הריאיון הזה, מגיע בדיוק בזמן. בטח אם אתה, כמו כותב שורות אלו, אוהב מכוניות ונהיגה. זו שיחה (בלעדית) עם איש אחד וזו אחת שכוללת בתוכה המון נושאים שקרובים לליבנו.
מארק ראשברוק עומד בראש חטיבת “פורד פרפורמנס” וזה מציב אותו בלב העשייה הקשורה לעולם הביצועים. הוא נמצא עם האצבע על הדופק, יודע מה קורה על המסלולים ועל הכבישים ברחבי העולם, ומוכן להגיב. מצד אחד מוביל הסתערות על פסגות הספורט המוטורי, מצד שני דוחף גרסאות קצה לכביש הציבורי.
כביש ושטח, החטיבה שבראשותו חתומה על הרבה דגמים מלהיבים וגם הצלחות בספורט המוטורי. מבין השורות ניתן גם להבין את תמונת המצב כפי שרואה אותה פורד. הבנזין כאן ובועט, החשמל בינתיים דופק בדלת. אז הנה השיחה שלנו איתו, בגדול, על הנושאים שמעניינים אותנו ואותך.
דקאר 2024: מסתערים על הראלי רייד הנחשב והמפרך מכולם
“אלו חדשות מאד מרגשות. עם הריינג’ר. לקראת המרוץ בשנת 2024 אנחנו נכנסים לשותפות עם M-Sport ו-NWM. אנו נשתתף במרוץ הזה במטרה ללמוד ולסיים את המרוץ. במקביל אנחנו מתכננים טנדר T1+ חדש שיבנה בתחילת שנת 2024 לאחר סיום הדקאר. אנחנו נבחן אותו במהלך שנת 2024 ונתחרה איתו בינואר 2025 במטרה לנצח את מרוץ הדקאר של 2025. את שנת 2024 אנחנו מקדישים ללמידת הרכב, הלוגיסטיקה, מה דרוש על מנת לתחרות, וב-2025 המטרה שהצבנו היא להשתתף על מנת לנצח. אנו מצפים לקחת חלק במרוץ הנפלא הזה. המנוע לשנת 2024 הוא מנוע אקובוסט בנפח 3.5 ליטר. אנחנו שוקלים אופציות אחרות עבור שנת 2025, אך בכל מקרה יהיה מדובר במנועי בנזין”.

לה מאן: זכייה מחודשת מספיקה בינתיים
“עבורנו, אנחנו חושבים שהתכניות שציינתי מעלה טובות עבורנו. כשהשתתפנו עם הפורד GT והתחרנו בשנים 2016 – 2019, עבורנו, זה היה המשך ישיר למרוץ בו זכינו בשנת 1966, שהיה משהו עצום. הזכיה מחדש בשנת 2016 במרוצי הלה-מאן, חמישים שנה לאחר מכן, היתה מצויינת. כעת, עם ההסבות ל-GT3 אנחנו יכולים להסב את מוסטאנג ולייצר אותה כמכונית הומולוגציה ל-GT3 ויהיה אפשר להתחרות איתה כפי שהיא בשלל מרוצים כולל הלה-מאן. כמו כן, אפשר להתחרות עם המכוניות האלו בכל מיני קטגוריות בעולם כמו מרוץ 24 השעות של הנורבורגרינג. זה משרת אותנו באופן טוב. לא רק שמדובר במכונית הספורט קופה הנמכרת ביותר, אפשר כעת להתחרות איתה בשלל מרוצים.”

פורמולה 1: אחד מעמודי התווך
“אנחנו נכנסים לספורט המוטורי באופן הרבה יותר רציני מבעבר. אנו עושים זאת על מנת ללמוד ולהביא את הידע, התהליכים והחלקים, לייצור המכוניות הסדרתיות שלנו וגם לטובת שיווק וחיזוק המותג מול הלקוחות. יש לנו ארבעה עמודי תווך המרכיבים את אסטרטגיית הספורט המוטורי שלנו”.
“עמוד התווך הראשון סובב סביב הדור השביעי של המוסטאנג. הדור הזה מונע באמצעות מנוע בנזין, והוא למעשה מכונית הקופה הספורטיבית הנמכרת ביותר בעולם, שאנחנו מתחרים איתה בשלל מרוצים ברחבי העולם. דוגמאות לכך הן ה-Australian Supercar, הנאסקאר, מוסטאנג GT4, מוסטאנג GT4”.

