במשך יותר מ-15 שנים, Q5 הוא אחד מהדגמים המבוקשים ביותר של מותג היוקרה הגרמני, כשהוא ממוצב בין רכבי הפנאי הקומפקטיים לבין רכבי הפנאי הגדולים של המותג. הדור הראשון של אאודי Q5 שהוצג בשנת 2008 זכה להצלחה מסחררת ביחס למותג יוקרה עם מכירות של כ-1.6 מיליון יחידות. הדור השני שיצא לדרך בשנת 2016 שמר על מעמדו עם 1.1 מיליון מכוניות שנמכרו יחד עם חיזוק שקיבל בשנת 2021 עם השקת של גרסת הספורטבק המסוגננת, שהביאה את ה-Q5 להיות הדגם הנמכר ביותר של אאודי.
את ההצלחה הזו אמור להמשיך הדור השלישי שהוצג כעת רשמית אחרי שנחשף בקיץ האחרון כשהוא מבוסס על פלטפורמה חדשה לחלוטין בשם PPC. בדור זה אאודי Q5 מציג עדכונים בעיצוב, בטכנולוגיה ובביצועים כשכמעט כל פרמטר ותחום זכו לעדכון ושינוי. הפעם הושקו במקביל גם גרסת ה-SUV וגם הספורטבק, כשההבדלים ביניהן מסתכמים בעיקר בעיצוב החלק האחורי. אנקדוטה מעניינת היא שבאירופה יש העדפה לגרסת הספורטבק, בעוד שבצפון אמריקה הלקוחות מעדיפים את גרסת ה-SUV המסורתית.
הדור השלישי של אאודי Q5 גדל מעט במידותיו. הוא בעל אורך של 472 ס”מ, רוחב של 190 ס”מ וגובה של 165 ס”מ. גידול קל זה במידות תורם גם לנוכחות וגם לשיפור במרחב הפנימי. חישוקי הגלגלים זכו לעיצובים חדשים, וגודלם נע בין 18 ל-21 אינץ’ תלוי בגרסה ורמת הגימור, בהתאם לטעמו של הלקוח ובעומק כיסו כמובן.
התרשמות ראשונית
במבט ראשון אאודי Q5 החדש שומר על ה-DNA המוכר, אך הוא נראה מודרני ואגרסיבי יותר בזכות השבכה הקדמית שגדלה וזכתה לעיצוב מחודד, לצד יחידות תאורה הקדמיות דקות יותר המציעות טכנולוגיית מטריקס LED. החלק האחורי מציג חידוש עם יחידות תאורה המחוברות ביניהן מסוג OLED המאפשרות בחירה עד 8 חתימות אור שונות עם אופציה להזהיר נהגים אחרים במצבי חירום ותאונות. פונקציה אותה פגשנו גם ב-A6 איטרון החדשה.
תא הנוסעים חושף עיצוב חדש לחלוטין ב-Q5 עם קפיצת מדרגה בכל הנוגע לטכנולוגיה. למעשה זהו קוקפיט הדומה עדי כדי זהות לזה שפגשנו באאודי A5 החדשה היושבת על אותה פלטפורמה ובאאודי A6 איטרון. כמיטב האופנה, בחרו באאודי להגדיל את זוג המסכים הקונבנציונליים, כאשר החידוש המשמעותי ביותר הוא מסך אופציונלי נוסף בגודל 10.9 אינץ’ המותקן מול הנוסע הקדמי. המסך מאפשר צפייה במוזיקה, בניווט, ביוטיוב, בנתוני הנסיעה ועוד, וכל זאת מבלי שהנהג יוכל לצפות בו. מערכת המולטימדיה כוללת גם טכנולוגיית AI, המאפשרת גישה לעד 800 פונקציות שונות ומגיבה לפקודות קוליות. קונץ פטנט.
עוד בגזרת יישור הקו הטכנולוגי ניתן למצוא שקעי USB עם עוצמה חזקה מבעבר, בהספק של 100 וואט המסוגלת להטעין גם מחשבים ניידים. לוח השליטה על המראות והתאורה עבר לפאנל דלת הנהג, פתרון שאמנם נגיש יותר מאשר משמאל להגה (או מסך המולטימדיה), אך דורש הסתגלות ומעט מפריע לתפעול החלונות ולסגירת הדלת. מהנדסי אאודי שמו לנגד עיניהם שימושיות יומיומית, כך סיפרו לנו בהשקה, ועדות לכך ניתן לראות במושב האחורי הניתן להזזה לטובת הגדלת תא המטען, ובפתח ההטענה של תא המטען, שהוא רחב יותר בהשוואה לדור היוצא.
