לטויוטה כפי שידוע ישנה דרך קצת שונה משאר תעשיית הרכב. ההתמקדות ברכבים היברידיים בשנים האחרונות, בניגוד למרבית תעשיית הרכב שהתמקדה במעבר מהיר לדגמים חשמליים, הוכיחה את עצמה שוב. למרות ירידה של 3.7% במכירות, סיימה טויוטה את שנת 2024 בפעם החמישית ברציפות כיצרנית הרכב הגדולה בעולם עם יצור של 10.8 מיליון כל רכב. במפתיע, את ההישג הזה מצליחה לשמר טויוטה עם ארסנל מצומצם של דגמים חשמליים, שאמנם עדין לא זוכים לנתח שוק גדול במערב, אך דומיננטיים בשוק הסיני הענקי.
בשעה שיצרני רכב מערביים רבים נתקעו עם מלאי מכוניות חשמליות בלתי מכורות ועשו סיבוב פרסה מהיר לעבר פיתוח דגמי בנזין חדשים, בטויוטה ניבאו בהצלחה את הבלימה החדה בביקושים לרכב החשמלי ושמרו על חדירה איטית ובטוחה יותר לשוק החשמלי. אלא שהתפנית נמצאת בדרך. טויוטה אמנם משקיעה לא מעט בפיתוח טכנולוגיות ירוקות חלופיות על בסיס מימן, אבל לא מוותרת לחלוטין על האופציה החשמלית.
בכנס “קנשיקי 2025” חשפה טויוטה את תוכניותיה לשנים הקרובות לשוק האירופאי, הכוללות בעיקר העמקת הפעילות בשוק החשמליות. כבר בשנה הקרובה יגיעו לשוק 4 דגמי קרוסאובר חשמליים חדשים מתוצרת טויוטה ולקסוס, בעזרתם מקווה יצרנית הרכב הגדולה בעולם להפוך לשחקן משמעותי גם בשוק החשמליות, וזוהי הבשורה העיקרית שיצאה השנה מהכנס בבריסל. אגב, ראוי לציין שבשנה החולפת החזיקה טויוטה במקום השני במכירות באירופה עם 1.2 מיליון כלי רכב, כאשר 74% מסך המכירות היו של דגמים היברידיים וחשמליים (99% במותג לקסוס), כאשר נתח השוק של החשמליות כאמור היה זניח.
השלישיה החשמלית
כחלק מחזון החברה לניטרליות פליטת פחמן, תשיק טויוטה בשנים הקרובות מגוון דגמי היבריד, פלאג-אין היבריד, מימן ותא דלק, בעזרתם מבקשת החברה להגיע ל-“0 פליטת מזהמים” באירופה עד שנת 2035. זאת בזמן שיצרניות רכב אחרות דווקא דוחות את יעדי 0 הפליטה שלהם בעקבותיה מכירות הלא משכנעות של דגמים חשמליים. עד סוף השנה הבאה יגיעו לשוק האירופאי 15 דגמים חשמליים (BEV) חדשים או מחודשים מקבוצת טויוטה, ארבעה מהם נחשפו בקנשיקי.
הדגם הראשון הוא טויוטה bZ4X המחודש, שזוכה למתיחת פנים מקיפה לאחר 3 שנות שיווק. למעשה מדובר בטויוטה החשמלית היחידה ששווקה עד כה באירופה, ובהצלחה בינונית בלבד. בטויוטה שמודעים לנקודות התורפה של הדגם, עידנו את העיצוב החיצוני שהפך לאלגנטי ואווירודינמי יותר, תא הנוסעים עוצב מחדש ומציע שדרוג משמעותי בהנדסת האנוש לצד מסך מולטימדיה 14 אינץ’ חדש. הרכב יוצע עם מנועים חשמליים חדשים בהספקים של 167 ו-224 כ”ס, ובגרסת הנעה כפולה עם 343 כ”ס. לבחירה יוצעו שתי סולל: 57.7 קוט”ש בדגם הבסיסי ו-73.1 קוט”ש בדגמים החזקים עם טווח נסיעה משופר של עד 573 ק”מ. בנוסף ישנה מעתה תמיכה בטעינת AC ביתית עד 22 קילוואט, טעינת DC מהירה יותר והבטחה ליעילות של 70% מביצועי הסוללה לטווח של עד מיליון ק”מ או עד 10 שנים. הדגם המחודש צפוי להגיע לארץ כבר במחצית השניה של השנה.
