תעשיית הרכב מתחה בעשורים האחרונים למקסימום את מה שמכונה “הנדסת הסמל” 0 רעיון שבו על בסיס פלטפורמה בסיסית מיוצרות מכוניות שונות, בתצורות שונות ולפעמים גם בגדלים שונים משמעותית של מותגים במיצוב שונה. האתגר ביצירת מגוון דגמים על בסיס זהה הוא לשמור על בידול בינהן, בטח כשמדובר במותגים שונים שכל אחד מהם מתיימר להציג קו עיצובי מיצוב ואמירה משלו. בעידן ההנעה החשמלית הגמישות בייצור של מגוון דגמים על בסיס אותה פלטפורמה היא גדולה אפילו יותר, אבל כך גם הקושי לשמור על ייחוד.
זיקר X שלפניכם ממחיש היטב את המציאות הזו. מדובר בדגם הכניסה של מותג היוקרה מבית ענקית הרכב הסינית ג’ילי, כשהוא מתבסס על פלטפורמה עליה בנויות גם וולוו EX30 וסמארט #1. שלושתם קרוסאוברים קומפקטיים עם מכלולים דומים, מידות דומות ואפילו קהל יעד דומה. שלושתם מנסים להיבדל ולהפגין ייחודיות משלהם.
כמותג, זיקר ממצבת את עצמה בנישה חדשה של “פרימיום טכנולוגי” שזה במילים אחרות ניסיון ליצור מכונית יוקרתית ולגבות עליה מחיר בהתאם מבלי להיכנס להגדרות המקובלות של מותגי היוקרה הותיקים והמסורתיים. הגישה הזו הפתיעה לטובה בזיקר 001 המרשימה, אבל האם זיקר הצליחה ליישם זאת גם ב-X?
מבט ראשון
לפחות מבחינה עיצובית, זיקר X מפגין ייחודיות. זה בא לידי ביטוי בשילוב של קווים זוויתיים, לא תמיד בסדר הגיוני לעין, למשל בפסי ה-LED של תאורת היום, בקווי המותניים וחלונות הצד או בחיבור בין הגג לקורה אחורית. ייחודי? ללא ספק. יפה? זה כבר עניין של טעם, אבל הנועזות הזו היא בדיוק מה שקהל היעד של זיקר מחפש כדי להראות שהוא שונה.
הגישה הזו ממשיכה גם אל תוך תא הנוסעים. מצד אחד תחושת הפרימיום ניכרת הודות לבחירת הצבעים והחומרים. שילוב של מושבים בריפוד דמוי עור, דיפונים רכים מחומר דומה ותקרה מצופה אלקנטרה הוא לא משהו שכיח במכונית שעולה פחות מ-200 אלף שקלים. גימור ברונזה למתגים האופייני למותג נמצאים גם כאן יחד עם כמה גימיקים נחמדים כמו נרתיק משקפיים מאלקנטרה על קורת הגג בצד הנהג, קונסולה המודולארית בין המושבים או מתלה תיקים נשלף שאמור, אבל לא מצליח, לפצות על העובדה שאין תא כפפות.
מצד שני, זיקר בחרה בגישה מינימליסטית מידי. לא רק כיוון המראות ופתחי המיזוג, אפילו הפעלת האורות מתבצעת דרך המסך המרכזי הענק, מה שדורש יותר מידי תשומת לב והסחת דעת לפעולות בסיסיות. המתגים היחידים למעט מתגי תפעול החלונות (בעלי הפעולה הפוכה והמוזרה) הם על גלגל ההגה והם מאפשרים בעיר לשלוט על שינוי התצוגה בלוח המחוונים המינימליסטי גם הוא, עם תפעול בסיסי של המזגן ומערכת השמע. במפתיע, בזיקר התקינו שני מתגים גדולים החבויים מאחורי גלגל ההגה, אך במקום שהם יתפעלו פונקציות שימושיות כמו למשל שינוי רמת הבלימה הרגרנטיבית הם מתפעלים מערכת להשמעת קולות של חתול, סוס או טרקטור מחוץ לרכב כדי למתוח את השכנים. מיותר לחלוטין.
זיקר X מעט גדול יותר מאחיו לפלטפורמה. העיצוב הזוויתי מצליח להסוות את העובדה שעם אורך כולל של 443 ס”מ הוא קצר רק ב-2 ס”מ מ-BYD אטו 3 רב המכר, כשבסיס גלגלים של 275 ס”מ גדול בשיעור דומה. עם זאת, באופן מפתיע, המרחב במושב האחורי ממוצע למדי ותא המטען עם נפח של 362 ליטר לא מרשים במיוחד, כך שה-X פחות מתאים לשמש כרכב העיקרי לשימוש המשפחה.
