להשקה של סיטרואן הגענו יום אחד מוקדם מידי, מה שפינה לנו זמן לסייר במוזיאון סיטרואן שנמצא צפונית לעיר פריז. המוזיאון, שהוא מוסד ללא כוונת רווח, מחזיק בעשרות מכוניות סיטרואן מכל השנים, הדגמים והצבעים ומספר את הסיפור של סיטרואן, שגם אם אתם לא חובבי צרפתיות הוא אחד מהמרתקים בעולם הרכב. אבל עליו נרחיב בנפרד.
מאז הוקמה סיטרואן בשנת 1919 היא הציגה לא מעט טכנולוגיות פורצות דרך במרוצת השנים, חלקן מוזרות וייחודיות רק לה וחלקן השפיעו על תעשיית הרכב כולה ועל האופן בו התפתחה המכונית המודרנית. בתום הביקור במוזיאון טעמנו חלק מהן באמצעות נהיגה על כמה מהדגמים המכוננים שיצרה סיטרואן. טרקסיון אוואנט למשל, הייתה למעשה המכונית הסדרתית הראשונה בעלת מרכב אחוד והנעה קדמית. אחריה טעמנו מ-CX 25 GTI Turbo 2, וה-XM, שכל אחת בתקופתה הציגה את האבולוציה המתקדמת ביותר של המתלים הידרו-פנאומטים שסיפקו נוחות נסיעה שאין שני לה בתעשיית הרכב.
נוחות נסיעה טובה מוגשת היום בדגמי סיטרואן באמצעות טכנולוגיית ה-Citroen Advanced Comfort – כריות בולם הידראוליות שמנסות לעשות את מה שעשו המתלים ההידרו-פנאומטיים רק בלי התקלות והתחזוקה המסובכת. אבל לא הגענו לצרפת על מנת לספר לכם על הטכנולוגיה הזו, שקיימת כבר מספר שנים. הגענו על מנת להתרשם ולספר לכם על העולם החשמלי של סיטרואן.
במסגרת השקת הדגמים סיפרו לנו שסיטרואן מגדירה עצמה כמותג פופולרי המייצר רכבים נוחים ובעלי תעוזה עיצובית. אבל סיטרואן נאלצת לצעוד עם הזמן ולשלב טכנולוגיות הנעה חשמלית כדי להישאר רלוונטית. כך שההשקה הזו של דגמים חשמליים, שנחשבים בעיני רבים כתורמים לעולם בר קיימא, מהווה מרכיב חשוב בהגדרת המותג כיום.
סיטרואן C5 איירקרוס ו-C5 X
מאז הושקה ה-C5 איירקרוס וה-C5 X נמכרו כ-283,000 וכ-70,000 יחידות בהתאמה מכל דגם. C5 איירקרוס מוצעת כעת בשתי גרסאות הנעה חדשות: גרסה היברדית-מתונה בשם Hybrid 136 וגרסה היברידית נטענת בשם Plug-in Hybrid 180, המוצעת גם ב-C5 X.
גרסת ההנעה הראשונה מציגה מנוע טורבו-בנזין חדש בנפח 1.2 ליטר ש-40% מסך החלקים שלו שונים ממנוע ה-1.2 ליטר הנוכחי. המנוע החדש מפיק 136 כ”ס והוא משודך, באמצעות מצמד, למנוע חשמלי המפיק 28 כ”ס שמוזן מסוללת 48 וולט. שני המנועים האלו מחוברים לגלגלים הקדמיים באמצעות תיבת הילוכים רובוטית כפולת מצמדים חדשה בעלת שישה יחסי העברה. לטענת סיטרואן, הטכנולוגיה ההיברידית המתונה החדשה מספקת חיסכון של עד 15% בצריכת הדלק לעומת גרסת הבנזין המוכרת כיום.