לצידו הוצג פיזית לראשונה גם ה-“אורבן קרוזר”, כניסה ראשונה של היצרן לסגמנט הקרוסאוברים הקומפקטיים (B-SUV). מדובר באח חורג לסוזוקי ויטארה החשמלית, כאשר שני הדגמים פותחו יחד על פלפורמת ה-e-TNGA המעודכנת של היצרן. לצד עיצוב חביב וסטייליסטי, מבטיחה טויוטה גם תא נוסעים מרווח ושימושי ואופציה לאבזור נדיב במיוחד לקטגוריה. ישנן שתי סוללות לבחירה (49 או 61 קוט”ש), הנעה קדמית או כפולה לבחירה והבטחה לטווח נסיעה עד 400 ק”מ. בארץ הוא עתיד להתחרות בדגמים כמו BYD אטו 2, פיג’ו 2008 החשמלית ואחרים וצפי הגעתו לארץ עומד על רבעון ראשון של 2026.
בכנס הפתיעה החברה כאשר חשפה גם את ה- “+C-HR”, למרות השם לא מדובר בגרסה חשמלית לטויוטה C-HR הפופולארי, אלא לדגם שונה ומעט גדול יותר (אורך 452 ס”מ, בסיס גלגלים 275 ס”מ) המתבסס על הפלטפורמה החשמלית של טויוטה. למעשה מדובר בגרסה הסדרתית לדגם הקונספט bZ3X שזכה לשם שונה לאחר שבטויוטה החליטו לנטוש את שיטת השמות המוזרה עבור הדגמים החשמליים שלה. העיצוב שונה משל הגרסה ההיברידית, עם חזית בסגנון ה-bZ4X, קו חלונות צד וקורה אחורית שעוצבו מחדש אך עם שמירה על צללית הקופה. הדגם יוצע בכמה גרסאות, החל מהנעה קדמית ומנוע חשמלי בודד בהספק של 160 כ”ס ועד גרסת ביצועים כפולת הנעה עם 343 כ”ס. שתי סוללות בגדלים דומים לאלו של ב-bZ4X יוצעו לבחירה עם הבטחה לטווח מרשים עד 600 ק”מ. הדגם צפוי להגיע לארץ במחצית הראשונה של 2026.
זה מביא אותנו גם לנקודה הישראלית. בכנס ניתן היה לפגוש גם את כל צמרת טויוטה ולקסוס באירופה, שם ניצלתי את ההזדמנות לשאול את מר הרולד פאטון, ראש תחום תכנון מוצרים ושיווק של טויוטה באירופה, מה בנוגע לחרם הטורקי על ישראל, והאם יש סיכוי שנפגוש את הקורולה וה-C-HR שוב בארץ. לדבריו הנושא ידוע ומוכר להם, והם פועלים למצוא פתרון לחידוש היצוא לארץ של דגמים אלו, אך לא נראה שלעת עתה יש סיכוי שנקבל למשל את הקורולה ממפעלי החברה ביפן או בארה”ב. עם זאת נוכל להתעודד שה-C-HR החשמלי ייוצר ביפן ולא בטורקיה, מה שמבטיח את הגעתו לארץ.
לצד שלושת הדגמים הללו חשפה טויוטה דגם חשמלי נוסף. קוראים לו FT-ME קונספט והוא רכב חשמלי דו-מושבי זעיר באורך של פחות מ-2.5 מטרים, העתיד להתחרות ברכבים העירוניים בסגנון של סיטרואן אמי והתאומים שלו מבית אופל ופיאט למשל. לרכב מהירות מרבית של 45 קמ”ש, טווח נסיעה סביב ה-100 ק”מ ואופציה לגג זכוכית סולארי שיוסיף כמה עשרות ק”מ טעינה ביום מאנרגיית השמש, כך שאם אתם לא נוהגים הרבה יכול להיות שלא תצטרכו להטעין אותו כלל.
בחברה מדברים על רכב שימושי במיוחד לעיר, כאשר המושב שלצד הנוסע מתפרק ומאפשר העמסת ציוד באורך עד 1.6 מטרים, ומייעדים את הכלי לא רק לצעירים (היכולים לנהוג ברכב מסוג זה באירופה מגיל 16), אלא כפתרון תחבורה עירוני לכל גיל, כולל פעילות בתור רכב שיתופי. בינתיים, אין צפי מתי הכלי הזה יגיע לשוק ואם בכלל, ובטח שאי אפשר עדיין לדבר גם על מחיר.