מכאניקה עדכנית
תחת מכסה המנוע, אאודי Q5 חדשה מוצעת עם שלוש יחידות הנעה. הגרסה הראשונה היא בעלת מנוע טורבו-בנזין בנפח 2.0 ליטר המפיק 204 כ”ס המגיעה עם הנעה קדמית או כפולה. גרסה נוספת, הלוגמת דיזל, מציגה נפח והספק זהים לגרסת הבנזין, אך עם מומנט עדיף ובשרני. גרסה שלישית זכתה לשם SQ5 והיא מיועדת לחובבי הביצועים. לגרסה זו מנוע טורבו-בנזין בנפח 3.0 ליטר בתצורת V6 המפיק 367 כ”ס והנעה כפולה. לכל הגרסאות, כמקובל בקבוצה, תיבת הילוכים כפולת מצמדים בעלת שבעה יחסי העברה. גרסאות הבנזין צפויות להגיע לישראל ברבעון השני של 2025, כאשר גרסת הדיזל ככל הנראה לא תזכה להתגלגל בכבישי ארץ הקודש. מה בהמשך? בחציון השני של 2025 יוצגו גם גרסאות פלאג-אין היבריד.
חידוש נוסף בדור השלישי הוא שכל הגרסאות מצוידות בטכנולוגיית תגבור היברידי Miled Hybrid (MHEV), שבה יחידת גנרטור/מנוע חשמלי המפיק 24 כ”ס המחובר ישירות לתיבת ההילוכים בניגוד לחיבור ישיר למנוע הבערה בדור השני. השינוי זה מאפשר פעולה של המזגן גם כשמנוע הבנזין כבוי ונהיגה על חשמל בלבד בתמרוני חניה.
טכנולוגיה נוספת המקבלת ביטוי ב-Q5 החדש נמצאת במערכת המתלים. אאודי מציעה בחירה בין מערכת מתלים רגילה, ספורטיבית בעלת כיול קשיח והדוק יותר ומתלי אוויר אדפטיביים. המתלים האדפטיביים כוללים פרט לאפשרות כיול בין מצב קשיח לרך גם אפשרות לשינוי גובה.
נוהגים
באירוע ההשקה של אאודי Q5 החדשה בספרד נהגנו בעיקר על כבישים הרריים ומפותלים. הגשם שירד באותו הבוקר אפשר להתרשם מהביטחון הגבוה שמערכת ההנעה הכפולה של אאודי מספקת גם כשהכבישים חלקים, זה המקום לציין כי גרסאות הנעה הקדמית לא התייצבו להשקה. כבישי הנהיגה הבליטו את ההיגוי המדויק ואת המתלים האדפטיביים שסיפקו איזון נכון. התחושה הכללית מאחורי ההגה הייתה של רכב מלוטש ומהודק. מנועי הבנזין סיפקו כוח זמין כבר מסל”ד נמוך, כאשר גרסת ה-SQ5 הוסיפה צליל V6 נעים לצד תיבת הילוכים שדאגה לבעוט את ההילוכים על פי דרישה. מסלול השטח שתוכנן להשקה בוטל עקב הגשמים, לא שציפינו ליותר מידי בתחום הזה. בסופו של דבר, מצב ה-Off-Road הוא עזר נחמד אם יורדים לשביל אקראי, אבל ה-Q5 מעולם לא התיימר להציע יכולות יוצאות דופן בתחום.
הגדרה מחדש
אאודי Q5 החדשה קיבלה את השדרוגים הנחוצים בדיוק במקומות הנכונים. העיצוב החיצוני והפנימי עודכן אך מזוהה מיד כאאודי, הטכנולוגיה מיישרת קו עם התעשייה ובתחומים מסוימים אף מציבה רף חדש, כשיחידות ההנעה זכו למערכת MHEV משופרת שהופכות אותן ליעילות מתמיד.
עם שילוב נכון בין נוחות, ביצועים, טכנולוגיה ויוקרה, הדור השלישי של ה-Q5 מציב רף גבוה למתחרים. לא פחות חשוב מכך, אאודי מוכיחה שהיא עדיין יודעת איך לרענן ולשדרג את אחד הדגמים המצליחים שלה, ועדין לשמר את נקודות החוזק שהפכו אותו לכזה.
הכותב היה אורח חברת אאודי במלאגה.
אאודי Q5 TFSI MHEV – תעודת זהות
מנוע: 1,984 סמ”ק, טורבו-בנזין. תגבור היברידי, הספק: 204 כ”ס ב-4,300-6,000 סל”ד, מומנט: 34.7 קג”מ ב-2,000-4,000 סל”ד, תמסורת: כפולת מצמדים, 7 יחסי העברה. הנעה כפולה, בסיס גלגלים: 282 ס”מ, משקל: 1,895 ק”ג, מ-0 ל-100 קמ”ש: 7.2 שניות, מהירות מרבית: 226 קמ”ש, צריכת דלק ממוצעת (יצרן): 12.6 ק”מ לליטר, מחיר משוער: 450 אלף שקלים