כשהחלה אופנת רכבי הפנאי לצבור תאוצה בתחילת שנות ה-2000, ב.מ.וו הייתה מיצרניות היוקרה הראשונות לזהות את המגמה ולהציע גם רכב פנאי קומפקטי יוקרתי שמתומחר באופן נגיש יחסית. ה-X3 נולד כאח קטן, עממי וצעיר יותר באופיו ל-X5 כשבסיס היה סדרה 3 הפופולארית. אלא מי שנולד כדגם משלים, שנועד לספק אלטרנטיבת פנאי שימושית ללקוחות הדגם הנמכר ביותר של ב.מ.וו, הצליח להתעלות ברבות הימים על המכונית עליה התבסס.
אחרי שנים ארוכות, החליף X3 את סדרה 3 כדגם הנמכר ביותר של ב.מ.וו, ויש לכך משמעות גדולה. שלא תטעו, סדרה 3 היא עדין אמת המידה בקטגוריה שלה ורבת מכר עולמית, אבל קצת פחות. תוצאה של טעם הקהל המשתנה. בהתאם לכך אם, בדור הראשון ניסו ב.מ.וו בדרכם הגרמנית הרצינית ליצור משהו קצת צעיר ושונה, בדור הרביעי שהוצג בשנה שעברה התקבעה הגישה השמרנית. כשמדובר בדגם הנמכר ביותר אין מקום להמר או להיות נועז יותר מידי. וכידוע ב.מ.וו עשתה כמה מהליכים נועזים ושנויים במחלוקת בשנים האחרונות. בעיקר עיצובית.
את התעוזה שומרת ב.מ.וו לדגמי ה-Neu Klasse החשמליים והעתידים. במקרה של ה-X3 המטרה היא להשביח את המוכר עם יישור קו טכנולוגי. צעד הגיוני בהתחשב בכך ש-X3 היה אמת מידה בז’אנר שלו גם בגיל מאוחר. אז אנשי ב.מ.וו לקחו את הבסיס המוכר, פלטפורמת CLAR המשובחת וטיפלו בה היכן שצריך. מבלי להפתיע את הלקוחות הנאמנים.
מבט עדכני
עיצובית זה אומר שב.מ.וו X3 החדש שומר על הקווים המוכרים של הדור היוצא, עם כמה אלמנטים עדכנים מדגמי הדור האחרון של הבאוורים כמו קו החלונות המודגש על ידי גימור כרום המטפס מעלה ויוצר הפרדה מהקורה האחורית העבה או יחידות התאורה הצרות מאחור. אי אפשר לפספס את הכליות הגדולות בחזית, אך הפעם למרות גודלן הן משתלבות היטב עם החיצונים הזוויתיים בפגוש ובמכסה המנוע המוגבה. רק חבל שבב.מ.וו לא התאפקו והוסיפו לשבכה תאורת לד מיותרת ומצועצעת. היינו גם מוותרים על הספויילר האחורי הגדול התוחם גם את צידי השמשה האחורית שכנראה תורם לאווירודנמיות, אך מעניק מראה כבד לחלקה האחורי של המכונית. התחושה כללית שה-X3 החדש תפוח ונפוח יותר, למרות שהשוני במידות ביחס לדור הקודם מסתכם במספר ס”מ בלבד לכאן או לאן (תוספת של 5 ס”מ לאורך ו-3 ס”מ לרוחב ליתר דיוק).
הקוקפיט של ה-X3 מציג מודרניזם מובהק. הפאנל הקעור המשלב את מסך לוח המחוונים ומסך המולטימדיה הוא קריצה לתפישה התכנונית של ב.מ.וו שפונה לנהג. פתחי המיזוג נסתרים, הפאנל הקדמי חף ממתגים למעט משטח מגע צר לכמה פונקציות חיוניות, כאשר תאורת האווירה אינה מוסווה, אלא משמשת חלק בולט מהגימור של תא הנוסעים בקונסולה המרכזית ובדלתות. זה נראה מרשים במבט ראשון, נאה במבט שני, אבל לאורך זמן ובעיקר בלילה מעייף את העין.
התפעול של רוב הפונקציות נעשה באמצעות המסך המרכזי, עם ריבוי של “אפליקציות” מעמיס, אך לפחות ניתן ליצור קיצורים למה שאתם זקוקים לו באמת. ניתן גם לתפעל את הממשק באמצעות חוגה בין מושבים עם מתגי קיצור הפזורים סביבה, וזה כבר יותר יעיל ובטיחותי. התחושה המודרנית והנקיה מגובה ברמת הרכבה גבוהה וחומרים איכותיים ברובם, אם כי דיפוני הדלתות ומתגי החלונות פחות הולמים את המעמד. וכאמור ה-X3 כבר לא אלטרנטיבה למוגבלי תקציב בהיררכיה של הבאוורים.
