יש מעט מאד דגמי אופנועים שייסדו שושלת של עשרות שנים שבה דור מתחלף בדור, אך הנוסחה הכללית נשמרת. בדרך כלל אנחנו רואים אבולוציה עקבית שכזו באופנועים ספורטיביים (למשל סוזוקי GXS-R750 שחוגג השנה יום הולדת 40) לכביש ולשטח, אבל בעולם בו אופנות באות ומתחלפות אין הרבה דגמים שייסדו קטגוריה משלהם והמשיכו להוביל אותה בגאון עשרות שנים קדימה.
הונדה גולדווינג הוא דוגמא לאופנוע מהסוג הזה. אופנוע שנולד בראשית שנות ה-70′ כאשר הונדה החלה לפרוח בארה”ב אחרי ההצלחה האדירה של ה-CB750. היפנים חיפשו ליצור מענה לאופנת האופנועים הגדולים לרכיבות ארוכות, אז עוד לא ידוע שקוראים לזה אופנועי תיור. כך נולד הגולדווינג, האופנוע שנועד להיות הכי הכי עבור הונדה, שלאט לאט גדל והתפתח, הוסיף אבזור ופינוקים ופרח בשנות ה-80′ וה-90′ כשהוביל קטגוריה שלמה של אופנועי תיור ענקיים.
היום טעם הקהל השתנה. טעם הקהל בנישת התיור נוטה לאופנועי אדוונצ’ר גדולים. אבל הגולדווינג עדין כאן, והוא חוגג יום הולדת 50 עם קרוב ל-650 אלף יחידות שנמכרו ממנו לאורך השנים. הונדה ממשיכה בפיתוח העקבי של הגולדווינג והוציאה עבורו לכבוד המאורע מהדורה מיוחדת, עם עוד אבזור וצביעה דו-גוונית מוזהבת ונוסטלגית. זו ההזדמנות לסקירה היסטורית קטנה על אופנוע גדול.
לעוף רחוק: הונדה גולדווינג DCT במבחן דרכים
דור ראשון GL1000 – שנות ייצור: 1974-1979
הדור הראשון של הונדה גולדווינג הופיע בסוף שנת 1974 בשוק האמריקאי כדגם 75′ ומעט לאחר מכן הגיע גם לאירופה. ביחס להיום היה מדובר באופנוע צנוע יחסית, נטול משקף או פרינג כלשהו, ללא מזוודות או מנשאים ועם מושב נדיב ריפוד אך רחוק מהכורסא על גלגלים המוכרת לנו. המנוע היה בוקסר בעל ארבעה צילינדרים בנפח 999 סמ”ק שסיפק 80 כ”ס עם תיבת חמישה הילוכים וגל הינע. מיכל הדלק הכיל 19 ליטרים ומוקם מתחת למושב, כשיחד עם מנוע הבוקסר התקבל מרכז כובד נמוך יחסית, למרות שהיה מדובר באופנוע השוקל 265 ק”ג יבשים.
ההצלחה בארה”ב הייתה מיידית. יותר מ-13 אלף כלים נמכרו כבר בשנה הראשונה לשיווק ומהר מאד 80% מכלל המכירות של הגולדווינג היו בארה”ב, מה שהוביל את הונדה לפתוח מפעל ייצור מקומי בשנת 1979.
דור שני GL1100 – שנות ייצור: 1980-1983
לקראת שנת הדגם 80′ הציגה הונדה את הדור השני של הגולדווינג. המתכון נותר דומה אבל בסימן יותר, אלא שבעקבות ההצלחה היה צריך הגולדווינג להתמודד מול מתחרים גדולי נפח כמו סוזוקי GS1000 וקאוואסאקי Z1300. מנוע הבוקסר צמח לנפח של 1,085 סמ”ק עם עליה זניחה בהספק אבל עם מומנט משופר, בסיס הגלגלים התרך כדי לספק יותר יציבות והמתלים עבור לעשות שימוש בטכנולוגיית אוויר דחוס כדי לספק יכולת שיכוך גובהה יותר.