לקסוס ממציאה מחדש את ההגה
בחטיבת לקסוס, מותג היוקרה של טויוטה, מדברים על הטמעת הטכנולוגיות הכי מתקדמות של היצרן במטרה לספק חווית נהיגה חדשה הכוללת את חיזוק הקשר בין הנהג למכונית. בשנה שעברה נהנתה לקסוס משיא במכירות עם למעלה מ-850,000 כלי רכב שנמכרו ברחבי העולם, כאשר המכירות באירופה צמחו ב-20% והסתכמו ב-88,000 מכוניות. בשנה הקרובה מקווים בלקסוס להגדיל את המכירות ולהעמיק את חדירתם לשוק החשמליות בזכות 3 דגמים חדשים, כאשר שניים מהם יחשפו בחודשים הקרובים.
בכנס חשפה לקסוס את ה-RZ החדשה, שמהווה יותר מתיחת פנים משמעותית ל-RZ המקורית שהוצגה ב-2022. לצד מתיחת פנים קלה לעיצוב החיצוני נרשמו התקדמויות נוספות רושמת המכונית בהגדלת קיבולת הסוללה ל-77 קוט”ש, אשר מוסיף עד כ-100 ק”מ טווח בהתאם לדגם. טעינת ה-AC הביתית שודרגה ל-22 קילוואט ויכולות טעינת ה-DC המהירה שודרגו ל-165/ 280 קילוואט בגרסאות ההנעה הקדמית, או 300 קילוואט בגרסת ההנעה הכפולה.
מתיחת הפנים של ה-RZ הייתה הזדמנות עבור לקסוס לחושף גרסה חדשה למערכת ה- “steer-by-wire” שהוצגה לראשונה עם הדגם לפני שנתיים. מדובר בטכנולוגיה המנתקת את הקשר המכאני בין גלגל ההגה לגלגלים, מאפשרת היגוי דינאמי המדמה יחס העברה משתנה ומשנה את זווית הפניית הגלגלים בהתאם למהירות מה שמאפשר שימוש בהגה בעיצוב של “הגה מטוס” להעצמת החוויה. המטרה של לקסוס אחרי שלטענתה הטכנולוגיה הבשילה להציע את טכנולוגיית ההיגוי הזו בדגמים נוספים של החברה עד סוף העשור. בנוסף בחברה הבטיחו לנו גם מכונית חשמלית עם גיר ידני, מה שיתורגם בסופו של דבר לאפשרות שליטה ידנית אינטראקטיבית על 8 הילוכים מדומים, המלווה בצלילים וירטואלים ותחושות המחקות מכוניות ספורטיביות.
נותנים גז ב-GR
בחטיבת GR הספורטיבית של היצרן (Gazoo Racing) דיברו הרבה על תרבות הקייזן – אסטרטגיית השיפור המתמיד של היצרן. בכנס הוצגו לצידן של שלל מכוניות ספורטיביות מהעבר, גם היאריס GR Aeropack קונספט, עם מרכיבי עיצוב אווירודינמיים יותר המאפשרים לכוונן את הכנף האחורית לשלוש רמות שונות של כח הצמדה כלפי מטה, תעלות פגוש שמייעלות את זרימת האוויר, פתחי אוורור חדשים שמשפרים את קירור המנוע ועוד, המשדרגים את אחיזת הכביש ועוזרים לקחת את הרכב לקצה. גם הסופרה הספורטיבית הוצגה במהדורה מוגבלת הכוללת הספק של 441 כ”ס ומהירות מרבית של 270 קמ”ש, עם מערכת מתלים משודרגת, היגוי ישיר יותר, צמיגים רחבים יותר, בלמים מחוזקים עם דיסקים בקוטר “19 ומושבי קרבון לנוסעים. אלו היו רק תוספת צבע לקראת הבשורות החשובות שיגיעו מהחטיבה בעתיד בדמות גרסאות ספורטיביות חדשות לסליקה וה-MR2 שצפויות לחזור לחיים בשנים הקרובות, כמו גם מחליפה עתידית לסופרה.
הכותב היה אורח חברת טויוטה בבריסל