בשנים האחרונות טויוטה עוברת מהפך תדמיתי ומהותי. אחרי שנים בהם ייצרו המכוניות שגרתיות, יעילות להחריד ושקופות עיצובית כאשר הם משקיעים בעיקר באמינות וחיסכון בדלק החליטו בטויוטה לשנות כיוון ולהתנער מהתדמית האפרורית. פתאום החלו בחברה בהובלתו של הנשיא אקיו טויודה לדבר במושגים כמו חווית נהיגה, ביצועים ונחשקות.
לא מדובר רק במילים, אלא במעשים. תוך שנים ספורות הקימה טויוטה את חטיבת GR שהוציאה תחתיה כמה דגמים ספורטיביים שלא האמנו שנראה מטויוטה, הסופרה עשתה קאמבק ובספורט המוטורי קטפה טויוטה ניצחונות בקצב בלה-מאן, מרוצי הסיבולות, באליפות ה-WRC ובראלי דקאר. אבל שינוי התפישה לא נשאר רק על המסלול והגיע גם למוצרים הסדרתיים, עם פלטפורמה מודולארית גלובלית (TNGA) וכמה יציאות עיצוביות לא שגרתיות כמו ה-C-HR.
טויוטה C-HR הופיע לראשונה כקונספט בשנת 2014 וכעבור שנתיים הבשיל לדגם סדרתי ששמר על מראה ייחודי של קרוסאובר בעל צללית קופה עם קו חלונות גבוה, ידיות פתיחה מוסלקות לדלתות האחוריות ותא נוסעים שופע אלמנטים זוויתים ובצבעים לא שגרתיים (בחו”ל לפחות). עיצובו של C-HR הצליח להסוות את העובדה שמדובר בקרוסאובר בגודל כמעט משפחתי. אם תרצו, במידה מסוימת הוא הצליח לשחזר ולהתאם את הרוח של ראב 4 המקורי שתפח והשמין במהלך השנים. הדור השני של טויוטה C-HR נחשף בקיץ האחרון ויצאנו לפגוש אותו בהשקה האירופאית באיביזה.
כשהושק ה-C-HR לראשונה היצע הקרוסאוברים של טויוטה היה די דל. כיום כאשר ישנה יאריס קרוס מלמטה וקורולה קרוס משפחתית מלמעלה מרגישים בטויוטה בנוח לתת לו להתמקם במשבצת הייחודית שלו בין שתי קטגוריות הגודל. הדור החדש מתבסס על פלטפורמה מעודכנת של הדור הקודם, שזה אומר שיש שיפורים בחוזק המרכב, תכנון וכיול מחדש למערכות המתלים וההיגוי, מערכות בטיחות אקטיביות עדכניות וכמקובל בוצע שיפור לבידוד הרעשים. ישנה גם גרסת GR Line עם תוספות קוסמטיות וכיול מתלים מעט קשיח יותר. גרסת GR אמיתית? התשובה כרגע היא לא כי ה- C-HR גבוה מידי.
המידות כמעט זהות לאלו של הדור הקודם. בסיס הגלגלים נותר 264 ס”מ, האורך הכללי התקצר ב-3 ס”מ והרוחב צמח בשיעור דומה. השנויים האלו יחד עם קו הכתפיים הגבוה, חלונות הצד הקטנים וקורה C הנטויה לפנים בזווית חדשה מעניקים לדור החדש של טויוטה C-HR מראה דחוס ושרירי יותר. החזית מציגה את המראה העדכני של טויוטה אותו כבר ראינו בפריוס החדשה ובטיוטה קראון, עם חרטום מחודד ויחידות תאורת LED זוויתיות בצורת האות C. אם אתם ממש מתעקשים אפשר למצוא גם דמיון לפרארי פורוסאנגווה. לבסוף C-HR אמנם לא חשמלי, אבל מישר קו עם האופנה המיותרת של ידיות דלתות נשלפות. בסופו של דבר התוצאה מוצלחת, בפרט בצביעה הדו-גוונית שבה הגג וחלקה האחורי של המכונית צבועים בשחור.
נכנסים פנימה ומגלים קוקפיט חדש לגמרי עם קונסולה מרכזית הפונה כלפי הנהג, לא ששיש לנו ציפיה ש- C-HR יהיה סופרה. מעתה ישנו מסך מלא עם תצוגה משתנה כלוח מחוונים, מסך מולטימדיה רוחבי בגודל 12.3 אינץ’ (רק מרמת הגימור האמצעית) עם ממשק מודרני ותאורת אווירה היקפית. האווירה הכללית נעימה הודות למושבים חובקים וגג פנורמי גדול, כשגם איכות החומרים השתדרגה משמעותית, כשברמת גימור GR Line תקבלו עוד כמה מאפיינים ספורטיביים ונגיעות אלקנטרה בדיפוני הדלתות.