בדור זה הציגה הונדה לראשונה גרסה עם פרינג מלא מקורי תחת השם אינטרסטייט (Interstate) שכללה גם מזוודות מקוריות ניתנות לשליפה ואופציה למערכת סטריאו מובנית. תוספות אלו העלו את המשקל העצמי ל-305 ק”ג. בשנת 1982 הציגה הונדה גרסה נוספת תחת השם אספנקייד (Aspencade) שהציע מלבד אופציה לצביעה זהובה דו-גוונית שהפכה להיות מזוהה ברבות השנים עם הגולדווינג גם מושב גדול ומרווח יותר, תצוגת LCD למחוונים רדיו מקורי ומדחס אוויר מובנה.
דור שלישי GL1200 – שנות ייצור: 1983-1987
הפריחה של אופנועי התיור בשנות ה-80 אילצה את הונדה להגיב בהתאם, והיא לא יכלה להסתפק בשדרוג הקונספט המקורי שכבר הגיע כמעט לגיל 10. בהתאם לכך הדור השלישי זכה לשלדה חדשה, חזקה וקלה יותר, מנוע הבוקסר הוגדל לנפח של 1,182 סמ”ק ולמרות תוספת האבזור המשקל הבסיסי של הגולדווינג בגרסתו הערומה נותר דומה. הונדה הקטינה את קוטר החישוקים כדי לשפר את הזריזות, הוסיפה מצמד הידראולי כדי להעניק תפעול חלק ונעים יותר ומיכל הדלק גדל לנפח של 22 ליטר.
גרסת האינטרסטייט זכתה לפרינג חדש וגדול יותר שהשתלב בצורה הרמונית עם קווי העיצוב של האופנוע, הוסיפה לוח מחוונים מפורט דומה לזה של מכונית ומזוודות צד גדולות יותר _38 ליטר כל אחת) עם תא מטען אחורי שצמח לנפח של 63 ליטר. גרסת האספנקייד פינקה עם חידושים אלקטרוניים בדמות מערכת שמע עם נגן קסטות מתוצרת פנסוניק עם מנגנון ניטרול רעשים ואינטרקום שאפשר לרוכב ולמורכב לשוחח ביניהם.
בשנת 1985 הרף עלה עוד קצת עם גרסת Limited Edition שזכתה להזרקת דלק, בקרת שיוט, מחשב דרך ומתלה אחורי עם איזון גובה אוטומטי.
דור רביעי GL1500 – שנות ייצור: 1988-2000
כבר בשנת 1984 החלה הונדה לפתח את הדור הרביעי של הגולדווינג בתהליך ארוך שכלל 15 אבות טיפוס שונים. לבסוף האופנוע שהוצג בתערוכת קלן 1987 היה חדש לחלוטין כשהוא שומר על תצורת הבוקסר של המנוע, אך הפעם עם שישה צילינדרים, נפח שצמח ל-1,520 סמ”ק והספק שעלה ל-100 כ”ס עם יותר מ-15 קג”מ. המידות צמחו משמעותית עם בסיס גלגלים של 169 ס”מ ואורך של 263 ס”מ, וכדי להתמודד בתמרוני חניה הוסיפה לראשונה גם הילוך אחורי אלקטרוני. המושב הפך כורסתי ומזמין לרוכב ולנוסע והתווספה שליטה לנוסע על מערכת השמע. לכל אלו היה מחיר, והמשקל העצמי עלה ל-360 ק”ג בדם הבסיסי.
הדור הרביעי יוצר בשינויים קלים במשך 13 שנים וכדרכה הונדה הציע אותו במספר גרסאות אבזור מפנקות אפילו יותר מהדגם הסטנדרטי.
