אחרי עיכוב בעקבות המצב הביטחוני, הושקה בתחילת החודש הפעילות של יצרנית הרכב XPENG בישראל. כמו לא מעט יצרניות רכב סיניות בעידן החשמלי, אקספנג קמה רק לפני עשור כמיזם טכנולוגי משותף של כמה בכירים סיניים שהגיעו מתעשיית הרכב והאלקטרוניקה במדינת הענק. אקספנג החלה לייצר מכוניות בסין בשנת 2018, אך במקביל הקימה מרכזי פיתוח בארה”ב ובאירופה ומיהרה להיכנס לשווקי המערב כשהיא מנסה למתג את עצמה כסוג של טסלה עם אופי יוקרתי.
בישראל החלה הפעילות של אקספנג עם שני דגמים החולקים יחד את הפלטפורמה החשמלית החדשה של החברה המשמשת את דור המוצרים העדכני שלה: P7 שהוא דגם סדאן המנסה להתחרות גם הוא בטסלה מודל 3 ומציע גימיק בדמות דלתות מספריים אופציונליות. לצידו עומד באולם התצוגה G9 שהוא רכב פנאי גדול שדי נמצא בקטגוריה משלו מבחינת המיצוב. מצד אחד, עם אורך של 489 ס”מ ובסיס גלגלים של שלושה מטרים הוא גדול משמעותית מטסלה מודל Y ודגמי הקרוסאובר החשמליים שנמכרים בטווח המחיר של גרסת ההנעה האחורית דלו שמתחיל בכרבע מיליון שקלים, ולמרות זאת לא מציע שורת מושבים שלישית כמו ב-BYD טאנג.
מצד שני, הוא מקביל בגודלו לדגמי יוקרה כמו אאודי Q8 איטרון וב.מ.וו iX שיקרים ממנו כמעט פי 2 כשהוא מאובזר לא פחות ואפילו יותר מהם. נדמה דווקא שהמתחרים העיקריים של G9 מגיעים דווקא מבית, מול וויה פריי והונגצ’י שנמצאים בטריטוריות המחיר של 400 אלף שקלים פלוס מינוס ומייצגים כל אחד בדרכו את הפרשנות הסינית למותג יוקרה.
עניין של גישה
גודלו של אקספנג G9 מקנה לו נוכחות, אם כי העיצוב לא יוצא דופן ואפילו גנרי למדי. פס לד רוחבי מלפנים, פס לד רוחבי מאחור וקווים גוף קובייתיים יחסית המקנים לוק של SUV. מכסה מנוע “צף” ופינות מעוגלות תורמים את שלהם למראה מעודן יותר, ועדין, למרות הנוכחות הפיזית אין כאן יחודיות מסובבת ראשים. תא הנוסעים כבר משדר על גל אחר ומעניק תחושה של עושר טכנולוגי, עם מסך ללוח המחוונים, מסך 15 אינץ’ לתפעול המולטימדיה ומערכות הרכב השונות ומסך נוסף בגודל דומה מול הנוסע לתפעול אישי של פונקציות מידע ובידור הנסתר מזווית הראיה של הנהג.
הניסיון להיות “כמו טסלה” בא לידי ביטוי גם בתכנון נטול מתגים לחלוטין למעט מספר כאלו על גלגל ההגה בעלי תפקוד משתנה ומתגי החלונות בדלתות. המינימליזם הזה תורם למראה נקי, אבל גורר איתו מספר גימיקים שעדיף שהיו נשארים אצל טסלה כמו כיוון המראות, ההגה ופתחי המיזוג הנסתרים. גם תפעול בקרת השיוט דרך בורר ההילוכים שמאחורי ההגה הוא תמוה, כשפונקציות בסיסיות כמו איפוס מד המרחק קבורות אי שם בין מגוון התפריטים והאופציות במסך התפעול הראשי. מצד שני, למרות עומס האופציות, ממשק המוליטימדיה די אינטואיטיבי ואפשרות שליטה על המיזוג מגלגל ההגה היא אופציה מבורכת.