“עמוד התווך השני הוא מרוצי שטח: הברונקו באחה והברונקו DR שבנוי למרוצים. לריינג’רים יש לנו את הראפטור, את הבאחה, את ה- T1+, את המרוצים מרוצים באוסטרליה, בדקאר, WRC ועוד”.
“עמוד התווך השלישי הוא ההנעה החשמלית. בכל התחום של הרכבים בעלי ההנעה החשמלית המלאה אנחנו לא מרגישים שהמרוצים החשמליים שנערכים כיום נכונים עבורנו, אבל בנינו מספר רכבים ספורטיביים חשמליים בהם אנחנו עושים דברים ללא תקנות מחמירות או מגבלות בנוגע לסוללות, לתכנה ולמנועים. זה מצויין כי זה מאפשר לנו ללמוד המון”.
“עמוד התווך הרביעי הוא הפורמולה 1 כמובן. זה השיא של הספורט המוטורי העולמי, ועבורנו, כחברה, לחזור לפורמולה 1 ולהיות שותפים של רדבול רייסינג ולהתחרות בשנת 2026 זו משימה ענקית. כחלק מההכנות אנחנו כבר עמוק בפנים בשותפות עם רדבול ומפתחים כעת את יחידת ההנעה, שכ-50 אחוז מההספק שלה יגיע ממנוע חשמלי. אנחנו מביאים המון נסיון ויכולת לשותפות עם רדבול.”

חובבי נהיגה: בין בנזין לחשמל
“תן לי לשתף אותך במבט האישי שלי, כחובב רכב, חובב ספורט מוטורי וחובב נהיגה. עבורי, נהיגה זה לא רק על מנת להגיע מנקודה A לנקודה B, והרבה פעמים אני נוהג המון בחופשות שלי בכבישי נהיגה במשך מספר ימים עם קבוצת חברים. אני גם מאד אוהב את מנועי הבעירה הפנימית: את הצלילים, את התחושה, את הריח וכו'”.
“יחד עם זאת, יש לי בבית גם מוסטאנג מאך E חשמלית. החשמל משנה את חווית הנהיגה, והביצועים פשוט משכרים, התאוצה מדהימה והיא נעשית ללא העברת הילוכים. אני מעריך את זה ואוהב את זה. אם הייתי צריך לבחור אחד על פני השני? בינתיים אנחנו יכולים ליהנות משני העולמות. עד מתי? תלוי ברגולציה. מבחינת חטיבת הביצועים של פורד – אנחנו צריכים למצוא את האיזון ואת הדרך הנכונה. כל הרכבים שלנו צריכים “להרוויח” את התג שהם עונדים מבחינת הביצועים והיכולות שלהם. במקביל אנחנו עובדים על ה-DNA הנדרש כדי להיות חלק מחטיבת הביצועים של פורד, גם בעידן החשמלי.”
ערכי ליבה: הדגמים שמובילים את המותג
“בכביש עבורי, השלבי GT500 הוא הרכב הטוב ביותר למסלול שיש לנו. מעבר למנוע החזק, לכיול של המתלים, לאלקטרוניקה ולחוויית הנהיגה, ניתן לנסוע איתה בתור מכונית יום יומית וגם כמכונית מסלול”.
“לשטח, שזה מה שבאמת מבדל את החטיבה שלנו, זה יהיה הראפטור F150 המקורי. הסיבה לכך היא שיש סביבו את ההילה של הראפטור המקורי. זה שינה את כללי המשחק כשההחלטה הזו, לייצר ראפטור, התקבלה. כיום יש לנו ליין שלם של ראפטורים בזכות אותה החלטה”.

איפה גבול: אלו שנחשבות ואלו שפחות
“אנחנו צריכים למתוח את הקו איפשהו בנוגע למה נחשב פורד פרפורמנס ומה לא. גרסאות ה-ST הן גרסאות הכניסה ל-DNA של פורד פרפורמנס, וזה משהו שחייב להיות. גם בגרסאות ה-ST שלנו יש הבדלים בין הדגמים השונים. אתם תראו בהמשך את ההבדלים אבל הם יהיו עדיין בטווח מסויים שהוא מוגדר כסף הכניסה לעולם הביצועים של פורד.”
על המשקל: מתמודדים עם מציאות חדשה
“משקל נמוך הוא חשוב, אבל גם המיקום של המשקל חשוב. אנחנו דואגים שמרכז הכובד יהיה נמוך ככל הניתן וימוקם במרכז המכונית. המוסטאנג מאך E 1400 מדגימה את זה. זה התחיל כמכונית מוסטאנג מאך E סדרתית, והתקנו בה 3 מנועים מלפנים ו4 מנועים מאחור שמפיקים יחד 1400 כ”ס. את הסוללה התקנו בתחתית המכונית. למכונית הזו יש ארבעה מושבים על מנת שנוכל לקחת לקוחות, כתבי רכב או מנהלים שיוכלו לראות כיצד הסוללה הכבדה אינה משפיעה לרעה על הביצועים וההתנהגות. זו היתה הצלחה ענקית עבורנו. כל הפלטפורמות העתידיות שלנו יהיו חשמליות ייעודיות והשיקולים של התנהגות הכביש יילקחו בחשבון במהלך תהליכי התכנון והאופטימיזציה.”