דור חמישי GL1800 – שנות ייצור: 2001-2017
אחרי 13 שנים ארוכות הגיע בשנת 2021 הדור החמישי של הונדה גולדווינג. הביקוש לאופנועי תיור ענקיים אמנם החל לרדת בשנים הללו, אבל זה לא מנע מהונדה לשפוך על הגולדווינג את כל הטכנולוגיה הזמינה שלה על המדף. מנוע הבוקסר המשווה צמח בנפחו ל-1,832 סמ”ק, הזרקת דלק הפכה לסטנדרט וההספק המרבי צמח ל-118 כ”ס עם מומנט של כמעט 17 קג”מ. שלדת אלומיניום חדשה לחלוטין אפשרה לשמור על משקל דומה של הדגם היוצא למרות הוספה של לא מעט טכנולוגיה למשל זרוע אחורית חד צידית עם כיוון חשמלי של עומס הקפיץ ובלמי ABS כסטנדרט.
ב-2006 הפך הונדה גולדווינג לאופנוע הראשון בעולם שהציע אופציה לכרית אוויר להגנה בעת תאונה. בנוסף בשנה זו התווספה מערכת ניווט מבוסס GPS כאופציה יחד עם חיבלת נוחות שכללה חימום למושבים, לידיות ומערכת להזרמת אוויר חם לרגלי הרוכב. שלוש שנים לאחר מכן בצעד היסטורי הופסק הייצור של הגולדווינג בארה”ב ונותר ביפן בלבד, למרות שארה”ב נותרה שוק היעד הגדול של האופנוע.
בשנת 2011 קיבל הונדה גולדווינג מתיחת פנים עיצובית ובשנת 2013 נוספה להיצע הגרסאות גם גרסת ה-F6B עם עיצוב מינימליסטי יותר וכידון נמוך בסגנון אופנועי באגר. שנה לאחר מכן התרחבה המשפחה עם גרסת F6C שהשתמשה במכלולי הגולדווינג תחת מראה קאסטום שרירי.
דור שישי GL1800 – שנות ייצור: 2018 עד היום
הדור החמישי של הונדה גולדווינג יוצר במשך 16 שנה, אבל גם זמנו הגיע ולקראת 2018 הציגה הונדה את הדור השישי והחדש לחלוטין, עם עיצוב הפך להיות מודרני ומחודד יותר. המנוע נותר בנפח דומה אך הוא חדש לחלוטין בעל מידות קדח ומהלך זהות כשלראשונה עם ראש בעל 4 שסתומים לצילינדר (אך עדין עם גל זיזים עילי בודד לכל צלע בבלוק). הספק המנוע עלה ל-125 כ”ס, ומצערת אלקטרונית אפשרה להוסיף מצבי רכיבה שונים. תיבת ההילוכים הוחלפה לכזו בעלת שישה יחסי העברה, כשלראשונה נוספה אופציה לתיבת הילוכים כפולת מצמדים בעלת שבעה הילוכים.
גם מערכת המתלים עברה מהפכה, כשאת מקום המזלג הקדמי עם המנגנון נגד שקיעה החליף מתלה מתוחכם בעל עצמות עצה ולטובת הבטיחות נוספו מערכות בקרת משיכה ואחיזה ומערכת לסיוע בזינוק בעליה. מה שלא פחות חשוב, בדור הזה עבר הגולדווינג דיאטה משמעותית כשהשיל כ-40 ק”ג ממשקלו, מה שהפך אותו לקליל וספורטיבי מאי פעם.
בהתאם לדור הייטק יש לגולדווינג מסך TFT גדול, מערכת מולטימדיה וניווט עם קישורית לאנדוריד אוטו, מפתח חכם, תאורת לד, משקף מתכוונן חשמלית, שקעי טעינה מערכת שמע משובחת מאי פעם ורשימת תוספות אופציונלית בלתי נגמרת להתאמה אישית.
תהיו בטוחים שהאבולוציה של הגולדווינג לא תיגמר כאן. הגולדווינג הוא סמל עבור הונדה והיא תמשיך לפתח את ספינת הדגל שלה ולהוסיף לה מגוון טכנולוגיות מתקדמות, כאשר הצעד הבא הוא בין היתר הוספת מערכות בטיחות אקטיביות שישדרגו עוד יותר את יכולות התיור של האופנוע שהוא הכי מכונית שיש.