אם שמים בצד את תחכום היתר בהנדסת האנוש נשארים עם תא נוסעים שעשוי היטב, עם איכות חומרים מרשימה. מרחב הפנים נדיב מלפנים ומאחור בכל ממד, כאשר רק הקונסולה המרכזית המוגבהת מידי יכולה להפריע לברכי נהגים גבוהים. תחושת העושר מגיעה גם לרשימת האבזור הארוכה שכוללת פריטים מקובלים כמו מושבים חשמליים עם חימום ואוורור, מצלמות 360 מעלות וגג שמש פנורמי לצד כמה פריטים שלא תמצאו גם במכוניות שעולות כפול מה-G9 כמו למשל סגירת ואקום לדלתות מערכת שמע עם 18 רמקולים בתא הנוסעים + שני רמקולים חיצוניים עיסוי במושבים וכיוון תמיכת רגלים חשמלי הקדמיים והאחוריים (כחלק מחבילת דיימונד X בתוספת של 30 אלף שקלים).
אקספנג G9 מוצע בישראל בשלוש תצורת הנעה. לשתיים הראשונות הנעה אחורית ומנוע אחורי בהספק של 313 כ”ס. אנחנו נהגנו בגרסת הפרפורמנס הבכירה שלה גם מנוע חשמלי קדמי והספק משולב של 551 כ”ס, אשר מגיע עם הסוללה בעלת קיבולת נדיבה של 98 קוט”ש. למרות משקל של 2.5 טון כולל נהג G9 מאיץ נהדר בכל תנאי הדרך, בפרט במצב ספורט המעניק את מלוא עוצמת המנועים. הנתונים הרשמים מדברים על 3.9 שניות בזינוק ל-100 כשהתחושה בפועל לא מרגישה רחוקה משם. מה שמרשים לא פחות הוא אופן העברת הכוח החלק לכביש, לו תורמים בין היתר צמיגי מישליין פיילוט ספורט ברוחב 255 בכל פינה שהיו שמורים עד לפני מספר שנים למכוניות על.
אותם צמיגים אחראים גם לרמת האחיזה הגבוהה שמפגין ה-G9. גרסת הפרפורמנס מצוידת במתלי אוויר אדפטיביים שכיולם משתנה בהתאם למצב הנהיגה. פעולת המתלים טובה ומאוזנת ברוב תנאי הדרך, אך כאשר מנסים לייצר הרבה כוחות G המשקל הגבוה עושה את שלו, זוויות הגלגול מורגשות וניכר שהאקספנג פחות מרגיש בנוח בשינויי כיוון מהירים, אם כי הוא לא ממתרגש ומפגין יציבות כיוונית גבוהה. ההיגוי לעומת מנותק לחלוטין וקל מידי גם במצב ספורט. נוחות הנסיעה מציעה גם היא פשרה טובה ברמת השיכוך ברוב תנאי הדרך, כאשר הצמיגים בחתך הנמוך גובים מחיר על שיבושים קטנים במהירויות נמוכות. ל-G9 יש גם מצב שטח המגביה את המרכב ב-5 ס”מ, אך רמת השיכוך של המתלים במצב זה נפגעת משמעותית.
ומה לגבי טווח? למרות רמת הביצועים הגבוהה, אקספנג G9 הפגין יעילות אנרגטית טובה, גם בזכות מקדם גרר נמוך יחסית לרכבים מסוגו (0.27). הטווח הרשמי עומד על 520 ק”מ. בפועל, גם בזכות שימוש במצב “דוושה אחת” העובד ביעילות, ניתן להשיג טווח ריאלי של כ-450 ק”מ ללא מאמץ מיוחד.
הכל כלול?
בסופו של דבר אקספנג G9 מציע חבילה מעניינת גם בשוק גדוש למדי. שהוא מציע תא נוסעים מרווח ומאובזר ברמה שתואמת מותגי יוקרה, ביצועים מרשימים ויכולות דינמיות מספקות בהחלט. טווח נסיעה נאה ויכולת טעינה מהירה של 300 קילוואט מוסיפים למעטפת השימושיות.
365 אלף שקלים הם לא מעט כסף, אבל למי שאין בעיה לשלם סכום עבור מותג סיני צעיר שכזה יגלה שלאקספנג G9 יש מכלול תכונות ואבזור עדיפות כמעט על כל דגם חשמלי שנמכר בטווח המחיר שלו כרגע.
אקספנג G9 פרפורמנס – תעודת זהות
מנוע: מנוע חשמלי קידמי + אחורי, הספק משולב: 551 כ”ס, מומנט משולב: 73 קג”מ, תמסורת: ישירה, הנעה כפולה, בסיס גלגלים: 300 ס”מ, משקל: 2,415 ק”ג, מ-0 ל-100 קמ”ש: 3.9 שניות, מהירות מרבית: 200 קמ”ש, צריכת אנרגיה ממוצעת (יצרן): 21.3 קילוואט ל-100 ק”מ, מחיר: 365,000 שקלים