עבודת ליטוש
יחידת ההנעה ההיברידית של ב.מ.וו X3 מתבססת על זו הקודמת, אך עם מספר שינויים מהותיים. מנוע הבנזין נותר 2.0 ליטר מוגדש וההספק המשולב דומה, אך בדור החדש צמוד לו מנוע חשמלי חזק משמעותית עם 184 כ”ס במקום 109 כ”ס. זה אומר שהמצב החשמלי המלא הופך את ה-X3 ליותר שימושי בתנאי היום-יום, עם יציאה החלטית מהמקום ותאוצות ביניים יעילות בטווחי המהירות האפשריים. סוללה גדולה משמעותית בקיבולת נטו של 19.7 קוט”ש אמורה לספק על הנייר טווח של 87 ק”מ. בפועל ניתן לחלץ קצת פחות מ-80 ק”מ.
שיפור משמעותי יותר מורגש בעלות יחידת ההנעה במצב ההיברידי. ישנו יותר מומנט זמין בזכות המנוע החשמלי החזק, וניהול האנרגיה מאפשר לשמר מספיק אנרגיה בסוללה למקרה שנדרשות עקיפות החלטיות, עם תגבורת כוח לזמן קצוב במצב בוסט. רק נהיגה ממש אינטנסיבית ממושכת תצליח לכלות את האנרגיה החשמלית, ותותיר אתכם עם מנוע הבנזין בלבד שקצת קטן על ה-X3. למרות השיפור ביעילות הפעולה של המערכת, צריכת הדלק במצב ההיברידי הסתכמה בכ-12 ק”מ לליטר שזה בסדר, אבל רחוק מהנתונים של דגמים היברידים-נטענים שמגיעים מסין.
כדרכה של ב.מ.וו, אפילו כשמדובר ברכב פנאי משפחתי ומגודל היכולת הדינאמית זוכה להתייחסות רצינית מטעם המהנדסים. ה-X3 החדש לא חורג מכך, בטח כשהוא מתבסס על פלטפורמה מוצלחת שהושבחה. גרסת הפלאג אין של ב.מ.וו X3 שוקלת יותר מ-2.1 טון, וזה אתגר לא קל, תרתי משמע, להתמודד איתו. בטח בהתחשב בעובדה שרכב המבחן הגיע עם מתלים סטנדרטים ולא מתלים אדפטיביים כמתבקש ברמת המחיר הזו. אגב, מתלים ספורטיביים משודרגים ניתן לקבל בארץ בגרסת ה-M50 החזקה. הפלאג-אין מסתפקת רק בקוסמטיקה של חבילת ה-M.
למרות זאת המתלים מתפקדים באופן מרשים, כשהם מספקים יכולת ריסון מעולה גם בניסיונות לאתגר בהעברות משקל. יחד עם היגוי בעלת משקל טוב ומדייק למדי, אם כי לא מהיר במיוחד, הנהג מקבל שפע ביטחון למקרה שמתחשק לו למהר והוא שכח שהוא לא מתגלגל ב-Z4. את הריסון המוצלח הזה משיג ה-X3 בזכות כיול קשיח יחסית. בשילוב של חישוקי 20 אינץ’ עם צמיגים בחתך נמוך המחיר הוא ביכולת השיכוך במהירויות נמוכות ועל פני מפגעים קטנים.
התקדמות מדודה
הדור החדש של ב.מ.וו X3 הוא עוד אחד מהדגמים שבכדי לא לפגוע בהצלחתם הגדולה, עוברים אבולוציה מדודה. ואכן, בדור החדש זוכה ב.מ.וו X3 לחיזוקים בנקודות של עיצוב, ממשק התפעול, תא הנוסעים והטכנולוגיה שהופכים אותו למוצר עדכני כנדרש.
אפשר לאהוב או לא את הכיוון בו הולכת ב.מ.וו בשנים האחרונות מבחינת העיצוב וההגשה. אבל אי אפשר שלא להעריך את העובדה שלצד זאת, היא ממשיכה לטפח את התכונות שהפכו לחלק בלתי נפרד מה-DNA שלה ובעיקר את השילוב בין יחידות הנעה מתקדמות ויעילות עם יכולות דינמיות מלוטשות. את אלו מצליח גם הדור החדש של ה-X3 לספק יחד את התדמית המתבקשת עבור מי שיכול להרשות לעצמו לשלם יותר מחצי מיליון שקלים.
ב.מ.וו X3 פלאג-אין– תעודת זהות
מנוע: 1,998 סמ”ק, טורבו-בנזין. היברידי-נטען, הספק משולב: 299 כ”ס, מומנט משולב: 45.9 כ”ס, תמסורת: אוטומטית, 8 הילוכים. הנעה כפולה, בסיס גלגלים: 286.5 ס”מ, משקל: 2,140 ק”ג, מ-0 ל-100 קמ”ש: 6.2 שניות, מהירות מרבית: 215 קמ”ש ,צריכת דלק ממוצעת (מבחן): 12 ק”מ לליטר, מחיר: 580 אלף שקלים