ברור מאוד החל מסל”ד בינוני. אודי לא הסתפקו בזה והוסיפו כאן צלילי פצפוץ דלק בעזיבת גז. אתה יודע שזה מלאכותי, אבל זה ממכר. האוזניים הן ללא ספק אחד ממרכזי העונג במקרה הזה.
מה שפחות מרשים זו תגובת הדוושה המושהית. גם במצב דינאמיק, שם התגובה משתפרת משמעותית, יש פרק זמן ברור מהרגע שאתה מייצר תזוזה ברגל ימין ועד שזו מתורגמת לעלייה בסל”ד. גם תיבת ה-DSG (7יחסי העברה) לא מרגישה רהוטה כמו בזו שבגולף R נניח. אהבתי מאוד את האפשרות לשליטה ידנית מלאה אבל העברות הילוכים מרגישות קצת איטיות בהשוואה. בכל הקשור לחלוקת יחסי העברה מנצלת ה-RS באופן חכם את שבעת יחסית ההעברה שלה – ההילוכים הראשונים קצרים למדי (ראשון – 55 קמ”ש, שני – 98 קמ”ש, שלישי – 145 קמ”ש, רביעי – 205 קמ”ש) וההילוך השביעי ארוך ותורם לשיוט שקט ונינוח (מבחינת רעשי מנוע בכל אופן).
על הברקס
כמו את פרק הביצועים גם את מבחני הבלימה עברה אודי RS3 בלי להתרגש. עם דיסקים פרפריים בקוטר 370 מ”מ מלפנים (310 מאחור) וקליפרים אדירים מתומני בוכנות מלפני – לא היתה לה שום בעיה לייצר בלימות חזקות ורצופות. למרות שפעולת הבלמים הרגישה מעט דביקה. אודי מציעים כאן מערכת בלמים קרמיים – אין לי מושג מי יצטרך אותם. הבלמים הסטנדרטיים עושים עבודה מצוינת. אבל תאוצה ובלימה הם רק שני אספקטים בנהיגה והיינו להוטים לראות את ה-RS3 מתנהגת. מה שסקרן אותנו היו, דווקא, מידות הצמיגים. ה-R3 מגיעה עם סידור לא מקובל של צמיגים רחבים מלפנים (30\255 על חישוק 19) וצרים יותר מאחור (35\235 על חישוק 19). איך זה עובד? שאלה מצוינת.
התניידות יום יומית היא עניין פשוט למדי עם ה-RS מהבחינה הזו היא A3 על כל המשתמע מכך מבחינה שימושית. הנוחות היא זו שמשלמת את המחיר הכבד ביותר. האודי קשוחה מאוד ואם הכביש לא נעים גם הנסיעה תהיה כזו. זה אומר שה-RS3 אוהבת כבישים סלולים היטב, גם בנהיגה נינוחה ובייחוד בנהיגה נמרצת. אבל זה מחיר שאנחנו מוכנים לשלם עבור יכולת יוצאת דופן. ול-RS יש בהחלט יכולת כזו. האופן שבו המכונית הזו יכולה לכסות כביש בקצב גבוה היא יכולת מרשימה מאוד.

רמת האחיזה הגבוהה שהוצגה על מסלול הניסוי (1.02 G) נותנת את אותותיה גם בכביש. אודי RS3 אוחזת ומהירה מאוד. מי שיגזים יגלה שההגה (שמקבל משקל סביר במצב דינאמיק) מהיר מאוד אבל הגלגלים הקדמיים לא תמיד מצליחים לעקוב אחר הדרישות שלו כך שפוטנציאל הטרן-אין לא ממומש והנהג עלול להתקל בתת-היגוי אם יגזים ולו במעט עם זווית ההפניה. עוד דבר שמתגלה בקצב מהיר באמת (וגם על מסלול הסלאלום שלנו) זו עצבנות של הזנב תחת בלימה.

הבלמים האדירים (והצמיגים הצרים מאחור) גורמים לתנודות ברורות של הציר האחורי בקצב גבוה מאוד. ניתן לתת לזנב לפסוע בתנאים מסוימים, אבל ברגע שחוזרים לגז ההאלדקס מיישר את המכונה ומעדיף לשים אותך במצב של תת היגוי ולא בהיגוי יתר. המנוע האדיר של ה-RS3 עושה המון טוב בקו ישר אבל בזמן פניות מציב שתי מגבלות. האחת – הוא כבד יותר מזה שמצוי ב-S3 לדוגמה וזה מכביד על הגלגלים הקדמיים בכניסה לפנייה. שתיים – השהיית הדוושה שלו גורמת ל-RS3 לאבד אחיזה בזמן חזרה לגז ביציאה מהפניה.
על הגז
הסיפור של אודי RS3 הוא המנוע. היא מכונית מרשימה, עם הרבה מאוד יתרונות וכמה מגרעות אבל על החוויה כולה משתלט אחד. הכוכב של ההצגה הזו – מנוע חמשת הצילנדרים המפורסם של אודי. התצורה הזו התחילה בשנות השמונים, עברה בין כבישים ציבוריים, מסלולי ראלי ואספלט והיא היום אחת מיחידות הכוח הייחודיות שבנמצא. באופן אישי הייתי שמח אם התקשורת ורהיטות השלדה היו משתוות לאיכויות של המנוע הזה, אז לא היינו יכולים ‘רק’ לטוס ביחד, אלא גם להמריא.
נתונים: 2,480 סמ”ק, 367 כ”ס מ-5,500 סל”ד, 47.3 קג”מ מ-1,625 סל”ד, 1,520 ק”ג, 5.3 ק”מ לליטר (במבחן), מחיר: 399,000 שקלים