לפני כעשור וחצי עם כניסתן של מערכות הבטיחות האקטיביות באופן המוני לתעשיית הרכב, החל מרוץ מהיר אל השגת היעד של נהיגה אוטונומית מלאה. מערכות הבטיחות האקטיביות השתכללו מהר מאד, חברות היי טק וטכנולוגיה הצטרפו למרוץ הפיתוח ויחד עם יצרניות הרכב יצאו בהצהרות בהן כבר באמצע העשור יוכלו להציע מכוניות בעלות יכולת נהיגה עצמאית לחלוטין.
בעיות טכנולוגיות ורגולטוריות שהתגלו מהר מאד די דחו את תאירך היעד, ואנחנו לא צפויים לראות מכוניות אוטונומיות ביצור סדרתי לפחות בעשור הקרוב. בינתיים ההתקדמות הטכנולוגית מאפשרת ליצרניות הרכב להציעה כיום מערכות שמירה עצמאית על נתיב ומהירות במה שמעניק יכולת “חצי אוטונומית” לרכב בהשגחה נדרשת לנהג, כאשר חלק מהיצרניות מתיימרות להציע יכולות מתקדמות יותר שנחסמות עקב בעיות רגולטוריות ומותרות לשימוש רק בכבישים ספורים. אבל האם באמת ניתן לסמוך על המערכות הקיימות שזקוקות להשגחה מתמדת של הנהג?
לפי בדיקה שעשה ארגון הבטיחות של חברות הביטוח בארה”ב (IIHS) ל-14 מערכות נהיגה חצי אוטונומית של יצרניות שונות התשובה היא פשוט לא. אף אחת מהמערכות לא זכתה לציון כולל “טוב” ורק מערכת אחת שהותקנה בלקסוס LS זכתה לציון “ממוצע”. מערכת הסופר קרוז של ג’נרל מוטורס שנבדקה ב-GMC סיירה ומערכת ה-ProPILOT שנבדקה בניסאן ארייה זכו לציון “סביר”, כאשר המערכות החצי אוטונומיות של פורד, ג’נסיס, וולוו, מרצדס, ב.מ.וו ומעל כולן טסלה זכו לציון כללי “עלוב”. זה המקום לציין ששתי מערכות פחות מתקדמות של לקסוס וניסאן נבדקו גם הן וזכו לציון “עלוב”.
הבדיקה של IIHS בחנה פרמטרים מעבר ליכולת של כל מערכת לבצע את פעולות הנהיגה העצמאית של שמירה ועקיבה אחרי הנתיב והמהירות הנקבעת. כיוון שבסופו של דבר מערכות אלו זקוקות עדין להשגחה ותשומת לב של הנהג נתנו ב-IIHS דגש גם על יכולות הניטור על הסטת המבט ותשומת הלב של הנהג מהכביש ומההגה, יחד עם הפעולות המתבצעות כדי להתריע לנהג על היעדר תשומת הלב ופעולות חירום שמבצעת המכונית במקרה והנהג מתעלם או אינו מגיב להתרעות.
בכל הקשור לתפקוד העצמאי של מערכות הנהיגה החצי אוטונומית, רוב המערכות השונות של היצרנים השיגו ציונים טובים למדי בכל הקשור לתפקודי בקרת השיוט האדפטיבית ותיקוני ההיגוי העצמאיים – למעט אלו של טסלה שזכו לציון גרוע. הכישלון הגדול של רוב המערכות הוא בניטור תשומת הלב של הנהג וההתרעות הנדרשות לכך. רק המערכות של לקסוס, פורד וג’נרל מוטורס ידוע לספק התרעה ראויה לתשומת הלב של הנהג, בזמן שאף אחת מהמערכות לא זכתה לציון טוב בניטור פעולות הנהג. אנשי ה-IIHS מותחים גם ביקורת על יצרניות הרכב המעניקות למערכות הללו שמות מטעים המרמזים על יכולת נהיגה עצמאית (למשל אוטופיילוט של טסלה) למרות שהן רחוקות מלהציע יכולת שכזו במציאות, שעדין הנהג נדרש לתשומת לב מלאה.
במילים אחרות, מערכות הנהיגה החצי אוטונומית מסוגלות לתפקד לא רע כל עוד הן בהשגחה מלאה של הנהג, אך הן לא מסוגלות לזהות ולפעול כראוי ובזמן כאשר מבט הנהג לא מופנה אל הכביש והידיים לא אוחזות בהגה – מה שפוגע ברמת התפקוד של המערכות. דיוויד הארקי נשיא ה-IIHS סיכם את הבדיקה “יש נהגים שמרגישים שאוטומציה חלקית מקילה בנהיגה ארוכה, אך יש מעט הוכחות שהיא הופכת את הנהיגה לבטוחה יותר”.