מאחור, המצב קצת פחות משכנע. יש מרווח רגלים מספק לשני מבוגרים ומרווח הראש שופר, אבל חלונות הצד הזעירים עדין מעניקים תחושת ישבה בתוך נגמ”ש. בנוסף, החומרים האיכותיים מהקוקפיט לא עברו את סף המושבים הקדמיים ומאחור מסתפקים בפלסטיק פשוט וקשיח. אנשי טויוטה מצהירים ש- C-HR מיועד בעיקר לצעירים או משפחות קטנות שלא זקוקות הרבה לשירותי המושב האחורי, ועדין היינו שמחים לחלל נעים ומושקע כמו מלפנים.
יש חשמל?
בזמן שכולם רצים לכיוון ההנעה החשמלית, טויוטה כידוע עדין מאמינים בהנעה היברידית, כאשר ה-C-HR החדש מוצע בשלוש גרסאות כאלו. הגרסה הראשונה עושה שימוש ביחידה ההיברידית החדשה אותה כבר פגשנו בקורולה ובקורולה קרוס, המשלבת מנוע 1.8 ליטר ומנוע חשמלי בהספק משולב של 140 כ”ס, וזו תהיה גם גרסת ההנעה העיקרית שתשווק בישראל. מעלה תוצע יחידת ההנעה ההיברידית עם מנוע 2.0 ליטר והספק משולב של 197 כ”ס שכבר הוצעה בכמה וכמה דגמי טויוטה, ותגיע לראשונה לישראל ב-C-HR החדש. יחידת הנעה זו מוצעת גם בתצורה של הנעה כפולה עם מנוע חשמלי נוסף להנעת הגלגלים האחוריים והספק משולב זהה. גרסה זו יחד עם הגרסה ההיברידית הנטענת המעניקה טווח נסיעה חשמלי של 66 ק”מ לא יגיעו לישראל.
מהיכרות בפעמים קודמות, גם הפעם יחידת ההנעה ההיברידית עושה את המוטל עליה ביעילות, עם אותו אופי מוכר שבו כל דרישה למעט כוח מעלה את הסל”ד ורעש המנוע. בגרסת ה-1.8 טויוטה C-HR נעים למדי בנסיעה נינוחה ובשיוט, וניכר שפעולת יחידת הכוח נעימה יותר מבעבר ובידוד הרעשים שופר. גרסת ה-2.0 מציגה אופי פעולה דומה, אך היא כבר משדרת תחושה יותר זריזה ונמרצת שתואמת את האופי שמנסים בטויוטה להדגיש שיש למכונית.
ל- C-HR לא הייתה בעיה לתקל את כבישי איביזה המפותלים והרטובים. ההיגוי סיפק רמת דיוק טובה עם משקל לא רע, כשהשלדה סיפקה תחושה מהודקת ולא התרגשה מעומס בפניות, תוצאה של כיול מתלים על הצד הקשיח. בהתאם לכך, יכולת הספיגה של המתלים הייתה לא רעה כל עוד לא נתקלים בשיבושים עמוקים או פסי האטה גבוהים במיוחד.
נשאר מעודכן
הדור החדש של טויוטה C-HR ממשיך להציע שילוב בין לוק אופנתי, יחידת הנעה יעילה וחסכונית ורמת ביצוע טובה מההיבטים הדינאמיים, כאשר מפרט הבטיחות השתדרג וכך גם האווירה בתא הנוסעים, לפחות כל עוד אתם לא יושבים מאחור. עם תג מחיר משוער של כ-170 אלף שקלים טויוטה C-HR עולה כמעט כמו קורולה קרוס, אבל מציע מראה וגישה יותר צעירה למי שלא מחפש עוד קרוסאובר משפחתי פרקטי או חשמלי סיני גנרי, ויש לא מעט אנשים שמחפשים את המתכון הזה.
טויוטה C-HR – תעודת זהות
מנוע: 1,798 סמ”ק, בנזין היברידי, הספק משולב: 140 כ”ס, מומנט: 14.5 + 18.9 קג”מ, תמסורת: אוטומטית רציפה, הנעה קדמית, בסיס גלגלים: 264 ס”מ, מ-0 ל-100 קמ”ש: 9.9 שניות, מהירות מרבית: 170 קמ”ש, צריכת דלק ממוצעת (יצרן): 21.7 ק”מ לליטר, מחיר משוער: 170 אלף שקלים