בנהיגה
כמו אחיו לפלטפורמה, גם זיקר X מוצע בגרסתו הבסיסית בתצורה של מנוע אחורי בהספק של 272 כ”ס. על הנייר זה אמור להספיק כדי להאיץ ל-100 קמ”ש ב-5.6 שניות, בפועל ה-X מרגיש זריז אך מעט משתהה ביציאה מהמקום. רק במצב ספורט ניתן להרגיש שמלוא הסוסים נמצאים באורווה ויש שפע של כוח לבצע כל עקיפה. במפתיע אין תחושה של כוח מתפרץ, אבל עם הורדת כוח טובה לכביש מתקבלת תחושה נינוחה. צריכת החשמל הממוצעת הייתה ביום המבחן הקר הייתה באזור 18.5 קילוואט ל-100 ק”מ, מה שאומר שאפשר לחלץ מסוללת ה-66 קוט”ש טווח נסיעה של כ-350 ק”מ.
ביצועי המנוע יכולים לעורר בנהג כוונות ספורטיביות וכך גם ההיגוי מהיר התגובה, אלא שה-X ממש לא מכוון לשם למרות רמת אחיזה גבוהה ושלדה שמגיבה היטב. ההיגוי מנותק לחלוטין, מה שלא משרה ביטחון בשילוב ההפניה הראשונית המהירה. נוסף לכך, המתלים בזיקר X מכוילים ברכות אך סובלים מיכולת שיכוך לא מספקת, כך שבכבישים מפותלים שלא סלולים היטב ה-X לא מרגיש נינוח. הכיול לא מוכיח את עצמו גם כשמדובר בנוחות הנסיעה. ל-X גיהוץ סביר במהלך הראשוני של המתלה אך לאחר מכן התחושה היא קופצנית מידי, בעיקר מכיוון החלק האחורי. בסופו של דבר “פרימיום” הוא לא רק אבזור ודיפונים נעימים למגע אלא גם מצוינות בתחום הדינאמי, וכאן לאנשי זיקר יש עוד עבודה לעשות.
מערכות הבטיחות האקטיביות תפקדו בצורה טובה יחסית, כשעיקר המחמאות מגיעה למערכת בקרת השיוט האדפטיבית, אבל קצת פחות למערכת תיקון הסטייה מהנתיב. כרגיל אצל הסיניות, ישנן יותר מידי התרעות לנהג שצריך לזכור לנטרל אותן מחדש בכל נסיעה.
ציפיות גבוהות
אחרי שהתרשמנו לטובה מזיקר 001 באנו עם ציפיות גבוהות מזיקר X הצעיר ממנו. עם פלטפורמה עדכנית, שפע מערכות בטיחות, עיצוב ייחודי והשקעה בתא הנוסעים הפוטנציאל של זיקר X גבוה, וניתן לסלוח לו על כך שהוא לא יכול לשמש תחליף מלא לקרוסאובר משפחתי. אלא שיש לו כמה נקודות תורפה משמעותיות והן הנדסת אנוש מתחכמת מידי המקשה על התפעול, כיול מתלים לא מהוקצע המשפיע על הנוחות והיכולת הדינמית וגם טווח הנסיעה לא ממש משכנע.
לצד הצורך בליטוש בכמה נקודות משמעותיות כדי להצדיק את יומרת ה”פרימיום”. עומד דווקא תמחור שהוא די אטרקטיבי נכון לעתה. זיקר X בגרסת הכניסה לא יקר בהרבה מקרוסאוברים חשמליים פופולאריים כמו BYD אטו 3 וג’ילי גיאומטרי. דווקא מולם הוא יכול להציע אלטרנטיבה מעניינת המעניקה תחושה עשירה יותר בתא הנוסעים, בטח עבור אותו קהל יעד שמתלהב מעושר טכנולוגי מדומה, מראה ייחודי ונתוני תאוצה מ-0 ל-100 ופחות מליטוש כולל של החבילה.
זיקר X – תעודת זהות
מנוע: חשמלי אחורי, הספק: 272 כ”ס, מומנט: 35 קג”מ, תמסורת: ישירה, הנעה אחורית, בסיס גלגלים: 275 ס”מ, משקל: 1,855 ק”ג, מ-0 ל-100 קמ”ש: 5.6 שניות, מהירות מרבית: 180 קמ”ש, צריכת אנרגיה ממוצעת (יצרן): 16.3 קילוואט ל-100 ק”מ, מחיר: 185,000 שקלים