הגרסה השניה, המציעה כאמור טכנולוגיה היברידית-נטענת, משלבת בין מנוע טורבו-בנזין בנפח 1.6 ליטר המפיק 150 כ”ס ומשודך, באמצעות מצמד, למנוע חשמלי, הניזון מסוללת 12.4 קוט”ש, ותורם להספק משולב של 180 כ”ס. בשונה מהתיבה הרובוטית המותקנת בגרסה ההיברידית המתונה, בגרסה זו הכח עובר לגלגלים הקדמיים באמצעות תיבת הילוכים אוטומטית פלנטרית בעלת שמונה יחסי העברה. טווח הנסיעה החשמלי, לטענת סיטרואן, הוא 58 ק”מ לגרסת האיירקרוס ו-62 ק”מ לגרסת ה-X, הודות לאווירודינאמיות משופרת בגרסה זו, כשטעינה בעמדה ביתית תארך שעה וארבעים דקות. ככל הנראה, שינויי המיסוי ברכבים ההיברידיים -נטענים הצפויים בישראל בתחילת שנת 2024, יובילו לכך שאת הגרסה ההיברידית-נטענת לא נראה על אדמת הקודש בעקבות תמחור לא כדאי.
סיטרואן e-C4 ו-e-C4 X
אחת מהביקורות בנוגע לגרסאות החשמליות של סיטרואן C4 ו-C4 X התמקדה בטווח הנסיעה שנבע בעיקר מסוללת ה-50 קוט”ש הצנועה שהותקנה בהן. במסגרת ההשקה, סיטרואן הציגה גרסת הנעה חדשה לשני הדגמים שכוללת מנוע חשמלי חדש המפיק 156 כ”ס, שיפור של 20 כ”ס ביחס לדגם הנוכחי, וסוללת 54 קוט”ש וטווח נסיעה של 420 ק”מ לעומת 360 ק”מ בגרסה הנוכחית. שילוב שכבר פגשנו באופל אסטרה החשמלית, DS3 ואמור להגיע לכל דגמי הביניים של פיג’ו, סיטרואן ואופל.
זהו לא שיפור גדול בקיבולת, בטח ביחס למה שהתרגלנו לקבל כבר בדגמים הסיניים, אבל סוללת ה-54 קוט”ש ממשיכה לתמוך בהצהרה של הקבוצה בנוגע לכך שהחברה אינה מאמינה בסוללות גדולות וכבדות והמשקל הכולל של שתי הגרסאות נמוך מ-1.6 טון, אם כי ה-e-3008 שפגשנו יום לפני כן, המציעה גם סוללת 93 קוט”ש סותרת את הטענה הזו. עמדת טעינה מהירה תוכל להטעין את הסוללה החדשה מ-20% ל-80% תוך 30 דקות. שתי הגרסאות צפויות להגיע לישראל באמצע שנת 2024, אז גם נוכל לבדוק עד כמה הטווח השתפר באמת.
סיטרואן אמי באגי
המיי אמי באגי אינה גרסה חדשה, אך היא תמיד מעלה חיוך למי שמתבונן בה ולמי שיושב מאחורי ההגה. מדובר בכלי רכב חשמלי זעיר, בעל שני מושבים, בעל טווח נסיעה של 75 ק”מ ומהירות מרבית של 45 קמ”ש כדי להתאים לתקנות הרישוי באירופה המאפשרות גם לנערים בני 14 לנהוג בה.
הבאג היא גרסה שובבה עוד יותר לאמי הרגילה. כלי הרכב הזה, שמגיע בצבע חאקי וכולל דלתות מינימליסטיות וגג נפתח, מורשה לנסיעה בדרכים עירוניות בלבד ומהווה פתרון מצוין להתניידות עירונית. ממש קטנוע 4 גלגלי במלוא מובן המילה. לצערנו, כל עוד לא ישתנו תקנות ייבוא כלי הרכב לישראל, לא נוכל לראות את כלי הרכב היעיל הזה בכבישי ישראל משום שהוא אינו כולל מערכת מיזוג. מישהו מוכן להרים את הכפפה ולדחוף לשינוי התקנות? אנחנו באוברדרייב לגמריי בעד.